Egyszerűbb teszt a terhességi cukorbetegségre

 

A Bécsi Orvosi Egyetemen Alexandra Kautzky-Willer vezetésével egy olyan új eljárást dolgoztak ki a szakemberek, mellyel könnyebb és gyorsabb diagnózis válik lehetővé. Első lépésben a várandós nő vércukorszintjét éhgyomorra mérik meg, mellyel már számos nyilvánvaló betegséget kizárhatnak, majd feltérképezik családi kórtörténetét. További vizsgálatra akkor van csak szükség, ha az előbbiek alapján fennáll a betegség kockázatának esélye, ez esetben terheléses vércukor-vizsgálatot végeznek, mely jelenleg még a legtöbb kórházban rutinszerű eljárás, pedig igen sok kellemetlenséggel jár.

A jelenlegi adatok alapján, nagyjából a várandós anyák 15-20 százalékánál jelentkezik a cukorbetegség, mely hatására – megfelelő kezelés híján – megnőhet a magzatban az inzulinkiválasztás, ami abnormális növekedéshez, megnövekedett zsírfelhalmozódáshoz, alacsony vércukorszinthez vagy számos egyéb születési komplikációhoz vezethet, emellett a későbbi élete során a magas vérnyomás és az érrendszeri betegségek esélye is megnő mind az anyában, mind gyermekében. A korai diagnózis és a megfelelő kezelés révén azonban ezek a komplikációk elkerülhetőek.

Az új eljárás kifejlesztésében Ausztria öt orvosi központja vett részt, eddigi eredményeikről a Diabetologia című lapban olvashatnak az érdeklődők.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.