Imád a gyereked gyurmázni, már kisebb vagyont költöttél a beszerzésére? Így készíts gyermekednek gyurmát házilag, fillérekből, hogy a családi kasszát ne a gyurmázás ára terhelje.
Gyurma készítés házilag:
Ma már egyre több gyurmakészítési mód közül választhatsz. Talán az egyik legrégebbi, viszont legtermészetesebb házi gyurma a só-liszt gyurma. Pillanatok alatt összedobható, csupán liszt, só és víz kell hozzá, összegyúrod, és már mehet is a gyurmafigurák készítése.
Majdhogynem szintén természetesnek mondható az úgynevezett főzött gyurma. Ennek elkészítéséhez már egy picivel több dolog és nagyobb időráfordítás szükséges. Az előzőekben adalékanyagként megemlített liszt, só és víz mellett még szükséges étolaj, citromsav és egy kevéske ételfesték, hogy színes gyurmákat tudj készíteni.
Sőt házilag még levegőre keményedő főzött gyurmát is tudsz készíteni. A dolog pikantériájának nyitja az összetevőkben rejlik. Ehhez a gyurmához liszt helyett kukoricakeményítőt használj. Kell hozzá még fehér dekupázs ragasztó, folyékony vazelin, citromlé és sűrű kézkrém. A ragasztót, a folyékony vazelint és a citromlevet öntsd össze és keverd el, majd add hozzá a keményítőt és keverd csomómentesre. Majd rakd fel főni, de nehogy otthagyd, hanem inkább erőteljesen keverd addig, míg a massza elkezd elválni az edény falától. Ekkor gyorsan vedd le, de csak néhány percig hagyd hűlni, majd krémezd be a kezed és egy kifeszített folpackra szedd ki a masszát, majd gyúrd simára és már használható is. Ha el akarod tenni, akkor akár egy hónapig is eláll hermetikusan lezárt dobozban.