Ismerjük meg a borsmenta gyógynövény jótékony tulajdonságát!

 

A borsmenta az árvacsalánfélék családjába tartozik, magassága 50-70 cm, erősen aromás jellegzetes illattal rendelkezik, íze elsőre kissé égető, de később kellemes hűsítővé alakul át.

A vadon növő borsmenta hatóanyaga jóval kisebb, így csak a kertészeti termesztésből származó borsmenta kerül kereskedelmi forgalomba, gyógyászati célokra.

A borsmentát palánta formájában tudjuk kertészeti áruházakban megvásárolni, ezután nevelhetjük fűszerkertben, cserépben, vagy balkonládában is.

A növény leveleit és hajtáscsúcsát használjuk fel, mint gyógynövényt, a nagybani termesztők évente kétszer takarítják be a növényt, a virágzás elején júniusban, valamint szeptember közepén, de az otthoni termesztés során folyamatos szedhetjük a friss hajtásokat és leveleket.

A borsmenta leveléből remek nyári hűsítő tea készíthető, de más teát is ízesíthetünk vele, mivel igen magas az illóolaj tartalma, amelynek az egyik fő összetevője a mentol, de csersav, keserűanyag és flavonoid is található benne.

A belőle készült tea remek ellenszere a felfúvódásnak, emésztési panaszoknak, ezen kívül nyugtató hatású és görcsoldó is egyben.

 

A borsmenta belsőleg alkalmazva szabályozza az epeműködést, serkenti a májunkat, de hasmenés és hányás esetén is segítségünkre lehet. A borsmenta olaj belsőleg alkalmazva enyhíti a migrénes fejfájást, valamint szájüreg gyulladás esetén is kiváló ellenszer válik belőle. Fontos hogy 4 éven aluli gyermekek számára nem szabad borsmentát adni, mert izomgörcs, és oxigénhiány alakulhat ki a fogyasztása által.

 

Borsmenta olaj felhasználása:

Tea:

Vegyünk egy evőkanálnyi szárított vagy 4-5 kanálnyi friss borsmentalevelet és forrázzuk le 2,5 dl forró vízzel. Hagyjuk állni kb. 10 percig, majd napi 2-3 részre elosztva fogyasszuk el.

Főzet:

Megfázás, nátha vagy torokgyulladás esetén 10 evőkanál szárított borsmenta levelet forrázzunk le 1 liter vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd ezzel a főzettel öblögessük át a torkunkat, amikor már nem túlforró, de tehetjük fürdővízhez is.

Borsmentaolaj:

Patikában kapható olajat érdemes vásárolni, majd fejfájás esetén masszírozzuk be homlokunkat az olajjal, vagy tegyük párologtatóba pár csepp illóolajat megfázást esetén.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.