Ismerd meg a kávéfogyasztás előnyeit és hátrányait ezzel a látványos infografikával!

Te is az a típus vagy, akihez jobb, ha nem szólnak, mielőtt megitta volna az első kávéját? Nehezen élnéd túl a munkanapokat a kedvenc italod nélkül? A kávé sokunk számára örök kedvenc, szinte életmentőként tartjuk számon. Nem csoda, hiszen azon kívül hogy fantasztikus italokat lehet belőle készíteni, koffeintartalmának köszönhetően remek frissítő is. 

Azonban felmerül a kérdés, mennyire egészséges a kávéfogyasztás? És szabad-e inni például terhesség vagy szoptatás alatt? A Kávéfolt és a Moms&Kids baba-mama magazin látványos infografikán gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat a témában. 

Fókuszban a koffeintartalom

A kávé élénkítő hatását koffeintartalmának köszönheti. A koffein segíti a koncentrációt, fokozza a teljesítőképességet. Túlzott fogyasztása azonban kellemetlen mellékhatásokat, például stresszt vagy fejfájást okozhat. De mennyi az egészséges mennyiség? 

Számos kutatás bizonyítja, hogy a napi 200 mg alatti koffeinbevitel teljesen normális, és inkább a pozitív hatások érvényesülnek. A gondok ott kezdődnek, ha a bevitt mennyiség meghaladja a 300 mg-ot. 

Mit jelent ez a gyakorlatban? Kevesen tudják, hogy nem csak a kávé, tea és a kóla tartalmaz koffeint, hanem akár gyógyszerek és a szájvíz is. Az infografikából megtudhatod, hogy mik azok a koffeinforrások, amire nem is gondoltál volna és mi mennyi koffeint tartalmaz.

És mi a helyzet a várandósság vagy szoptatás idején?

A nők életének egyik legkülönlegesebb időszaka a várandósság, majd később a szoptatás időszaka. A kismamák legszívesebben minden veszélyforrást kiiktatnának az életükből, csakhogy fejlődő babájuk minél nagyobb biztonságban legyen. 

A kávéfogyasztásban a potenciális veszélyforrást szintén a koffein jelenti. Bár kiterjedt kutatások még nem állnak rendelkezésre, abban már egyezik a tudósok álláspontja, hogy a mérsékelt, napi 200 mg alatti koffeinfogyasztás nem árt a picinek! Úgyhogy egy problémával kevesebb, és koncentrálhatsz az olyan örömteli dolgokra, mint a babaszoba tervezése, vagy a kis jövevény csillagjegyének kiderítése terhességi kalkulátor segítségével.

A kávé egészséges! 

Végül kicsit tekintsünk el a koffeintől és vizsgáljuk meg magát a kávét. Kevesen tudják például, hogy a kávé rengeteg antioxidánst tartalmaz. Olyannyira, hogy a kávéfogyasztás közben bevitt antioxidáns mennyiség a táplálkozásban jelentős részt tesz ki. Nem csoda, hogy a kávézás csökkentheti a depressziót, sőt szerepet játszhat az Alzheimer- vagy Parkinson kór megelőzésében is! 

Ha vizuális típus vagy és szeretnél még több érdekes információt megtudni a témában, akkor ez az infografika Neked szól! 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.