Egészséges ételek készítése otthon, gyorsan és gazdaságosan? Adunk néhány ötletet!

Az ételpazarlás a környezettudatos törekvések ellenére is komoly problémát jelent Magyarországon. Erre mutatott rá korábban a NÉBIH országos kutatása is, melynek eredményeképp azt láthattuk, hogy csakhogynem 250 tonna menthető étel kerül a kukába.

Szerencsére a zero waste, avagy a hulladékmentes életmód elterjedésével erre egyre nagyobb figyelem összpontosul, az újrafelhasználás, újrahasznosítás és a komposztálás témaköre is előtérbe kerül. Legfrissebb cikkünkben ezt a problémakört járjuk körbe, miközben néhány olyan ötletet is mutatunk, amelyek nemcsak tudatosak, hulladékmentesek, de mindenkit az egészséges ételek otthoni, gyors és gazdaságos elkészítésére ösztönöznek. 

#1 Tudatos tervezésre fel!

A pazarló életmód mindig egy tőről fakad, mégpedig a következetlen, tervezés nélküli impulzusvásárlásból. Ahhoz, hogy megszüntesd ezt az állapotot egy nagyon egyszerű, de annál átgondoltabb dolgot kell megtenned hétről hétre! Össze kell hangolnod a vásárlásaidat azzal az ételmennyiséggel, melyet a pároddal és a családoddal ténylegesen el is fogyasztotok.

Amint megvan a heti menü listája, a receptek és az optimális mennyiségek is adják magukat, így pontosan annyi és olyan típusú alapanyag kerül a kosaradba, amennyi szükséges. Ennek a felkészültségnek természetesen pénzügyi szempontból is megvan a haszna, hiszen így direkt módon is pontot tehetsz a felesleges költekezések végére.

#2 Gondolj újra, és használd fel a maradékot!

Gazdaságos, gyors, egészséges és nem utolsó sorban zero waste: mi az? Természetesen a még ehető maradékok felhasználására gondoltunk, amelyből ínycsiklandozó, újragondolt ételeket lehet készíteni.

Bár egy túlságosan nagyra sikerült ételmennyiség kapcsán még mindig tökéletes megoldás az is, ha a maradékot lefagyasztod, de sajnos még így is sok minden végzi a szemetesben. Egyrészt sokszor elfeledkezünk arról, hogy mi áll a mélyhűtőben - és bizony, sok mindennek ilyen módon is megvan a szavatossági ideje -, másrészt gyakori probléma, hogy már amúgy is tele van a fagyasztó.

Ezért azt javasoljuk, hogy a legtöbb esetben fogd, ami a kezed ügyébe kerül és használd fel kreatívan egy másik finomság alapanyagaként. A reggeliből megmaradt zöldségek és az állásukban megfonnyadt gyümölcsök például tökéletesek lehetnek egy frissítő, egészséges smoothie vagy turmix elkészítéséhez. Emellett abban is biztos lehetsz, hogy az asztalon árválkodó egy szelet csirkemellre sem sokan fognak ráfanyalodni, úgyhogy mielőtt tönkremegy, nyugodtan vagdosd bele egy isteni cézársalátába vagy turbózd fel vele a gyermeked tízóraiját!

#3 Készítsd magad!

A maradékok megmentéséhez képest már csak egy lépés választ el attól, hogy anyagi és egészségügyi szempontból is egy lépcsőfokkal feljebb kerülj a tudatos életmód felé vezető lépcsőn. Rengeteget spórolhatsz, hogyha a gyakran fogyasztott alapanyagokat és ételeket időről időre te készíted el, és nem a szupermarketek polcairól emeled le. Ráadásul ennek köszönhetően napról napra sokkal egészségesebben étkezhetsz, mert nem kell attól tartanod, hogy a megvásárolt termékben valóban az van-e, ami a címkén olvasható.

Ilyesformán készíthetsz cukormentes, fehérjében és kalciumban gazdag házi joghurtot, de az otthoni kenyérsütéshez való egyszerű recepteket is összegyűjtheted és kikísérletezheted a neked legfinomabb verziót. Ha igazán elszánt vagy, akkor a friss cipót saját kovásszal is megspékelheted. Tény, hogy utóbbi nem kifejezetten gyors folyamat, de a végeredményért cserébe garantáltan megéri.

A zero waste szemlélet kialakítása otthon kezdődik

A zero waste életmód kialakítása apró lépésekkel és fokozott odafigyeléssel kezdődik. Sokat jelent, hogyha a citrusfélék héját nem a kukába dobod, hanem a házi készítésű citromfű szörpödbe teszed, és az is, hogyha az arra alkalmas, nem felhasználható maradékokat összegyűjtöd komposztnak.

Lehet, hogy ehhez a konyhádat több módon is korszerűsíteni kell - legyen szó egy nagyobb fagyasztó beszerzéséről vagy komposztáló gépek és ládák beszerzéséről -, de ezzel az áldozattal hosszú távon, mikro- és makro szinten is jelentős változásokat érhetsz el. A beruházások költségei miatt pedig egy percig se aggódj, szükség esetén ma már remek kis összegű személyi kölcsönök állnak rendelkezésre. 

(X)

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.