Szeretnék lefogyni, hogyan kezdjek bele?

Mindenkinek más a motivációja, mikor megfogalmazódik benne a kérdés: Szeretnék lefogyni, hogyan kezdjek bele? Van aki, azért próbálkozik, mert kellemetlenül érzi magát a bőrében, vagy az egészsége érdekében kell tennie valamit, és persze olyanok is vannak, akik divatból fogyókúráznak.

Fogyókúrás súlymérés

Jó, ha tudod, hogy minden fejben dől el. Ha azt sulykolod magadba, hogy te nem vagy képes rá, akkor már vesztettél. Ha viszont eldöntöd, hogy a saját érdekedben elégedett akarsz lenni a külsőddel és ennek megvalósításához mindent meg fogsz tenni, akkor már megtetted az első jelentős lépést.

Az eredményes fogyókúrának két alappillére van, az egyik a mozgás, a másik pedig a megfelelő táplálkozás. Egymás nélkül fabatkát sem érnek, akár egyiket, akár másikat hagyod el, nagy valószínűséggel sikertelen leszel.

Kezdjük először a mozgással! Ne gondold, hogy drága erőgépekre kell a pénzedet költeni. Első lépésként megteszi, ha elmész kocogni vagy úszni. Persze, ha nem preferálod a magányos sportokat, akkor választhatsz bármilyen csoportos mozgásformát is, az a lényeg, hogy meg tudjon emelkedni a pulzusod.

A mozgás mellett mindenképpen oda kell figyelned a táplálkozásodra. Hagyd el az étkezésedből a finomított szénhidrátokat, azaz a cukros ételeket, italokat. Nemkívánatossá válnak az éléskamrádban a péksütemények, kenyerek is.

Legjobb, ha az étkezésedet fehér, zsírszegény húsokra és zöldségekre korlátozod. A tejtermékek közül is az alacsony zsírtartalmúakat fogyaszd.

Mindezek mellett elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása.

Kevés az akaraterőd? Válaszd a kilométerszámlálós diétát!

Fogyókúra során hiába tudjuk, hány kalóriát tartalmaz egy adott étel, a legújabb kutatási eredmények szerint nagyobb hatással van ránk, ha az étel energiatartalma mellett azt is feltüntetik, hogy a kalóriák elégetéséhez hány kilométert kellene gyalogolnunk.

Az elmúlt években az élelmiszerek címkézése jelentősen megváltozott, a gyártók ugyanis már nem csak az összetevőket, hanem az élelmiszerek kalóriatartalmát is jelzik. De hogy ezek a címkék valójában hogyan érintik a táplálkozási szokásainkat, keveset tudunk, ugyanis nincsenek meggyőző kutatási bizonyítékok.

Az Észak-Karolina Egyetem szakértői ezért 800 önkéntest kértek fel egy átfogó kísérletre. A jelentkezőket négy csoportra osztották és arra kérték őket, hogy válasszanak maguknak valamilyen gyorsétteremi ételt. Az első csoportnak semmilyen információt nem adtak az ételekről, a második résztvevőinek megadták a kalóriatartalmat, a harmadik csoport tagjainak azt árulták el, hogy hány perc gyaloglással tudják ledolgozni az ennivalót, a negyedik csoport tagjai pedig azt láthatták a címkéin, hogy hány kilométer sétába kerülne az adott étel.

Az eredményekből kiderült, hogy azok, akik semmilyen információt sem kaptak, átlagosan 1020 kalóriát vettek magukhoz, ez a felnőtt napi ajánlott kalóriabevitel körülbelül 40 százaléka. A második csoport tagjai, akik tudták az ételek energiatartalmát, csak 927 kalóriát fogyasztottak, míg a harmadik csoport tagjai 916-ot. A legkevesebb energiát azonban a negyedik csoport tagjai vitték be a szervezetükbe, átlagosan 826 kalóriát.

A tudósok szerint bár a kutatás kis létszámú volt, az eredményekből úgy tűnik, hogy a kilométer-számlálós címkézés a leghatásosabb. Az emberekben ugyanis így jobban realizálódik az ételek energiatartalma. A résztvevők 82 százaléka egyébként azt mondta, hogy fizikai aktivitást mutató címkék hatnak rájuk a legjobban. A tanulmány az Appetite oldalain jelent meg.

Fogyni szeretne? Vezessen étkezési naplót!

Fogyókúrázni sosem könnyű, de ha három egyszerű tippet megfogadunk, könnyebb dolgunk lehet: vezessünk étkezési naplót, ne együnk gyakran étteremben, és ne hagyjunk ki étkezéseket.

Számos viselkedési és étkezési szokást vizsgáltak meg a Washington Egyetem és a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai, hogy kiderítsék, mely fogyókúrás módszerek működnek, és melyek nem. Dr. Anne McTiernan vezetésével a kutatók 123, 50-75 év közötti változókor után lévő nőt vontak be a vizsgálatokba, olyanokat, akik legalább egy éve már elhízottak vagy súlyosan elhízottak voltak. Az önkéntesek testtömegindexe (BMI) átlagosan 31,3 volt a vizsgálatok kezdetén. A résztvevőket két csoportra osztották: az elsőben csak kalóriacsökkentős diétát írtak elő a nőknek, a másodikban azonban diéta mellé sportot is. Az egyéves nyomon követési időszak során a résztvevőket arra is megkérték, hogy vezessenek étkezési napolót, amelyben részletesen beszámolnak arról, hogy mit és hol ettek.

A vizsgálat végén a résztvevők átlagosan a kezdősúlyuk 11 százalékát vesztették el, de azok, akik rendszeresen vezették az étkezési naplót, 3 kilóval többet fogytak. Az is kiderült, hogy azok a nők, akik gyakrabban ettek étteremben, kevesebbet fogytak: már heti egy egy éttermi ebéd is 2,5 kilós különbséget eredményezett egy év alatt. Dr. McTiernan szerint ennek az lehet az oka, hogy az éttermi ételekről nem tudhatjuk, hogy mennyi zsírt és hozzáadott cukrot tartalmaznak. Emellett az sem jó, ha rendszertelenül étkezünk, azok ugyanis, akik kihagytak egy-egy főétkezést, az év végére átlagosan négy kilóval kevesebbet fogytak.

Fogyni szeretne, de nem sikerül? Ez lehet az oka!

Aki fogyókúrázott már valaha, jól tudja, milyen akaratpróbáló és sziszifuszi folyamat lehet a diéta. A fogyni vágyók ráadásul nagyon gyakran tűznek ki valamilyen meghatározott célt, például kilókat, ruhaméretet vagy határidőt.

A Journal of Consumer Research szaklapban megjelent új kutatás szerint azonban nem ez a legjobb módja a fölös kilók leadásának, és az emberek akkor fogynak a legnagyobb eséllyel, amikor céltudatosak, ugyanakkor elég rugalmasak. A tanulmány szerzői, Maura L. Scott, a Floridai Állami Egyetem, valamint Stephen M. Nowlis, a St. Louis-i Washington Egyetem kutatói azt állítják, hogy a pontos célok helyett egy céltartomány (például egy-két kilogramm leadásának) meghatározása nagyobb esélyt adhat a sikerre.

A kísérletben a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik egy céltartományt jelölt meg, a másik egyetlen pontos számmal jelzett célt. A program végén a céltartományt kitűzött alanyok újra jelentkeztek a programra, bár a konkrét fogyás szempontjából nem mutattak ki különbséget a két csoport között.

A kutatók úgy vélik, hogy ha valaki azt tűzi ki magának, hogy lead egy-két kilót, a két kiló növeli a kihívást, az egy kiló pedig fokozza a cél elérhetőségét. Egy pontos szám, például 1,5 kilogramm leadásának kitűzése azonban kompromisszumnak tűnhet a fogyókúrázók számára, ami kisebb kihívást jelent, ugyanakkor kevésbé elérhető.

Fogyókúrás étkezés

FOGYÓKÚRA SZÁMOKBAN

Az emberek 34 százaléka 1-2 kilót hízik a nyári szünetben

Az emberek 75 százaléka kedélyállapota szerint eszik

A nők átlagosan napi 21 percet gondolnak testsúlyukra és a fogyókúrára

Ez az egész életünkre kivetítve 67 év alatt 355 napot tesz ki

A férfiak naponta 18 percet gondolnak a fogyókúrára.... ami egy életen keresztül 304 napnak felel meg

A britek egyötöde használ kalóriaszámláló okostelefonos alkalmazást

A karcsúság megőrzésének legfontosabb motivációja az, hogy a párunknak örömet szerezzünk

A sikeres diéta titka a sok folyadék

Aki szeretne pár kilótól megszabadulni, próbálja ki a diétát, amely lehet egy napos, de akár egy hónapos is, ám ne feledkezzen meg a folyadékról sem!

A sikeres diéta titka a sok folyadék

Aki szeretne pár kilótól megszabadulni, próbálja ki a diétát, amely lehet egy napos, de akár egy hónapos is, ám ne feledkezzen meg a folyadékról sem!

A diéta önmagában édeskevés, fontos mellé a sok mozgás is. Egyik diéta sem hoz látványos eredményt mozgás nélkül még akkor, sem ha csodákat ígér!

Ám a diéta és a mozgás mellé nagyon fontos a folyadék bevitel ugyanis csak a folyadék tudja szervezetünket megszabadítani a sok felesleges salakanyagtól. Attól hogy egy ideig kevesebbet eszünk még nem leszünk rögtön karcsúak, hiszen a régi bevitt táplálék vastagon le van rakódva belsőnkben. Szükség van egy jó alapos nagytakarításra.

Míg szervezetünk akár 30 napot is kibír táplálék nélkül addig víz nélkül mindössze 3 napot. Amikor szomjasnak érezzük magunkat testünk már vészjelzésnek szánja, hogy lassan szervezetünk a kiszáradás felé halad ideje inni valamit. Mivel testünk 60% is víz talán érthető miért ilyen fontos számunkra a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása.

A víznek sok szerepe van, de ebből az egyik legfontosabb a táplálék szállítása. Ha nem iszunk, elég folyadékot szervezetünkből nem tud kijutni a salakanyag, terheljük vesénket, májunkat és az egész emésztőszervünket. Ahhoz hogy a zsír le tudjon bomlani szervezetünkben fontos szerepe jut a vesének , és a májnak is, amely a méreganyagokat választja ki.

Ha nem iszunk elég folyadékot a vese és a máj működése is leáll és komoly mérgezési tünetek léphetnek fel. Tehát aki fogyókúrába vagy diétába kezd, napi minimum másfél liter folyadékot kell, hogy megigyon, de a legjobb, ha napi 3 litert veszünk magunkhoz.


Természetesen az sem mindegy mit iszunk, hiszen a sör, bor, cukros üdítők nem támogatják fogyókúrás elhatározásunkat így marad a szénsavmentes ásványvíz, gyógytea, tiszta gyümölcslé, és a zsírszegény tej. Fontos hogy az ásványvíz ne tartalmazzon nátriumot és kloridot, mert mindkettő megköti szervezetünkben a vizet, és ugye tudjuk, hogy az mit jelent a mérlegen.

Ha nem hiszi el kedves olvasó, hogy a víz igenis fontos próbálja ki egy hétig: Mérje, meg magát egy szobai mérlegen majd írja fel az eredményt. Ezután egy hétig csökkentse le a napi étel adagokat kb. a háromnegyedére és igyon meg minden nap 3-4 liter ásványvizet.

Ezt úgy a legegyszerűbb, ha az ásványvíz adagját elosztja az órákkal és kiszámolja, hány percenként kell meginnia egy 2 dl.-es pohár vizet hogy elfogyjon a napi adag. A 3-4 liter ásványvíz úgy kimossa szervezetünket a sok lerakodott bélsártól és méreganyagtól, hogy a mérleg egy hét után garantáltan kevesebbet fog mutatni, mint előtte. Így nem csak könnyebbnek érezzük majd magunkat, de bőrünk és hajunk is szebb lesz, testünk pedig megújul!

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.