Nincsen újév lencse nélkül. Mutatunk neked három ínycsiklandó lencsefőzelék receptet, a hagyományos mellett két különleges változatot is, ha valami újdonságra vágysz a megszokott helyett.
Hagyományos lencsefőzelék receptje
Hozzávalók: fél kg lencse, 2 fej vöröshagyma, fokhagyma, liszt, sertészsír vagy olaj, babérlevél, őrölt pirospaprika, mustár, tejföl, só, cukor
Elkészítése: a lencsét alaposan megmossuk, éjszakára beáztatjuk. Másnap a lencsét feltesszük egy liter ételízesítős vízben főni, vagy húsleves (vagy zöldséglé) alaplével. Hozzáadunk egy fej megpucolt vöröshagymát egészben, 2 babérlevelet, és fedő alatt puhára főzzük. Mikor megfőtt a lencse, kivesszük a vöröshagymát és a két babérlevelet. Zsíron vagy olajon megdinsztelünk egy fej finomra vágott vöröshagymát, adunk hozzá két evőkanál lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk. Rádobunk egy gerezd apróra vágott fokhagymát, majd levesszük a tűzről, és belekeverünk egy teáskanálnyi őrölt pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, és a főzelékbe keverjük. Ízesítjük kevés mustárral, cukorral, és egy dl tejföllel, melyet előzőleg a forró főzővízzel összekeverünk, és így tesszük a főzelékbe. Ha összefrottyant, már kész is.
Gazdag fűszeres-zöldséges lencsefőzelék
Hozzávalók: 200 gramm lencse, 70 gramm csíkokra vágott kelkáposzta, 2 szem burgonya felkockázva, két közepes répa felkarikázva, két paradicsom felkockázva, egy nagyobb édesburgonya kockákra vágva, egy nagy fej vöröshagyma, egy szál halványítózeller, 2 póréhagyma, 4 gerezd fokhagyma, fél dl extra szűz olívaolaj, másfél liter zöldség alaplé (vagy ételízesítős víz), teáskanálnyi kömény, csipetnyi fahéj, só, bors
Elkészítése: hevítsük egy lábosban az olajat, adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, zellert, póréhagymát, és dinszteljük pár percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk tovább egy-két percig. Adjuk hozzá a maradék összetevőket, öntsük fel a zöldséglével, fűszerezzük, és addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul. Már tálalhatod is.
Szójaszószos lencsefőzelék
Hozzávalók: 250 gramm lencse, egy közepes fej finomra vágott vöröshagyma, 2 gerezd lereszelt fokhagyma, egy közepes zöldpaprika apróra kockázva, egy nagyobb paradicsom apróra kockázva, egy púpozott teáskanál füstölt pirospaprika, egy babérlevél, 2 közepes répa vékony karikákra vágva, egy nagyobb burgonya apróra kockázva, 2 evőkanál szójaszósz, egy liter víz, só, bors
Elkészítése: a vöröshagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot tedd kevés vízbe és lassú tűzön párold puhára, míg szét nem főnek, és sűrű, homogén állagot nem kapsz belőlük. Add hozzá a babérlevelet és a pirospaprikát, és kevergesd még két percig. Öntsed fel a masszát egy liter vízzel, és tedd bele a répát, burgonyát és a lencsét. Forrald fel, aztán alacsony lángon fedő alatt főzzed puhára a hozzávalókat. Mikor elkészült, öntsed bele a szójaszószt, sózzad, borsozzad ízlés szerint. Ha több vizet teszel bele, levesnek is kiváló!
Ezt olvastad már? Ezért érdemes lencsét enned az újévben