Mitől függ a lombik program sikeressége

A lombik program, vagy más néven mesterséges megtermékenyítésnél, természetes, hogy minden nő a sikerességéről álmodozik. Mielőtt az invazív, drága és érzelmileg megterhelő lombikprogramba jelentkeznénk, jó lenne, ha tudnánk, valóban születhet-e saját gyermekünk.

lombik program

Mitől függ a lombik program sikeressége?

Sajnos napjainkban, csak minden negyedik próbálkozás végződik élveszüléssel. Kutatók egy olyan új, számítógépes programot fejlesztettek ki, amellyel még nagyobb pontossággal megjósolható a mesterséges megtermékenyítés sikere.

Angliai és Skóciai kutatók a Királyság 144 ezer IVF (mesterséges megtermékenyítés) kezelés adatait elemezték, és próbáltak olyan jellemzőket találni, melyek előrejelzik a kezelés sikerességét. A statisztikai adatok elemzése során kiderült, hogy akkor a legnagyobb az élveszülési arány (legalább egy olyan gyermek születése, aki a születést legalább egy hónappal túléli), ha a nő már korábban is szült: azok, akiknek már volt korábban is volt sikeres IVF kezelésük 58%-ban számíthattak ismételt terhességre, illetve akik korábban képesek voltak spontán módon teherbeesni.

Szintén jó eséllyel számíthattak babára azok, akik hormonkezelést is kaptak ( gonadotropint illetve hormonpótlást az antiösztrogén kezelés helyett), illetve, az ICSI ( a spermiumot mesterségesen a petesejt plazmájába juttatják) kezelés is nagyon hatásosnak bizonyult. A siker 23 százalékkal csökken, ha a nő eléri a 35 éves kort, a remények pedig tovább csökkennek az életkor emelkedésével (a hölgyek 45 éves korára a siker 85 százalékkal csökken).


Számít, milyen hosszú ideje áll fenn meddőség, hány korábbi sikertelen IVF kezelésen esett át a pár, hányadik kezelési ciklusban történhet meg a beültetés (az elsőben nagyobbak az esélyek, a második-harmadikban romlanak), illetve saját petesejt használatával rosszabbak az esélyeink, mint amikor donor petesejtekre van szükség. Az esélyek rosszabbak, ha a meddőség oka a petevezetékekben van, ha nincs tüszőérés illetve -repedés, ha méhszájbetegségek fordulnak elő illetve a férfiak meddősége esetén.

A teherbeesés valószínűségét előrejelző modellt a PLoS Medicine legfrissebb számában ismerteik. Ez az első kiegészítés, melyet az 1996-ben kiadott Templeton modellben tettek. Az új módszer statisztikailag sokkal pontosab, ráadásul olyan klinikumban alkalmazható számítógépes programba írták a kutatók, mely ma már online formában is elérhető az interneten, sőt IVF predict néven iPhone-jainkon illetve Android telefonjainkon is használhatjuk.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.