6 tipp, hogy a tökéletes bor kerüljön a vacsora mellé

 Ha vacsora, akkor bor! Ez különösen igaz akkor, ha épp valamilyen különleges alkalomról van szó. Ha már gondosan megterveztük a menüt, kitaláltuk, hogy mikorra hívjuk a vendéget és még a megfelelő szalvétát is beszereztük, nincs más hátra, mint a tökéletes bor megtalálása.

Ha egy bor valóban tökéletes, akkor remekül kiegészíti a felszolgált ételeket, újabb szintre emelve a gasztronómiai élményt. De hogyan, milyen szempontok alapján válasszunk, hogy sikerüljön ezt a hatást elérni?

6 tipp borválasztáshoz

Ma már annyiféle borvidék annyiféle pincészete kínál finomabbnál finomabb, különlegesnél különlegesebb nedűket, hogy a döntés nem is lehetne nehezebb. Az alábbi tanácsokkal mindenesetre megpróbáljuk megkönnyíteni a dolgot!

Ismerjük az igényeket!

Ahhoz, hogy a vendégeink ne csak az ételekkel legyenek elégedettek, fontos, hogy figyelembe vegyük az ízlésüket a borok terén. Természetesen akadnak olyanok, akiknek nincsen kedvenc típusa, csak az számít, hogy egy bor minőségi legyen. De a legtöbben azért rendelkeznek valamilyen preferenciával. Van, aki a testes borokat kedveli, van, aki egy adott pincészet boraiért rajong, de olyan is van, aki csak a fehéret issza meg. Tájékozódjunk előre, és nem érhet kellemetlen meglepetés!

Intenzitás-kérdés

Ha már kizártuk azokat a nedűket, amiket a vendégünk semmiképp sem szeretne inni, tovább szűkíthetjük a kört. Vizsgáljuk meg alaposan a menüt! Egy kellemesen lágy ízvilágú, egyszerűbb ételt főzünk, vagy inkább erőteljes, intenzív fogásokat szeretnénk felszolgálni? Fontos, hogy a bor íze ne domináljon az étel fölött, mert könnyen elronthatja az élményt!

Savasság

Az alapján is nézzük át a menüt, hogy mennyire savasak az ételei – minél inkább azok, annál savasabb bort érdemes választani. Vannak olyan borfajták, például a francia Pinot Noir vagy a német eredetű rizling, amelyekre ez fokozottan igaz, így jól illenek a citrusos, paradicsomos fogásokhoz.

Könnyedség

A borválasztás szempontjából az sem mindegy, hogy egy nehéz pörköltet vagy egy könnyed salátát fogunk felszolgálni. A borral ugyanis célszerű lekövetni az étel jellegét. Ez alapján dönthetünk egy könnyedebb, friss típus vagy egy robosztusabb, testesebb mellett is.

Ne az ár döntsön

Az egyes borok árai elképesztő különbségeket mutathatnak – nem véletlen, hogy elterjedt az „alsópolcos” kifejezés. Nem azt mondjuk, hogy több százezret kell elköltenünk egy üveg minőségi nedűre – igen, ilyenek is léteznek! –, de nem érdemes fukarkodni sem. A borok esetében ugyanis megfizetjük az elkészítésre szánt időt, a minőségi alapanyagokat, a szakértelmet és rengeteg más faktort is. Így tehát, ha úgy véljük, a többi szempontból megtaláltuk az igazit, ne hagyjuk, hogy az ár befolyásolja a döntésünket – persze ésszerű keretek között maradva.

Bizonytalanság esetén…

Nem csodáljuk, ha valaki mostanra elveszett az ízek, aromák, típusok és pincészetek tömkelegében. A választás ugyanis közel sem egyszerű, pláne akkor, ha valaki kezdő a borok terén. Ilyen esetben nyugodtan mehetünk biztosra! Jó tipp, ha valamilyen népszerű borvidék népszerű szőlőjéből készült italt választunk, ilyen esetben nehéz mellényúlni. Emellett célszerűbb egy kevésbé bonyolult bort választani, inkább egy egyszerűbb habzó vagy rozé mellett tegyük le a voksunkat. Ezek ráadásul az ételekhez is könnyebben idomulnak majd.

Megfelelő szervírozás

Hiába, hogy már készen vannak az ételek, gyönyörűen meg van terítve az asztal, és már csak arra várunk, hogy felszolgálhassuk, még nem ért véget a munkánk! Ugyanis az sem mindegy, hogyan szolgáljuk fel a nagy nehezen kiválasztott italokat. Jó kiindulópontot jelenthet a bor címkéje: erről nemcsak érdekes információkat tudhatunk meg a nedűről, de megtudhatjuk azt is, hogy hány fokon és hogyan kell szervírozni.

 

Emellett nem árt odafigyelni, hogy megfelelő borospohárba, esetleg minőségi borkiöntővel, dekantálás után töltsük ki a bort – vagy borokat. Ezek persze már csak olyan finomságok, amelyekre az igazi borimádók szoktak odafigyelni, mi nyugodtan választhatjuk az egyszerűbb utat is. Ha jó a párosítás és megfelelő a hőmérséklet, akkor már így is, úgy is nyert ügyünk lehet!

(X)

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.