Hogyan süssek palacsintát?

Sok kezdő háziasszony teszi fel ezt a kérdést, hiszen a palacsinta az egyik legfinomabb desszertünk, amelynek az elkészítését tényleg érdemes korán megtanulni.

Milyen serpenyőben süssük a palacsintát?

Speciális palacsintasütőben. Ez elengedhetetlen a palacsinta sikeréhez - nem véletlen, hogy a profik a saját palacsinta-sütőjüket ereklyeként kezelik.

Legjobb a rétegelt anyagból vagy vasból készült serpenyő, amelyet sohasem tisztítottak fémsúrolóval. Mosogatószert se használjunk, sütés után töröljük ki a serpenyőt, és egy öreg konyharuhával dörzsöljük szárazra.

Ötlet: Az új palacsintasütőt használat előtt így kezelhetjük: szórjunk egy marék sót a serpenyőbe, és ezt forrósítsuk fel jól, vagyis "égessük ki" az edényt. Ezután puha papírral töröljük szárazra. Így nem fog lesülni a palacsinta (feltéve, ha semmi másra nem használjuk a sütőt.

Milyen zsiradékot használjunk a palacsintasütéshez?

Legjobb a jól felforrósított és leszűrt, savómentes vaj.

Hogyan lesz hajszálvékony a palacsinta?

A jó érzék és a megfelelő hozzávalók sikeres találkozása elengedhetetlen. Az eljárás a következő: keverjük össze habverővel a tojást, a lisztet és a tejet, enyhén sózzuk meg, és addig keverjük tovább, míg krémsűrűségű nem lesz. Ha a kanál hátsó felén végigcsorgatjuk a masszát, és az, vékony filmszerű bevonatot képez rajta, akkor a tészta jó. Tíz percig hagyjuk állni.

Vigyázat! Ha a tíz perc elteltével a tésztát túl hígnak találjuk, adjunk hozzá még egy kevés lisztet!

Hogyan süssük a palacsintát?

Vékonyan kenjük meg a palacsintasütőt a zsiradékkal, forrósítsuk fel, merőkanállal csorgassuk bele a tésztát, és közben egyenletesen forgassuk körbe.  Várjuk meg, amíg megsül a teteje, és egy lapáttal fordítsuk meg a palacsintát. A profik feldobják, és a levegőben fordítják meg a tésztát, ezt azonban előbb gyakorolni kell.

10 tipp a tökéletes palacsinta sütéshez:

A tökéletes palacsinta nem csak a tészta receptjén múlik, de sok apró kis praktika is hozzájárul, a finom palacsintához. Megmutatunk 10 tippet, amellyel eltudod készíteni a tökéletes palacsintát.
    Akkor lesz igazán könnyű a palacsinta tészta, ha szükséges tej mennyiség egyharmadát szénsavas ásványvízzel helyettesíted.
    A palacsinta tésztába csak minimális cukrot szabad tenni, mert így a tészta sütéskor nem fog leragadni.
    Ha egy fél deci olajat teszel a palacsinta tésztába, nem kell minden palacsinta sütéskor újra olajozni a serpenyőt, így nem lesz olajszag a konyhába. Az első két -három palacsintánál még érdemes kiolajozni a serpenyőt.
    A palacsinta tészta sűrűsége akkor lesz megfelelő állagú, ha egy kanalat belemártasz , és a massza vékony filmréteget képez a kanálon.
    Ha bekeverted a palacsinta tésztát, a sütés előtt hagyd egy fél órát pihenni, mert így még finomabb lesz a kész palacsinta, és könnyebb lesz a sütése is.
    Sütés során érdemes a merőkanálba azonos mennyiségű tésztát merni, így szép egyenletes vastagságú lesz minden palacsintád.
    A palacsintát egy falapát vagy speciális szilikon lapát segítségével könnyű megfordítani, érdemes ilyet beszerezni. Ha bátor vagy dobálhatod is a palacsintát forgatás közben.
    Ha biztosra akarsz menni a palacsintasütésnél, szerezz be egy teflon palacsinta sütőt, mert ezt elég az első palacsinta sütés előtt beolajozni, utána már nem kell zsírozni.
    Ha egy új mégis "régi" fém palacsintasütőt tudtál beszerezni, az első palacsinta sütés előtt forrósítsd fel, majd teríts el benne sót, végül ha kihűlt mosd el tisztára. Így nem fog a palacsinta leragadni benne.
    Végül egy jó palacsinta alaptészta receptre lesz szükséged, hogy nekiállj életed első palacsintasütésének:

Egyszerű palacsinta alapmassza

45 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 20 db-hoz 20 dkg liszt (lehetőleg rétesliszt), 2,5 dl tej, 2,5 dl szódavíz, 2 egész tojás, fél dl olaj, csipetnyi só, 1 teáskanál porcukor (ez el is maradhat).

Keverőtálba ütöm a tojást, és kevés tejjel habosra felverem, majd apránként hozzákeverem a lisztet, a többi tejet, sót, cukrot. Habverővel alaposan felverem. (Gyorsabb készítési mód, ha turmixgépbe egyszerre beöntve a hozzávalókat, egy-két percig keverem az egészet.) Ha van időm, akkor legalább egy óráig pihentetem a tésztát. A palacsinta sütéséhez szerintem legjobb az öreg, feketére égett, "patinás" palacsintasütő, amelyet az első palacsinta sütése előtt egy mokkáskanálnyi olajjal kikenek, a többi palacsintához már nem szükséges külön olaj, mert a masszában lévő már "önmagát olajozza". A jól felforrósított serpenyőbe beleöntök egy kis tejmerőkanálnyi masszát, majd a serpenyőt megdöntve hagyom, hogy körülfolyjon a tészta benne. (Tehát folyékonynak, tejföl sűrűségűnek kell lennie a masszának. Ha túl sűrű, akkor kevés szódavízzel hígítom, ha túl híg, akkor kevés liszttel sűrítem.) A híg tészta a serpenyő alját egyenletesen bevonja, és szép vékony rétegben szétterül. Közepes lángon egy-két percig sütöm az alsó felét, majd vagy széles pengéjű késsel megfordítom, vagy feldobom. és a levegőben fordítom meg. (Ez utóbbi igen nagy gyakorlatot kíván.)

Sörös palacsintatészta

Előkészítés: 1 óra 10 perc

Hozzávalók: 12,5 dkg liszt, 1 tojás, 1 pohár tej, negyed liter sör, 5 dkg vaj, 1 kávéskanál olaj, só

Keverjük össze a lisztet, a sót a felvert tojásokkal, adjuk hozzá az olvasztott vajat, hígítsuk a sörrel, majd a tejjel, hogy folyékony tésztát kapjunk.

Hagyjuk állni egy órát.

Édes palacsintatészta

Előkészítés: 1 óra 10 perc

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 liter tej, 6 tojás, 7,5 dkg porcukor, 2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj, 1 csipet só, 2 evőkanál rum

Egy tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, a lisztet, a sót, az olajat, majd habverővel kevergetve hígítsuk a tejjel.

Legalább 1 órát hagyjuk állni. Ha a tészta nagyon besűrűsödött, adjunk hozzá egy kevés tejet. Amikor készítjük a palacsintát, adjuk hozzá a rumot vagy más alkoholt

Hajdinás palacsintatészta

Előkészítés: 20 perc + 30 perc

Hozzávalók: 15 dkg hajdinaliszt, 1 kávéskanál olaj, 1 csipet só, 3 tojás, 7,5 dkg cukor, 3 dl tej, lekvár vagy gyümölcsbefőtt

A liszt közepébe készítsünk egy mélyedést. Öntsük bele a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, a sót és az olajat. Keverjük össze, majd habverővel keverve, apránként hígítsuk a tejjel. 1 órát hagyjuk állni.

Enyhén olajozott serpenyőben vékony palacsintákat süssünk ki. Lekvárral vagy gyümölcsbefőttel tálaljuk.

Csokoládés palacsinta

Szép, vékony palacsintákat sütünk. Két tojássárgáját habosra keverünk három evőkanál porcukorral. Öt-tíz dk csokoládét egy pohár tejjel tűzön felolvasztunk, elkeverjük ezt is a tojássárgájával és kevés vaníliakrémmel, és egy csipet sóval lassú tűzön sűrű krémmé főzzük. Megkenjük vele a palacsintákat, amelyeket azután összetekerünk, és kristálycukorban, reszelt mandulában és pisztáciában megforgatva, azon forrón tálalunk.

Csúsztatott diós palacsinta

Habosra keverünk négy tojássárgát öt deka porcukorral meg öt deka puha vajjal. Felengedjük három és fél deci tej-jel, végül közékeverünk nyolc deka lisztet meg a tojások kemény habbá vert fehérjét. Olajon palacsintát sütünk belőle, egy kissé vastagabbakat a szokottnál és csak az egyik felüket. sütjük meg, majd lágy felükkel felfelé egymás fölé csúsztatjuk őket egy tűzálló tálra. Mindegyik palacsinta lágy felét meghintjük porcukorral kevert, egy kevés őrölt fahéjjal ízesített darált dióval. (15 deka kell hozzá). A tetejére üres palacsinta kerül, sült felével felfelé. A forró sütőben éppen csak átmelegítjük, de nem pirítjuk meg.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.