Fontos a helyes életmód a terhesség ideje alatt!

Még a leendő kismama tinédzserkorában átélt feszültség is hatással lehet az utódjaira – derül ki egy friss kutatásból.

Köztudomású, hogy a várandósság alatt folytatott életmód hatással van a csemete egészségére. A legújabb vizsgálatok szerint azonban már a teherbe esés előtt is olyan változások következhetnek be a leendő anya szervezetében, amelyek még a baba mentális beállítottságát is befolyásolják. Az izraeli Halifai Egyetem kutatói patkányokon végzett kísérletek alapján állítják, hogy a megfigyelt összefüggés emberekre is érvényes.

„Az emberi szervezet hasonlósága miatt a generációk közötti, átörökített egészségügyi hatások felvetik annak a lehetőségét, hogy az eredményeket ránk is lehet vonatkoztatni” – mondta a kutatóként közreműködő Hiba Zaidan, aki hozzátette: eddig még csak a viselkedés szintjén sikerült rávilágítani az összefüggésre, most már azonban a genetikai háttérre is fény derült.

Korábbi felmérés alapján a fogamzás előtti – akár „serdülőkori” – stressz hatással van az utódok magatartására.  A szakértők most arra voltak kíváncsiak, mi zajlik le a szervezetben biológiai szinten.

A Biological Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányban a CRF-1 génre fókuszáltak a szakemberek, ami a szervezet feszültségre adott válaszában játszik kulcsszerepet: akkor kerül kifejeződésre az agy több területén, amikor stressz éri a testet.

A tudósok 45 napos korukban vizsgálták meg a patkányokat, ami nagyjából az emberi serdülőkornak felel meg. Némelyeket erős stressznek tettek ki, ami egy hétig intenzív hőmérsékletváltozást jelentett, míg a többieket ingerszegény környezetben tartották. Az állatok két héttel később párosodtak.

A mérések alapján már a fogamzás előtt megnövekedett a CRF-1 gén kifejeződésének aránya a stressznek kitett állatoknál, a későbbi újszülött utódok agyában pedig úgyszintén. „Mindenképpen ki kell vizsgálni, hogy embereknél is hasonlóképpen megy-e végbe a folyamat” – magyarázta Zaidan.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.