Itt a medvehagyma szezonja

A medvehagyma ásványianyag-tartalma

A medvehagyma gazdag ásványai anyagokban, szelénben, vasban, cinkben, kalciumban és magnéziumban, továbbá antioxidáns flavonoidokban, klorofillban és vitaminokban is. A levél igen értékes C-vitaminforrás.

 

A medvehagyma jótékony hatásai

  • kedvezően hat emésztési zavarok, puffadás, székrekedés és hasmenés esetén.
  • csökkentheti a magas vérnyomás rizikóját, továbbá az érelmeszesedés és a szívbetegség kockázatát azáltal, hogy hatóanyagai gátolják a vérlemezkék összetapadását, és jótékonyan hat a szívizomszövetre is.
  • vér-, máj- és vesetisztító hatású.
  • csökkenti a gyulladásokat.
  • vírus- és baktériumellenes tulajdonsággal bír, megfázás és influenza idején is érdemes fogyasztani, megkönnyíti a légzést, és köhögéscsillapító hatású.
  • nyugtatja a fekély által irritált gyomrot.
  • fájdalomcsillapító hatású, enyhíti a fejfájást és a szédülést.

A medvehagyma felhasználása

Amennyiben a gyógyhatásai miatt szeretnénk fogyasztani, érdemes még virágzás előtt, áprilisban-májusban begyűjteni a fiatal leveleket. A gumókat egészen augusztusig „szüretelheted”. Gyertyános, tölgyes és bükkös erdők aljnövényzetében tömegesen bukkanhatsz rá. Bár a fagyasztóba is elteheted, illetve tartósíthatod sóban vagy olajban, a friss medvehagyma értékes hatóanyagainak többsége így elvész.

Sokféleképpen fogyasztható

A leveleket salátákhoz, levesekhez, húsokhoz fogyaszthatod, de készíthetsz belőle pesztót, zöld turmixot, fűszervajat, krémlevest, szószt vagy a spenóthoz hasonló főzeléket. Gumója a fokhagymával azonos módon hasznosítható.

Körültekintően gyűjtsd, mivel nagyon hasonlít olyan növényekre, például a májusi gyöngyvirágra, melyek akár végzetes mérgezést is okozhatnak. Ezektől egyébként egyszerűen megkülönbözteti erős fokhagyma illata. Terhesség és szoptatás idején nem ajánlott a fogyasztása. Mivel enyhén gátolja a véralvadást, műtétek előtt sem javasolt enni. Véralvadásgátló gyógyszer szedése mellett kérd ki orvosod véleményét.

 

 

 

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.