Nem tud aludni a stressz miatt? Megvan a megoldás!

A mai felgyorsult világban, az állandóan változó környezet és a munkahelyi kihívások hatására a legtöbb ember folyamatos stressznek van kitéve, ami az alvására is befolyással van. A jelenleg forgalomban levő altatók a stresszt nem képesek megszűntetni, csupán elbódítják az embert, amellett pedig számos kellemetlen mellékhatással bírnak. Az alvásmegvonás azonban azért is ártalmas, mert megnöveli az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a depresszió, a szorongás, illetve a mániákus viselkedés kockázatát.

A Tsukuba Egyetem szakemberei Mahesh K. Kaushik és Yoshihiro Urade vezetésével azt találták, hogy az oktakozanol képes csökkenteni a stresszt, és ezáltal az alvásminőséget is helyreállítja. Az oktakozanol számos élelmiszerben megtalálható, többek között a cukornádban, a rizskorpában, a búzacsíraolajban vagy a méhviaszban. Kivonata a polikozanol, melyet az oktakozanolhoz hasonlóan a gyógyászatban már hosszú ideje használnak.

A mostani vizsgálat során enyhén stresszes állapotba hozott egereken kísérletezték ki az oktakozanol hatását, és azt tapasztalták, hogy a rágcsálók vérplazmájában csökkent a kortikoszteron szintje, ami a stressz mértékének egyik mutatója. A tudósok hangsúlyozták, hogy az alvásminőség javulása az oktakozanol hatására csak a stresszes egereknél mutatkozott meg, vagyis ez az összetevő azokon segíthet, akik a stressz miatt küzdenek álmatlansággal, nekik azonban nagy segítség lehet, ráadásul, mivel természetes dologról van szó, mellékhatásokkal sem kell számolni.

Kaushik hozzátette, hogy a jövőben még további kutatásokra készülnek azzal kapcsolatban, hogy kiderítsék, pontosan melyik agyterületre hat az oktakozanol, illetve, hogy milyen mechanizmusok révén képes a stressz csökkentésére.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.