A kutatásban Dr. Robert Young és Dr. Theodore A. Baroody jártak elől.
A lúgos táplálkozás hatása Dr. Robert Young szerint:
Dr. Robert Young mikrobiológus és táplálkozási szakértő az egészséges és beteg vérsejtek évekig tartó tanulmányozása révén, arra a felfedezésre jutott, hogy a betegségek nagy részének kialakulásáért a sav-lúg egyensúly felborulása a felelős. Dr. Robert Young szerint az egészséges életmódra és táplálkozásra alapozott testi sav-lúg egyensúly az egészség megőrzésének az alapja, illetve ennek az egyensúlynak a felborulása vezet a legtöbb betegség kialakulásához, többek között az allergia, a krónikus fáradtság, és az elhízás kialakulásához is.
Testünk minden folyékony halmazállapotú részecskéje az összes sejtünkre hat, azok tevékenységét befolyásolja. Ha a folyékony részecskék-amelyek szállítják a tápanyagokat és eltávolítják a hulladékot, az értéktelen anyagokat, kémhatása savas, ez szöveteink, szerveink kémhatását is befolyásolja. Bármely szövet vagy nagyobb egység savas kémhatása, egyértelmű jelzés a mikroorganizmusoknak, hogy a szövet lebontható.
A lúgos kémhatás ugyanakkor védettséget biztosít a mikroorganizmusok ellen. Tehát ha szervezetünket enyhén lúgos kémhatású táplálékkal látjuk el, akkor a betegségek esélye is sokkal kisebb lesz.
Dr. Theodore A. Baroody azon túl, hogy kifejlesztette az úgynevezett biokinetikus formuláit, amelyek képesek visszaállítani a test lúgos kémhatását, de egy igen drámai könyvet is írt, amelynek a címe kissé ijesztő: „lúgosíts vagy meghalsz”
Az elsavasodás veszélye szerinte olyan nagymértékű, hogy szervezetünk idő előtti öregedésének, de sok fertőző illetve gyógyíthatatlan betegség fő oka is lehet. A szerző külön részt szentel a könyvben a stressznek, amely nagyon megterheli az idegrendszerünket, amely szintén a túl savas hatást fokozza szervezetünkben.