Milyen a gyermeki lélek? III. rész

újraélik és feldolgozzák a mindennapok frusztrációs történéseit.

Az a legszebb a játékban, hogy bármi azzá válhat. A játék során szimbolizálnak a gyermekek, egy doboz csodás palotává válhat például. Funkcióörömből fakadó játékokból, feszültségcsökkentő, majd szerepjátékok, végül gondolkodásfejlesztő szabályjátékok válnak.

A játékban és a mesék során a kettős tudat segíti a gyermekeket abban, hogy elrugaszkodjanak a valóságtól, de megtartsák kapcsolatukat a külvilággal.

Szeretik azokat a meséket, amelyek róluk, vagy számukra fontos dolgokról szólnak. Mind a játékban, mind a mesékben ki tudják vetíteni saját érthetetlen érzéseiket.

Fontosak azok a mesék, amelyek alapvető létkérdésekkel szembesítenek. Például az „és boldogan éltek, amíg meg nem haltak” fordulat segít annak elfogadásában, hogy a szülők is meghalhatnak.

Éppen ezért nem jó az, amikor a felnőttek kihagynak részeket egy meséből, azzal indokolva, például, hogy a vadász nem büntette meg a farkast, mert az kegyetlenség.

Indokolt esetben kihagyhatóak részek, de körültekintően kell ezeket megválasztani és arra is gondolni kell, hogy nem megfelelő ugyanaz a mese, egy 6 és egy 3 éves gyermeknek. Terjedelem és tartalom szempontjából sem mellékes, hogy milyen mesét választunk egy kiscsoportos vagy egy nagycsoportos gyermeknek.

Fontos alkotóelemei a mesének a csodás elemek, amelyek segítenek kiragadni őket a valóságból és ugyanúgy visszavezetni is őket oda. Például „Egyszer volt hol nem volt”, „Itt a vége fuss el véle”.

Mindezek segítik a személyiségfejlődésben őket, növelik az önismeretüket, szórakoztatnak, és irodalmi értékkel is bírnak.


Ezekben a folyamatokban a felnőtteknek kell segíteni, lehetőségeket biztosítani. Amikor egy kisgyerek játszani hívja szüleit akkor nem jó megoldás, az, ha a vele való játék helyett leültetik a televízió elé, hiszen ott olyan impulzusok érik őket, amelyeket még nem biztos, hogy fel tudnak egyedül dolgozni és ez feszültséget, félelmet kelthet bennük.

Sok szülő a fáradtságra hivatkozva magyarázná ezt, ami a mai rohanó világban nem egyedi eset, de mindezek ellenére, mindezekkel együtt kell a gyermekekkel foglalkozni, mert belőlük válik a jövő generációja. Továbbá nem mellékes az, hogy a velük eltöltött idő, üdítő, lelket simogató dolgokat tartogathat. Együtt, felhőtlenül kacagni, helyettesíthetetlen élmény és ez a gyermekek részéről is így van.

A közös mesélések, nagyon élvezetesek számukra és segítik megismertetni és megszerettetni őket a könyvekkel, ez lehetőség arra, hogy irodalmat szerető és értékelő felnőttek váljanak belőlük.

Csupán néhány szegmensből is érezhető, hogy nem kis feladat egy gyermeket nevelni, a megfelelő szakirodalmakban való elmélyülés segítségére lehet minden szülőnek.

Szilágyi Alexandra

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.