Kevés bor jót tesz a terhesség alatt is!

 

Az általános orvosi ajánlások szerint a terhesség alatt érdemes elkerülni vagy minimálisra csökkenteni az alkoholfogyasztást. A Janni Niclasen, a Koppenhágai Egyetem munkatársa által vezetett kutatás azonban árnyalja az eddig kialakult képet.

A szakértő rámutatott, hogy eredményei alapján azok az áldott állapotban lévő hölgyek, akik összesen 90 egység – tehát például tíz üveg 12 százalékos alkoholtartalmú fehérbort – elkortyoltak a kilenc hónap alatt, érzelmileg stabilabb és jobban viselkedő babának adtak életet. Niclasen ugyanakkor hozzátette, hogy ez messze nem jelent alkoholfogyasztásra való felhívást a kismamák számára.

„Elsőre talán úgy tűnik, hogy ennek az összefüggésnek semmi értelme, hiszen az alkoholt eddig senki sem tekintette hasznosnak a gyermek fejlődésére. A kismamák életmódjára nézve azonban máris megvan a magyarázat” – mondta a kutató. Az említett mennyiségű szeszt fogyasztó nők voltak ugyanis a minta legiskolázottabb, legegészségesebben élő tagjai. Niclasen azt is kiemelte, hogy az ilyen típusú kutatásoknál érdemes figyelembe venni a pszichológiai tényezőket, például az anya és a gyermek közötti kötődést.

„A kötődés rendkívül jelentősen befolyásolja a kicsi kognitív fejlődését és mentális egészségét, éppen ezért figyelembe kell venni a statisztikai elemzésnél” – érvelt a szakértő, aki a Dán Nemzeti Születési Kohorsz adatai alapján mérte föl a várandósság alatti alkoholfogyasztást. Olyan nőket nem vizsgált, akik nagyobb mennyiségű italt vettek magukhoz, ezért az eredmények erre nem terjednek ki. A mintában 100 000 dán kismama szerepelt, akik 1996 és 2002 között szültek. Közülük 37 000 főt ismét megkerestek, amikor a csemete hétéves lett.

„Az eredmények tolmácsolásával igen óvatosan kell bánni” – figyelmeztetett Niclasen.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.