Már a konyha tervezésekor érdemes több szempontot is figyelembe venni, mert a tervezésre szánt idő és energia később megtérül. Mielőtt nekilátnánk a konyha tervezésének, keressünk fel több szaküzletet és nézzük át a háztartási gépek kínálatát, majd válasszuk ki milyen hűtőszekrény, konyhaszekrényt, és más konyhai berendezést szeretnénk, majd írjunk fel több méretet, hogy tudjunk a tervezésnél variálni.
A konyha alaprajzát rajzoljuk fel milliméter pontosan egy kockás lapra, és jelöljük be az ajtókat és az ablakokat. Készítsünk listát mindenről, amire szükségünk lesz a konyhában, a tűzhelytől és a mikrohullámú sütőtől egészen a mosogatógépek, és a konyhaszekrényig.
Nézzük át a listát, és készítsünk fontossági sorrendet. A tervezésnél vegyük figyelembe, a mosogató méretét, hiszen nem mindegy hogy szimpla, vagy dupla mosogatóra van –e szükségünk, vagy, hogy mekkora lesz a mosogatógép, és a hűtőszekrény méretet.
Rajzoljuk le minden egyes berendezési tárgyat és háztartási gépet a papírra, majd írjuk mellé a nevét és a méretét. Ahhoz hogy a konyha kényelmes, de egyben praktikus legyen, érdemes átgondolni a tárolást és elrendezést is. Hová fognak kerülni az élelmiszerek, hová az edények, a poharak, és már ekkor érdemes a helytakarékos megoldáson gondolkodni. Egy edénytároló fiókban sokkal több edényt lehet tárolni, mint ha csak egy közönséges alsó szekrényt telepakolunk.
A nagyobb lakberendezési áruházakban számtalan apró kis trükk elleshető és számos olyan fiók, polc és tároló kapható, amelyekkel, sokkal jobban kihasználhatjuk a konyha adottságát.