Így ne rontsuk el a diétánkat

Tilos pótcselekvésként enni. – Tévénézés, filmezés, olvasás és zenehallgatás közben sokan esznek megszokásból úgy, hogy észre sem veszik, mit fogyasztanak.

Ne együnk túl gyorsan. – A túl gyors, kapkodó étkezés – habzsolás – következtében túl sokat eszünk. Ha lassítunk a tempón, 15 százalékkal kevesebbet eszünk és kevesebb kalóriát fogyasztunk.

Kerüljük az érzelmi evést. – Erre a típusú étkezésre jellemző, hogy túl sok magas kalória tartalmú – cukros és zsíros – ételt veszünk magunkhoz.

Tippelés helyett mérjük fel a teljes adatot. – A címkéken feltüntetett információk fontosak, olvassuk el őket, mielőtt vásárolunk belőle magunknak.

Bátran naplózzuk a fogyasztott mennyiséget. – Sokan csak tippelnek, és így esznek többet, mint hinnék, érdemes lehet pontosan rögzíteni, mit ettünk.

Ne használjuk kifogásként más családtagok étkezési szokásait. – Ne hivatkozzunk a gyerekekre, ha elcsábulunk. Ehelyett étkezzünk úgy, hogy az a gyerekeknek is példát mutasson.

 

Fogyókúra csak óvatosan!

Számtalan fogyókúra látott napvilágot hazánkban is, amelyek között már nem is könnyű eligazodni. Talán érdemes egy saját személyre szabott fogyókúrát követni a sok divatos diéta helyett.

A fogyókúra lényege hogy kevesebb kalóriát kell fogyasztanunk, mint amire szervezetünknek szüksége van, így szervezetünk szép lassan leépíti a zsírtartalékokat.

Ha ismerjük, az élelmiszerek kalóriatartalmát könnyedén be lehet osztani a napi adagot, úgy hogy közben nem, kell éheznünk.

A szervezet kalória szükséglete az életkortól is függ, egy fiatal szervezet számára több kalória kell, míg egy idősödő szervezet számára már kevesebb kalória is leég. Így pl. egy 67 kg.-os testsúlynál egy átlagos munkateljesítmény mellett a szervezet kalória szükséglet fiatal korban 2400, középkorban 2150, míg idős korban 1850 kalória.

Tehát ha ideális testsúlyra vágyunk ezeket az értékeket kell figyelembe venni. A napi mozgás is sokat számít, így ha valaki ülő munkát végezz, kevesebb kalóriát éget el, mint aki egész nap jön, megy, sokkal több kalóriát éget el.

Ha ez alapján szeretnénk pár kilót fogyni érdemes a bevitt kalóriáról táblázatot vezetni ahol még egy kanál cukrot is fel kell jegyezni, sőt egy pohár üdítőt is, mert egy pohár cola is 96 kalória. A fogyókúra ideje alatt mérjük rendszeresen a testsúlyunkat, de ne várjuk el az első héten hogy a mérleg rögtön -10 kilót mutasson. A mérések minden esetben étkezés előtt történjenek meg, mert az elfogyasztott étel máris súlytöbbletet mutat.

Nem érdemes drasztikus fogyókúrát végezni, mert többet ártunk vele, a leadott kilók hamar vissza is jönnek, bőrünk ráncosodik, és depressziós hangulat alakulhat ki.

A fogyókúra legyen inkább egy életmódváltás ahol kevesebb zsírt és szénhidrátot eszünk, de több a zöldség és gyümölcs az étrendben.

 

A diéta mellé, íme, egy szuper zsírégető leves receptje:

Hozzávalók:

6 db hagyma, 2 konzerv paradicsompüré, 1 fej káposzta, 2 db zöldpaprika, 2 zellergyökér, 6 db zellerszár, 1 húsleveskocka, 4 db sárgarépa, 1 csokor petrezselyem.

A hozzávalókat vágjuk össze, majd tegyük fel őket egy fazék vízben főni, a húsleves kockával együtt. Ha minden zöldség megpuhult melegen fogyasszuk el.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.