Így faragd le a család kiadásait: lépj be egy egészségpénztárba!

Gyógyszerek, vizsgálatok, kezelések, gyógyeszközök - te tudod, mennyit költ ezekre évente a családod? És lakáshitel-törlesztésre? A gyerekek beiskolázására? Egészségpénztári tagként akár évi 150 000 forintos pluszforráshoz juthat a család - ha pedig mindkét szülő belép a pénztárba, ennek a duplájához is. Ezt pedig az említett kiadásokra fordíthatjátok - sőt, számos más dologra is. 

Egy önkéntes egészségpénztárba belépve visszaigényelheted ugyanis a befizetéseid 20%-át személyi jövedelemadódból, ami pluszpénzként jelenik meg a családi költségvetésben. Amennyiben ezek a befizetések elérik vagy meghaladják az évi 750 000 forintot, akkor a visszaigényelhető összeg 150 000 forintra rúg. A továbbiakban részletesen megvizsgáljuk, hogy egy család mire és mennyit költhetne egészségszámlán lévő pénzéből (tehát a befizetés és az adó-visszatérítés összegéből). A költségvetés jól érzékelteti majd, milyen sok minden fedezhető egy egészségszámla segítségével. 

Példánkban egy négytagú, kétgyermekes családot vettünk alapul, ahol az egyik gyermek általános iskolába jár, a másik pedig egyetemista és gluténérzékeny. A feleség a harmadik gyermekkel várandós, születését júliusra várják.

Lakásukon jelzálogalapú hitel van, amelyet folyamatosan törlesztenek. A feleség az év elején hosszasan volt táppénzen a kisebb gyermek betegsége miatt. A férj pedig két hónapig volt munkanélküli. Mindkét szülő egészségpénztári tag.

Egy négytagú, kétgyermekes család éves költségvetésének egészségszámlával fedezhető kiadásai

Egészségügyi termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások: 

  • Gyógyszerek, homeopátiás szerek: 250 000 Ft;
  • Egészségügyi termékek, gyógyászati segédeszközök (pl. szemüveg, kontaktlencse, ápolófolyadék, egészségügyi betét, tampon, intim mosakodó, terhességi teszt, kézfertőtlenítő, törlőkendő, sebtapasz, kötszerek, lázmérő, elektromos fogkefe és fogkefefejek, pulzusmérő órák, kerékpáros órák): 375 000 Ft;
  • Speciális gyógyászati segédeszközök (pl. levegő fertőtlenítő, vérnyomásmérő, inhalátor, vércukormérő, ízületszorítók): 125 000 Ft;
  • Egyéb termékek (pl. fertőtlenítő folyékony szappan, gyógypapucs, gyógycipő) 78 000 Ft;
  • Gluténmentes élelmiszerek: 480 000 Ft;
  • Szűrővizsgálatok (magánorvosi ellátásban): 122 500 Ft;
  • Orvosi vizsgálatok, kezelések (magánorvosi ellátásban - pl. bőrgyógyászat, belgyógyászat, sebészet): 167 000 Ft;
  • Fogászati vizsgálatok, kezelések: 385 000 Ft;
  • Fogszabályozó: 375 000 Ft

Összesen: 2 357 500 Ft.

A gyerekekkel kapcsolatos egyéb kiadások:

  • Szüléshez kapcsolódó ráfordítások (terhesgondozás, ultrahang, labor, szülészet-nőgyógyászati vizsgálatok, magánorvos vagy magánklinika költségei):  1 100 000 Ft;
  • Egyes babaápolási, csecsemők és édesanyák számára szükséges termékek (pl. pelenka, törlőkendő, cumi, cumisüveg, babamérleg, matrac, gumilepedő, gyermekágynemű, orrszívó, légzésfigyelő, ápolószerek, fürdető, olaj, krém, hintőpor, naptej, mellszívó, anyatejgyűjtő zacskó, melltartóbetét): 320 000 Ft;
  • Csecsemőtápszerek: 90 000 Ft;
  • Beiskolázás költségei (tankönyvek, füzetek, egyéb taneszközök, ruhák, tandíj, vizsgadíjak, kollégiumi vagy albérleti díjak):  1 545 000 Ft. 

  Összesen: 3 055 000 Ft.

Pénztártagként igényelhető családi támogatások:

  • Születési támogatás: 1 000 000 Ft;
  • Gyermekgondozási támogatás (a gyermek 168 napos koráig a csecsemőgondozási díj - CSED - összegével egyezik meg a maximális összege, utána a gyermekgondozási díj - GYED - összegével. Amennyiben a szülés július 16-án történik, úgy az év fennmaradó részére a CSED összegével azonos gyermekgondozási támogatás igényelhető havonta): 940 000 Ft;
  • Beiskolázási támogatás (két gyermek után a maximálisan igényelhető összeg): 334 800 Ft

Összesen: 2 274 800 Ft.

A lakhatással kapcsolatos kiadások: 

  • Lakáshitel-törlesztés: 600 000 Ft.

Összesen: 600 000 Ft.

Pénztártagként igényelhető további családi támogatások:

  • Jelzáloghitel-törlesztés támogatása: 299 400 Ft;
  • Álláskeresési támogatás (a férj igényelte, két hónapra): 280 000 Ft;
  • Táppénz-kiegészítés (a feleség igényelte, 20 napra): 73 000 Ft.

Összesen: 652 400 Ft.

----------------------------------

A költségvetésben szereplő tételek feltételeiről, támogatások igényléséről, részleteiről az OTP Egészségpénztár honlapján tájékozódhattok. 

A példában szereplő család tehát ebben az évben:

  • több mint 2 millió forintnyi olyan egészségügyi kiadással rendelkezik, ami fedezhető egészségszámláról,  
  • kb. 3 millió Ft értékű olyan egyéb, gyerekekkel kapcsolatos ráfordítása van, ami szintén kiegyenlíthető egészségszámláról,
  • kb. 3 millió forintot vehetne fel a különféle családi támogatások címén egészségszámláról: születési, gyermekgondozási és beiskolázási támogatás címén, lakhatással, álláskereséssel kapcsolatos támogatások révén, valamint a táppénz kiegészítésére. 

(A számok becslésen alapulnak, ezért akár lefelé, akár felfelé eltérhetnek egy-egy családnál, pl. beteges vagy krónikus betegséggel küzdő családtag, vagy egyéb körülmény esetén.) 

Az egészségpénztári tagság forintosítható előnyei

Látható, milyen nagy segítséget jelenthet a pénztártagság és hogy egy család mennyi mindenre fordíthatja az egészségpénztári egyenlegét. Érdemes tehát előre gondolkodni és folyamatosan megtakarítani. De felmerülhet a kérdés, mit nyersz tulajdonképpen az egésszel? Hiszen ha te fizeted be a számládra azt az összeget, amit később elköltesz vagy támogatásként igényelsz, amikor szükséged van rá, milyen hasznod van a pénztártagságból?

Fejenként 150 000 forintot igényelhettek vissza

Az egészségszámlára befizetett összegek után 20% adó-visszatérítés igényelhető vissza a személyi jövedelemadóból. Ez legfeljebb 150 000 Ft lehet évente, 750 000 Ft befizetésekor. Ha pedig a pároddal mindketten tagok vagytok, akkor ez az összeg megduplázódik, tehát 300 000 Ft adó-visszatérítéssel kalkulálhattok, 1,5 millió Ft befizetése után. További jó hír, hogy nem csak a te saját megtakarításod, hanem az esetleges munkaadói pénztári befizetések után is igényelhetsz adó-visszatérítést.

Számos támogatás pedig duplán is igényelhető, amennyiben mindketten tagok vagytok. Ezért a szó szoros értelmében is megéri belépni az egészségpénztárba mindkét szülőnek. 

Ahogy a költségvetésből kiderült, az egészségszámláról fedezhető kiadások bőven meghaladják azt a 750 000 forintot/pénztártag, ami után igényelhető a maximális adó-visszatérítés. Ezért az előtakarékosságon túl érdemes lehet bevonni, beléptetni a nagyszülőket is. Ha a nagyszülők rendelkeznek ugyanis adózott jövedelemmel, akkor ők is igényelhetnek adó-visszatérítést, rajtuk keresztül pedig további kiadásokat számolhattok el egészségszámlára, csak ezúttal kedvezményezettként. És plusz támogatásokra is számíthattok, hiszen bizonyos családi támogatásokat ők is igényelhetnek a ti javatokra, csupán be kell jelenteniük titeket pénztári kedvezményezettnek. Így tehát további adó-visszatérítéssel, azaz pluszforrással tervezhettek.

Akár 30% kedvezménnyel vásárolhattok

A pénztárakkal szerződésben álló szolgáltatók rendszeresen biztosítanak árengedményeket is a tagoknak. Ez az OTP Egészségpénztár szolgáltató partnerei esetében akár 30-50% is lehet. 

Melyik pénztárt válaszd? 

Talán nem szükséges bővebb magyarázat ahhoz, miért jó döntés egy olyan egészségpénztárat választani, amely mögött ott áll az ország legnagyobb pénzintézete. Az OTP Egészségpénztár ma Magyarországon az egyik legjelentősebb és legnagyobb taglétszámú egészség- és önsegélyező pénztár. Egészen pontosan minden ötödik egészségpénztárba belépő személy ezt a pénztárat választotta, így már több mint 290 000 tag veheti igénybe az általa kínált szolgáltatásokat. Az OTP EP-ben is azzal a sok évtizedes tapasztalattal és ügyfélközpontú szemléletmóddal találkozhatsz, ami a kezdetek óta jellemző az OTP-re.

Végül még két adat, ami önmagában is bizonyítja, hogy ez a pénztár jó választás. Az OTP Egészségpénztár tagjai a 2020-as befizetések után összesen több mint 2,5 milliárd Ft adó-visszatérítést igényelhetnek, a 2020-ban igénybe vett szolgáltatásaik összértéke pedig 12 milliárd Ft volt. Az OTP EP-vel szerződött egészségügyi szolgáltatók népes tábora pedig garantálja, hogy te és a családod is a lehető legjobb ellátásban részesüljetek.

Ha most lépsz be az OTP Egészségpénztárba, 101 értékes ajándék egyikét is megnyerheted  

Az OTP EP időről időre nyereményjátékkal is kedvez az új és régi pénztártagjainak is. Ezúttal azok vihetik haza az alábbi nyereményeket, akik 2021. április 15. és június 15. között lépnek be a pénztárba és teljesítik a játék feltételeit:

  •   1 x 500 ezer Ft (átutalással bankszámlára)
  •   50 x 50 ezer Ft értékű Rossmann ajándékkártya
  •   50 x 5 ezer Ft értékű Rossmann ajándékkártya

Játékszabályzat

A pénztárba beléphetsz például otthonról, online vagy bármely OTP Bank fiókban is.

Tudtad-e, hogy 

  • ha az egészségszámlán felhalmozott összeget vagy annak egy részét két évre lekötitek, a már említett 20%-on felül további 10%-os adó-visszatérítésre vagytok jogosultak? 
  • ha - orvosi javaslatra - szűrővizsgálaton vesztek részt, az ilyen vizsgálatok összegének 10%-át is visszaigényelhetitek az SZJA-ból?

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.