5 tipp, hogyan készítsd fel gyermekedet a szeptemberi iskolakezdésre

Furcsa lenne, ha szeptember elsején az ébresztőóra csörgésére felkelve próbálnánk gondoskodni arról, hogy a sulikezdés zökkenőmentes legyen. Az időben való felkészülés fontosságát ezért ne kérdőjelezzük meg. Fizikailag és mentálisan is fel kell készülni gyereknek, szülőnek egyaránt. Melyek ennek a legfontosabb mozzanatai?

Biológiai óra átállítása

A nyári szünidőben az egyik legklasszabb dolog, amit a gyerekek imádnak, hogy tovább lehet fennmaradni, és sokáig lehet aludni, legalábbis jóval tovább, mint a tanév során. Fontos a fokozatos átállás a korai kelésre, és az időben történő ágyba bújásra. Ez természetesen nem csak azért fontos, hogy ne késsünk el a suliból, hanem mert a gyermek fáradt lesz napközben, és nem tud majd koncentrálni, ha nem piheni ki magát kellően. A szülőnek is még korábbi lesz a reggeli felkelés időpontja, hiszen jóval több a teendő, mintha egyedül készülődne munkába. A gyermek reggeli terelgetése, reggelikészítés, uzsonnapakolás, segítség az öltözködésnél, ezek mind rengeteg időt vesznek el. A lefekvés és a felkelés időpontját legkésőbb augusztus közepén kezdjük el a tanévben szokásos rutin felé tolni.

 

Tanszerek beszerzése

Nem hagyható az utolsó pillanatra. Ha időben elkezdjük, akkor nem kell egyszerre mindent megvenni, lehet több részletben is, így több boltot lehet felkeresni, és jobban kifoghatjuk az akciókat is. Nézzük át a gyermek iskolai felszereléseit, mennyire használódott el a tolltartó, hátizsák,iskolatáska, tornafelszerelés, különféle eszközök, körző, vonalzó. Jegyezzük le, melyik szorul cserére.

 

Munkahelyi tervezés

Ha a család reggelente együtt készülődik a munkába és a suliba, érdemes beosztani az időt, ki-mikor foglalja el a fürdőszobát, mikor reggelizzünk, és ha együtt megyünk autóval, mikor induljunk, hogy mindenki optimális időben érjen úticéljához. Egy-egy iskolai program is bármikor lefoglalhat extra időt, ezért a munkahelyünkön is úgy tervezzük az időbeosztásunkat és a szabadságunkat, hogy rugalmasan tudjunk alkalmazkodni.

 

Csökkentsd a stresszt

A plusz teendők – uzsonnakészítés, reggeli rohanás, pakolás, leckeellenőrzés – miatt a szülő számára is stresszes lehet az iskolakezdés időszaka, de egyes gyerekekben akár komoly szorongást is okozhat. Ennek jele lehet, ha romlik az étvágya, rosszul alszik, hallani sem akar a suliról, ingerültebb a megszokottnál. Igyekezz megnyugtatni, és beszélgessetek az aggodalmairól, beszélj a suli jó oldaláról, hogy újra találkozhat a barátaival, és sok új dolgot tanulhat. Fontos, hogy ne stresszesen kezdje az iskolaévet.

Legyen gondod az egészséges étkezésre

Fontos, hogy a napot egészséges reggelivel indítsuk, ami támogatja a gyermek iskolai teljesítményét. Ennek megfelelően állítsd össze az iskolai uzsonnát is vitamin és fehérjedús élelmiszerekkel, egészséges zsírsavakban és rostokban gazdag teljes kiőrlésű kenyérrel vagy zsemlével, joghurttal, sovány felvágottal, és mindig rejtsen az uzsonnástáska zöldséget és gyümölcsöt is. A túlsúly a gyerekeknél is komoly probléma, fontos, hogy egészségesen állítsuk össze az étrendjét, és ne édességgel, csokival, cukros péksüteménnyel és üdítővel oltsa az éhségét és szomját.

Egy kis odafigyeléssel és tervezéssel jelentősen megkönnyítheted az iskolakezdést!

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.