5 különleges kávé recept, amit muszáj kipróbálnod!

Így hat az egészségünkre a kávé!

Az emberek gyakran teszik fel a kérdést, hogy a kávé jót vagy rosszat tesz az egészségnek. A JAMA Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a válasz az, hogy jót is, rosszat is.

Számos kutatás született, amelyek azt bizonyítják, hogy a kávéban lévő koffein nem gyakorol káros hatást az egészségünkre. A kávéfogyasztásnak azonban vannak olyan aspektusai is, amelyek nem feltétlenül tesznek jót az egészségnek.

POZITÍV

A 130 ezer amerikai egészségügyi szakember részvételével készült Ápolónők Egészségtanulmánya és Egészségügyi Szakemberek Egészségtanulmánya körülbelül 20 évig vizsgálta a koffeinfogyasztást, és azt az eredményt hozta, hogy a kávé nem növeli a halálozást.

Nemzetközi kutatások mutatták ki, hogy a koffeintartalmú és koffeinmentes kávé nagy mennyiségű fogyasztása a 2-es típusú diabétesz alacsony kockázatával hozható összefüggésbe, vagyis a kutatók szerint a koffein hosszú távon előnyös hatást gyakorolhat a cukorbetegségre. Más előzetes kutatások arra utalnak, hogy a kávé a Parkinson-kór, a májrák és a májzsugorodás ellen is védelmet nyújthat, és a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkentheti.

A Harvard Egyetem Orvosi Karának az Archives of Internal Medicine folyóiratban közzétett kutatása azt mutatta, hogy a kávéfogyasztás nők körében csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát.

NEGATÍV

A kávé kafesztolt tartalmaz, ami növeli az LDL koleszterin szintjét. Ezt papírfilter használatával el lehet kerülni, de ha valaki szűrés nélkül főzi vagy török kávét iszik, nagy mennyiségű kafesztolt visz be a szervezetébe a kávéval. A kutatások szerint a szűretlen kávé akár 8 százalékkal is növelheti az LDL szintjét.

A kávé rövidtávon negatív hatást is gyakorolhat a diabéteszre. Amikor kutatások során koffeint vagy koffeintartalmú kávét adtak a kísérleti alanyoknak, amit valami magas glükóztartalmú táplálék követett, az alanyok inzulinérzékenysége csökkent, és vércukorszintjük a vártnál magasabbra emelkedett.

A feketén, vagy egy kevés tejjel és cukorral készített kávé egészséges lehet. A kávék többsége azonban nagy mennyiségű feldolgozott cukrot, szirupot, tejszínt vagy tejszínhabot tartalmaz, amelyek megnövelhetik a vércukorszintet és a koleszterinszintet is. Ráadásul az ilyen italok kalóriatartalma a hízást is elősegíti.

Végül a kávéivás életmóddal kapcsolatos viselkedésként tekintve más negatív viselkedésekkel, például kevesebb testmozgással, egészségtelenebb étrenddel és dohányzással állhat összefüggésben. Ebből a szempontból tehát bár maga a kávéfogyasztás semleges az egészségre, a többi hozzá társuló viselkedéssel együtt káros hatással lehet.

5 különleges kávé recept

Először is, minden kávés ital alapja a presszókávé, tehát érdemes először ezt elkészíteni, odafigyelve, hogy milyen kávéból készítjük, hiszen ez lesz az alkotásunk alapja.

  1. Gesztenyés kávé:
  • enyhén pörkölt arabica kávéból készült presszó kávé
  • 1 tk. forró tej
  • 2 ek. tejhab
  • 3 tk. gesztenyepüré
  • 1 tk. apró gesztenyedarabok

A tejhab elkészítése után a gesztenyepürét a forró tejjel elkeverjük, majd csészébe tesszük. Ez után ráöntjük a kávét, majd rátesszük a tejhabot és gesztenye darabokkal díszítjük.

  1. Kókuszos-vaníliás jegeskávé:
  • 2 dl kávé
  • 1 ek. kókuszzsír
  • 1 ek. kókuszreszelék
  • 1 kk. vaníliaaroma
  • 2 dl tej

A 2 dl kávét jegesre hűtjük. Kókuszzsíron karamellizáljuk a mézet, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket és az aromát. Ezután fokozatosan hozzáöntjük a tejet. Forrásig keverjük, majd kihűtjük. Végül beledobjuk a jéggé fagyott kávét.

  1. Forró jeges-málnás kávé:
  • 110 ml enyhén savas kávéból főtt hosszú kávé alap
  • 3 ek. tejhab
  • 1 gombóc málnafagyi
  • 1 friss mentalevél

A tejhabhoz hozzáadjuk a mentalevelet és félretesszük. A hosszú kávéhoz hozzáadjuk a tejhabot, végül a fagyit.

  1. Szerecsen kávé:
  • - 1.5 dl feketekávé
  • - 4 dkg étcsoki
  • - 2 ek. tejszínhab

A forró kávéban elkeverjük az étcsokit és tejszínhabbal díszítjük.

  1. Diós kávé:
  • 2 dl hideg kávé
  • 3 dkg dió
  • 1 db banán
  • 1 kk kakaópor
  • 1 kk fahéj
  • 1 tk cukor
  • 3 dl víz

A hozzávalókat turmixgépben összedolgozzuk és frissen fogyasztjuk.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.