Nélkülözhetetlen dokumentumok ingatlaneladáshoz

Egy ingatlan eladása nem könnyű. Amellett, hogy vevőt kell találni, nem szabad megfeledkezni a szükséges dokumentumokról sem. A jogszabályi kötelezettségek mellett ezek előfeltételei lehetnek a foglalónak, vagy a vételi szándéknyilatkozatnak is. A személyes okmányok mellett az adott épület tulajdonságairól, energetikai-besorolásáról, és egyéb szerződésekről is tanúbizonyságot kell adni.

Mire van szükség egy ingatlan eladásához?

Fontos, hogy az eladáshoz szükséges papírokat, dokumentumokat előre szerezzük be. Ne közben derüljön ki, mire lenne még szükség. Amikre mindenképp gondolni kell:

  • Személyes okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya)
  • Ingatlanhoz köthető dokumentumok (alaprajz, tulajdoni lap, alapító okirat, SZMSZ, településrendezési terv, energetikai tanúsítvány)
  • Ingatlanhoz köthető terhek, tartozások igazolásai (pl. hiteltartozás)
  • Hozzájárulások (tulajdonosi és haszonélvezői, indokolt esetben gyámügyi hozzájárulás)
  • Rezsiköltség mértéke (elmúlt hónapok számlái stb.)

Ezek azok a szerződések, dokumentumok, amelyek minden ingatlan-adásvétel alapját képezik. Ha ezek megvannak, sokkal hitelesebb képet adunk az épület állapotáról, magunkról, és a jövőt érintő kérdésekről. Az egyik legfontosabb kérdés napjainkban aligha lehet más, minthogy az adott ingatlan milyen energetikai besorolással bír, vagyis mekkora a várható rezsiköltség. Az energetikai tanúsítvány (zöldkártya) nemcsak kötelező, hanem igazán hasznos válaszokat is nyújt ebben a kérdésben.

Energetikai tanúsítvány: egy kötelező és egyben hasznos dokumentum

De mi is az az energetikai tanúsítvány? Ez egy olyan okirat, ami az adott ingatlan energetikai tulajdonságáról, hatékonyságáról ad visszajelzést a vásárló, vagy bérlő számára. A legfontosabb tudnivalókat és kötelezettségeket az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008 (VI.30.) kormányrendelet szabályozza. Bizonyos esetekben nem kötelező kiállítani: ilyen lehet például egy nyaraló, üdülő, vagy rövidebb időtávra szóló bérbeadás.

A Hiteles Energetikai Tanúsítvány (HET) három részből áll:

  • Összesítő lap (épület címe, helyrajzi száma, fotók, energetikai adatok stb.)
  • Kalkuláció (rétegrendek, nyílászárók, gépészeti- és épületszerkezeti számítások)
  • Javaslatok (korszerűsítési tippek, energiahatékonysági fejlődés, rezsiköltség csökkentése)

Az energetikai besorolás 12 kategóriát különböztet meg. A legjobb a minimális energiaigényű AA++ osztály, míg a lista végére a JJ, vagyis a kiemelkedően rossz tulajdonságokkal bíró épületek kerülnek.

Forrás: Etanus.hu

Minél jobb az épület energetikai besorolása, annál kevesebb rezsiköltséggel számolhatunk – de ez értelemszerűen a háztartás átlagfogyasztásától is függ. Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, ha ez idő alatt az ingatlanon nem történik számottevő, energiafelhasználást érintő változtatás.

ETANUS Mérnöki Iroda, a gyors és szakszerű megoldás

Energetikai tanúsítványt kizárólag engedéllyel lehet kiállítani. A Magyar Építész Kamaránál, vagy a Magyar Mérnöki Kamaránál bejegyzett, és energetikai tanúsításra jogosító vizsgát tett mérnök készíthet ilyen dokumentumot.

Az ETANUS Mérnöki Iroda szakemberei rendelkeznek a szükséges papírokkal, és számukra mindez rutinmunka. Akár egy munkanapon belül is vállalják az ingatlan energetikai tulajdonságainak felmérését, majd ez alapján az ingatlan energetikai besorolásának meghatározását. A lakóépületek mellett üzlethelyiségek, üzemcsarnokok, illetve egyéb monumentális épületek energetikai tanúsítványa is kiállítható.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.