3 mennyei lencsefőzelék recept újévre

Nincsen újév lencse nélkül. Mutatunk neked három ínycsiklandó lencsefőzelék receptet, a hagyományos mellett két különleges változatot is, ha valami újdonságra vágysz a megszokott helyett.

Hagyományos lencsefőzelék receptje

Hozzávalók: fél kg lencse, 2 fej vöröshagyma, fokhagyma, liszt, sertészsír vagy olaj, babérlevél, őrölt pirospaprika, mustár, tejföl, só, cukor

Elkészítése: a lencsét alaposan megmossuk, éjszakára beáztatjuk. Másnap a lencsét feltesszük egy liter ételízesítős vízben főni, vagy húsleves (vagy zöldséglé) alaplével. Hozzáadunk egy fej megpucolt vöröshagymát egészben, 2 babérlevelet, és fedő alatt puhára főzzük. Mikor megfőtt a lencse, kivesszük a vöröshagymát és a két babérlevelet. Zsíron vagy olajon megdinsztelünk egy fej finomra vágott vöröshagymát, adunk hozzá két evőkanál lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk. Rádobunk egy gerezd apróra vágott fokhagymát, majd levesszük a tűzről, és belekeverünk egy teáskanálnyi őrölt pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, és a főzelékbe keverjük. Ízesítjük kevés mustárral, cukorral, és egy dl tejföllel, melyet előzőleg a forró főzővízzel összekeverünk, és így tesszük a főzelékbe. Ha összefrottyant, már kész is.

Gazdag fűszeres-zöldséges lencsefőzelék

Hozzávalók: 200 gramm lencse, 70 gramm csíkokra vágott kelkáposzta, 2 szem burgonya felkockázva, két közepes répa felkarikázva, két paradicsom felkockázva, egy nagyobb édesburgonya kockákra vágva, egy nagy fej vöröshagyma, egy szál halványítózeller, 2 póréhagyma, 4 gerezd fokhagyma, fél dl extra szűz olívaolaj, másfél liter zöldség alaplé (vagy ételízesítős víz), teáskanálnyi kömény, csipetnyi fahéj, só, bors

Elkészítése: hevítsük egy lábosban az olajat, adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, zellert, póréhagymát, és dinszteljük pár percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk tovább egy-két percig. Adjuk hozzá a maradék összetevőket, öntsük fel a zöldséglével, fűszerezzük, és addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul. Már tálalhatod is.

Szójaszószos lencsefőzelék

Hozzávalók: 250 gramm lencse, egy közepes fej finomra vágott vöröshagyma, 2 gerezd lereszelt fokhagyma, egy közepes zöldpaprika apróra kockázva, egy nagyobb paradicsom apróra kockázva, egy púpozott teáskanál füstölt pirospaprika, egy babérlevél, 2 közepes répa vékony karikákra vágva, egy nagyobb burgonya apróra kockázva, 2 evőkanál szójaszósz, egy liter víz, só, bors

Elkészítése: a vöröshagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot tedd kevés vízbe és lassú tűzön párold puhára, míg szét nem főnek, és sűrű, homogén állagot nem kapsz belőlük. Add hozzá a babérlevelet és a pirospaprikát, és kevergesd még két percig. Öntsed fel a masszát egy liter vízzel, és tedd bele a répát, burgonyát és a lencsét. Forrald fel, aztán alacsony lángon fedő alatt főzzed puhára a hozzávalókat. Mikor elkészült, öntsed bele a szójaszószt, sózzad, borsozzad ízlés szerint. Ha több vizet teszel bele, levesnek is kiváló!

Ezt olvastad már? Ezért érdemes lencsét enned az újévben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.