Adatvédelmi kisokos: így vigyázzunk magunkra az interneten

 Sajnos az internet mindennapokban nyújtott számtalan előnye mellett bizony komoly veszélyeket is rejt. A közösségi és társkereső oldalak egyre népszerűbbé válásával párhuzamosan a kiberbűnözők is felismerték a platformokban rejlő lehetőségeket. A kibertérben nagy számban terjednek az internetes csalások, amelyek gyakran a közösségi oldalakon privát üzenetbe, e-mailekbe vagy felugró banner hirdetésekbe ágyaznak a csalók, megtévesztve ezzel áldozataikat.

Top 5 applikáció, ahol érdemes nyitott szemmel járni

 

A kapcsolattartás lehetőségét nagyban megkönnyítette az internet megjelenése, ám a koronavírus-járvány alatt eddig nem látott mértékben nőtt az online időtöltés aránya mind Magyarországon, mind a világ minden részén. Egy globális felmérés szerint 2021-ben a legjövedelmezőbb platformok a közösségi média oldalak voltak a kiberbűnözők számára, ezért fontos tisztában lenni pár dologgal használatukkor. Az öt leggyakrabban használt webes szolgáltatás között, ahol gyakran próbálkoznak adathalászattal, találunk videómegosztó platformot, közösségi oldalt, de levelező szolgáltatást és randiappot is. A top 5 applikáció Magyarországon, ahol nem árt vigyázni, a YouTube, Facebook, Instagram, Tinder és Messenger felületek.

 

Adatvédelmi kockázatokat rejtenek a randiappok

 

Az adatvédelmi irányelvek és GDPR szabályozások ellenére is még mindig állhatnak fent adatvédelmi kockázatok egy-egy randi oldal használata kapcsán. Például néhány applikáció esetén lehetőségünk van már létező közösségi média profillal fiókot készíteni egy gombnyomásra, és a látszólag kevés információ helyett a háttérben rengeteg szenzitív adathoz adunk hozzáférést az üzemeltetőknek. Az olyan adatokhoz való hozzáférés engedélyezése, mint a tartózkodási hely, a munkahely, vagy az elérhetőség kiszolgáltatottá teszi a felhasználót mind az online, mind a fizikai zaklatásnak, egyes esetekben pedig a doxolásnak, azaz az adatok közzétételének az áldozat megszégyenítése céljából.

 

Ezért a legjobb, ha a regisztrálás során csak a legfontosabb adatokat adjuk meg és kerüljük az olyan személyes adatok megadását, mint a munkahely, elérhetőség vagy politikai nézet. Hiszen mi nők tudjuk: a sejtelmesség néha több!

 

Mit tehetünk online biztonságunk érdekében?

 

Mivel a kibertámadók a legismertebb közösségi média platformokon vadásznak áldozataikra, így mindig gondoljunk a lehetséges veszélyekre. Persze az is fontos, hogy ne osszunk meg túl sok információt magunkról a social médiában, kerüljük az idegen profilokat és ne higgyünk semmilyen kecsegtető ajánlatnak. A legfontosabb mégis, hogy fenntartásokkal kezeljük az ismeretlen személyektől vagy hírességnek álcázott profiltól kapott a privát üzeneteket. Amennyiben üzenetben kérnek minket pénz utalására, személyes adataink vagy okmányaink másolatának elküldésére, netán a bankkártya adataink megadására, azt semmiképp se osszuk meg és ne utaljunk pénzt, bármilyen ürüggyel is kérnék!

 

Forrás: Rackhost.hu

 

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.