A magja nagy mennyiségben tartalmaz könnyen emészthető fehérjét, élelmi rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat (pl. vas, magnézium, kalcium, cink), antioxidánst. Az egészség megőrzésében jelentős szerepet játszó omega-3 zsírsavból nyolcszor több van benne, mint a lazacban.
Így ha nem vagy oda a halakért, a chia mag alternatív megoldás lehet számodra. Ha 15 percre vízbe áztatod, akkor nyomon követheted, ahogy a magok a tömegük minimum kilencszeresére dagadnak. Ez történik a gyomrodban is, ha például a salátádra, szendvicsedre szórva megeszed.
Ennek a zselészerű anyagnak semleges az íze, így sokoldalúan felhasználhatod. Belekeverheted joghurtba, turmixba azaz smoothie-ba, sűríthetsz velük leveseket, használhatod tojás helyett sütésnél, őrleményével panírozhatod a csirkét vagy készíthetsz pizzát, süteményt. Tápláló, mégis segít a fogyásban, mert szabályozza a vércukorszintedet és gyorsítja az anyagcserédet. Abba az ételbe keverheted a chia magot, amibe csak jól esik. Az egészségedre jótékony hatással lesz.