A babavárás 5 legizgalmasabb pillanata

 A terhességi teszttől, az első érezhető mozgásokon át, egészen az első ultrahangos találkozásig, a babavárás minden izgalmas mérföldkövét áttekintjük. Cikkünkben még hasznos tippeket is találhatsz babakelengye vásárláshoz!

A babavárás hatalmas izgalommal jár, nem csak anyuka, vagy apuka részről, de a nagyszülők és barátok is nagy várakozással vannak az új jövevény felé. A várakozás időszakában vannak olyan mérföldkövek, amik örökre emlékezetesek maradnak a leendő szülők és családtagok számára is. Cikkünkben ezeket szeretnénk részletesen áttekinteni abból a célból, hogy a friss szülők, az éppen szülővé válók, vagy az egyelőre laikusok is átfogóbb képet kapjanak a várandósság legfontosabb szakaszairól.

 A pozitív terhességi teszt és az első lépések

A babatervezés időszakának leg izgalommal telibb része talán a terhességi tesztek eredményének kivárása. Az ember újra átéli azt a már ismerős érzést, ami eddig csak bizonyos vizsgák eredményének várásakor töltötte el - az “átmegyek, vagy újrakezdjük” érzése. Persze itt egy kicsit nagyobb a tét és az öröm is. A teszten lévő jelzés megjelenéséig kivárandó 2-3 perc sokak életének leghosszabb 2-3 perce lehet, kinek a pozitív- kinek a negatív eredmény miatt.

A pozitív tesztet jelentő két csík konstatálása után viszont nem csak az örömteli várakozás következik. Az utolsó menstruációt követő 6-7 héten érdemes felkeresni a nőgyógyászt (ő minden további teendőről tájékoztatni fog) előtte még ugyanis a magzat annyira picike, hogy ultrahanggal sem látható. A baba szívverése a 6. héttől látható és hallható ultrahanggal, ez azonban elvezet bennünket a második fontos mérföldkőhöz…

 

Az első ultrahang

Amikor először pilantod meg kisbabádat a képernyőn, vagy először hallod szívének dobbanását, az egy bizonyára mindent felülmúló és felejthetetlen pillanat. A nőgyógyász az első vizsgálat alkalmával manuális és ultrahangos vizsgálatot is végez. Az első ultrahang hüvelyi érzékelővel történik és legfőbb célja a baba megfelelő helyének (méhen belül- vagy kívül helyezkedik el), beágyazódásának ellenőrzése, ilyenkor állapítják meg, hogy többes terhesség (ikrek) áll-e fenn, illetve hogy a baba vélt korának megfelelő méretű-e (nem kell aggódni akkor sem ha kisebb eltérés van a vélt- és valós méret között, ugyanis előfordulhat, hogy a baba mégsem akkor fogant amikor az anyuka gondolta (előbb vagy később), illetve ekkor történik a rákszűrés is. A következő lépés a védőnő felkeresése, aki kitölti a kiskönyvet amelybe minden vizsgálat eredménye fog kerülni.

Az első ultrahangos fotók (amiknek kiragasztása a hűtőre vagy jól látható helyre kötelező feladat), az első pillanat, amikor nem csak maga a tudat van meg, hogy kisbabát vársz, hanem kézzel fogható bizonyítékod” is van róla, minden leendő szülőben felébreszti a várakozás örömét.

 

Az első érezhető mozgások

Az első képek után hamarosan rúgások formájában is bemutatkozik a kisbaba. Ez sok első gyerekes anyuka számára ijesztő vagy furcsa lehet, aggodalomra azonban semmi ok. Ez általában a 18-22 hét környékén érezhető először, ezek azonban  nem egyenlőek a baba első mozdulataival. A magzat már eddig is aktívan mozgott, az, hogy te már érzed is ezt, csak azt jelenti, hogy mostmár elég erős ahhoz, hogy te is érezd.

 

A baba nemének felfedezése

Egy következő fontos állomás, amit minden szülő a legjobban vár, a baba nemének kiderülése. Ekkortól kezdhet igazán a pár bevásárolni, babakelengye után nézni és a neveket is innentől kezdve nézegethetik komolyabban. A baba neme egyébként már a fogantatásnál eldől (és nem azért mert a szülők eldöntik hogy kisfiút vagy kislányt szeretnének), mivel minden petesejt x kromoszómával rendelkezik, férfiak esetében annyi a különbség, hogy nekik az egyik x helyett y lesz. ebben az esetben is csak az áll fenn, hogy te mikortól látod azt. Ultrahangos módon már a 12. héttől meg lehet állapítani a baba nemét, igaz, ekkor még nem teljesen biztosan. Ha teljesen biztos eredményre vágysz, a 16-20 hét környékén érdemes ultrahangra menni, ekkor ugyanis már biztosan tudható hogy kisfiad, vagy kislányod születik-e majd. Léteznek még úgynevezett non-invazív genetikai vizsgálatok is, amelyek anyai ultrahanggal működnek és elsődleges céljuk, a genetikai betegségek szűrése, melynek során mintegy mellékesen, a baba neme is kiderül.

Vannak azonban olyan szülők, akik inkább meglepetést szeretnének és egy ismerősüket vagy barátjukat kérik meg a vizsgálat eredményének elmondására akár egy később tartandó babaváró buli keretében.

 

+1 A babakelengye kiválasztása

A babakelengye beszerzése nagyon fontos feladat. Az is fontos, hogy az ember időben ekezdje a bevásráslást, hogy ne az utolsó hónapokban kelljen ezzel foglalkozni, amikor az ember már nehezen alszik, nehezen mozog, amúgy is fáradt és már nagyon a szülést várja. Sokkal jobb még friss fejjel”, viszonylag kipihenve végig gondolni, hogy mire lesz szükség a babaszobában, milyen higiéniai és praktikai eszközökre lesz szükség, milyen bútorokat kell bevásárolnotok, illetve hogy mik az alapvető eszközök saját magad ápolására, ugyanis a szülés után saját magaddal is lesznek feladataid, hiszen bármilyen úton szülsz, a friss sebet mindenképpen ápolnod kell majd. A babakelengye lista összeállításához számos lista elérhető az interneten. Ezek közül találhatsz olyanokat, amelyek csak a kórházi szett összeállítására szorítkoznak, vagy csak az eszközök beszerzésében nyújt segítséget, de léteznek teljes listák is, akárcsak a fent említett. Ebben a listában mindent megtalálhatsz amire szükségetek lesz, legyen szó a babaszobáról, babaruhákról, vagy akár babakocsiról.

(X)

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.