Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Altatók és nyugtatók hatása az alvásminőségre

Az altatók és nyugtatók hatása az alvásminőségre kiemelkedő lehet, főleg, ha hosszú ideje nem tudtuk magunkat kipihenni. Mégis javasolt először az alvászavarok hátterének felderítése, relaxációs technikák elsajátítása, esetleg gyógynövényes stresszoldó, alvást segítő készítmények kipróbálása, mielőtt extra erős altatóhoz vagy nyugtató gyógyszerekhez nyúlunk. Természetesen vannak komolyabb helyzetek, amikor orvoshoz kell fordulni, esetleg célzott idegnyugtató gyógyszerek válnak szükségessé.

Altatók és nyugtatók hatása

Gyógyszeres hatóanyagú altatókat, nyugtatókat kizárólag orvos írhat fel indokolt esetben. Vannak olyan helyzetek, mikor valamilyen nyugtatóhoz, altató gyógyszerhez kell folyamodni, egy stresszes élethelyzet, betegség, haláleset, vagy bármilyen megterhelő esemény vagy eseménysorozat hatására.

Az orvos az enyhe nyugtatótól kezdve az erősebb nyugtató gyógyszerekig sokféle készítményt választhat, és az sem mindegy, hogy folyamatosan szorong valaki vagy kimondottan csak az alvásminősége nem megfelelő.

Érdemes szem előtt tartani, hogy az altatók, nyugtatók átmeneti segítséget jelenthetnek. Segíthetnek a tünetek kezelésében, de az alap problémát, ami miatt a pihentető alvás nem megy, nem szüntetik meg.

Ráadásul fennáll a hozzászokás veszélye, illetve, amikor elhagyjuk a nyugtatókat, altatókat, elvonási tünetek is jelentkezhetnek.

Bár viszonylag „gyors megoldást” jelentenek az altatók és nyugtatók, amikor idegesek, feszültek, stresszesek vagyunk vagy nem tudunk éjjel aludni, de mielőtt altatóhoz nyúlunk igyekezzünk feltárni az okokat, dolgozni a megoldáson, ha lehetséges!

Az elalvás előtti rutin bevezetése is hozzájárulhat a nyugodt alváshoz, de gyógyhatású készítményeket is megpróbálhatunk, hogy nyugodtabbak legyünk.

Alvás jelentősége

A pihentető alvás jelentősége megkérdőjelezhetetlen. A mentális és fizikai állapotunk is függ tőle, mennyire tudjuk magunkat kipihenni, milyen az alvásminőségünk.

Biológiai szempontból minden ember szervezetének szüksége van nagyjából napi 8 óra alvásra. A kevés és nem megfelelő minőségű alvás akadályozza a szervezet optimális működését, funkcionálását, és csökkentheti az alvás során felszabaduló hormonok előnyeit.

Altatók - mikor és hogyan használjuk őket

Az álmatlanság, a rossz alvásminőség néhány napon, héten belül hihetetlenül fáradttá, ingerlékennyé teheti az embert. Feszült lesz, nem tud megfelelően teljesíteni a munkahelyen, otthon is könnyen felkapja a vizet és sajnos vezetés közben is elálmosodhat, ami balesethez vezethet.

A jó alvás a kiegyensúlyozott élet része.

Régebben az emberek napnyugtakor feküdtek és napfelkeltével ébredtek. Ma már sokkal természetellenesebb az életritmusunk, a késői fekvés, korai kelés, kevés és felületes alvás megszakítja a melatonin termelődését a szervezetben, pedig ennek a hormonnak számos fontos szerepe van például a sejtmag és DNS védelmében, miközben erőteljes antioxidáns is.

Előfordul, hogy idegnyugtató gyógyszer, nyugtató vagy altató gyógyszer válik szükségessé. A kezelőorvos életkorunk, élethelyzetünk, alapbetegségeink és a probléma súlyosságának, jellegének megfelelően választja ki az altatót, amit minden este alvás előtt be kell venni.

Az altatók használatánál azt szokták mondani, hogy lefekvés előtt 20-30 perccel ajánlott bevenni, a vényköteles altatók már 1-1,5 órával a bevétel után elérik maximális hatásukat.

Nyugtatók és az alvás

Az altatók nyugtató hatással is bírnak, ezért bevételük után nem sokkal érezhető, hogy „elcsendesedünk”, elálmosodunk.

A nyugtatók többsége az idegrendszer ingerelhetőségét csökkenti, ezáltal segíti a pihentető alvást.

Gyógynövényes altató

Számos, gyógynövény alapú készítményhez, gyógynövényes altatóhoz, gyógynövényes nyugtatóhoz nyúlhatunk, ha stresszes időszakot élünk, esetleg az alvásunkat is nehezíti a nyugtalanság. Ezek általában macskagyökér, komló, citromfű, levendula, hárs, golgota, orbáncfű kivonatot tartalmaznak gyártónként eltérő kombinációkban. Ezek tabletta, csepp formájában, de gyógyteaként is fogyaszthatóak. Némely termék magnéziummal, B-vitaminokkal dúsított az idegrendszer egészséges működésének támogatásáért.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha már napok, hetek óta nem megfelelő az alvásunk minősége, fáradtak vagyunk, mielőtt orvoshoz fordulunk, próbáljuk meg az alábbiakat:

  • A rendszeres testmozgás javíthat az alvás minőségén, de lefekvés előtt legalább 3 órával végezzük! Egy séta vagy egy kocogás is sokat segíthet.
  • Alvás előtt már ne nézzünk tévét, helyette inkább olvassunk, vagy vegyünk egy kellemes fürdőt!
  • Végezhetünk meditációs gyakorlatokat, ezek fizikailag és szellemileg is segíthetnek megnyugodni.
  • Az egy órával lefekvés előtt elkortyolt citromfű vagy kamillatea is támogathatja az éjjeli pihenésünket.
  • A hálószobánkban legyen sötét, csend és inkább hűvösebb hőmérséklet, mintsem meleg!

Amennyiben az alvást segítő házi praktikák nem vezetnek eredményre, megpróbálhatjuk a gyógynövényes nyugtatókat, altatókat. Ezek hatástalansága esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Szakember felkeresésének a célja, hogy feltárásra kerülhessenek az okok, esetleg kivizsgálás is szükségessé válhat, bizonyos esetekben pedig pszichológiai támogatás ajánlott. Ez az adott élethelyzettől függ.

Mindenképpen el kell mondani a kezelőorvosnak, hogy milyen gyógyszereket szedünk, mert az általa felírt altató, nyugtató kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes strandtörölközőt?

A nyári strandszezonban fontos szerepet tölt be a megfelelő strandtörölköző kiválasztása. Nem csupán arról van szó, hogy szárazon tarthatjuk magunkat a fürdőzés után, hanem a kényelem és stílus szempontjából is döntő tényező lehet. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni, amikor strandtörölközőt választunk, hogy az tökéletesen illeszkedjen az egyéni igényeinkhez és preferenciáinkhoz.

Házi Túró rudi: Nyári kalandok a konyhában a gyerekekkel

Nyáron nincs is jobb, mint egy kis házi fagylalt vagy fagylaltos édesség, hogy lehűtsük magunkat a forró napsütésben. A túró rudi, az egyik klasszikus magyar finomság, könnyen elkészíthető, és a gyerekek is imádják! Miért ne élveznénk hát egy kis családi időt a konyhában, hogy elkészítsük ezt a mennyei finomságot?

Hogyan lehet ízletes görögdinnyét termeszteni a teraszodon?

Te is szeretnél valami izgalmas új növény ültetését és gondozását kipróbálni, de nincs nagy méretű kerted, pl. egy görögdinnye termesztéshez? Megmutatjuk, hogyan tudsz akár egy balkonon vagy teraszon, vagy egy kisebb kertben is könnyedén lédús és édes görögdinnyét  termeszteni sikeresen.

5 extra gondoskodás, amitől a muskátlid még szebb lesz egész nyáron át

Imádjuk a muskátlit a szépsége és a szívóssága miatt, ám annak ellenére, hogy nagy tűrőképességű dísznövény, szüksége van egy kis extra gondoskodásra, hogy szép, friss, dús és élénk maradjon. Megmutatjuk neked a legfontosabb tippeket, melyek segítenek, hogy a muskátlid egész nyáron egészséges maradjon.

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Természetes megoldások a torokfájás kezelésére: házi praktikák

A torokfájás egy gyakori panasz, amelyet számos dolog okozhat, mint például a megfázás, az influenza, vagy egyéb légúti fertőzések. Szerencsére, sok esetben a torokfájás otthoni praktikákkal is enyhíthető. Íme néhány hatékony módszer:

5 természetes szer a köhögés ellen, ha megfáztál

A hideg, megfázásos időszakban könnyen megtapadnak egyes légúti betegséget okozó kórokozók a száj és az orr nyálkahártyáján. Mind a nátha, mind az influenza egyik jellemző tünete a köhögés. A száraz vagy a hurutos, váladékos köhögés egyaránt kellemetlen, és a gyógyulás után akár hetekig is kínozhat. Hogyan szabadulj meg tőlük?

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.