Így hat az egészségünkre a kávé!
Az emberek gyakran teszik fel a kérdést, hogy a kávé jót vagy rosszat tesz az egészségnek. A JAMA Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a válasz az, hogy jót is, rosszat is.
Számos kutatás született, amelyek azt bizonyítják, hogy a kávéban lévő koffein nem gyakorol káros hatást az egészségünkre. A kávéfogyasztásnak azonban vannak olyan aspektusai is, amelyek nem feltétlenül tesznek jót az egészségnek.
POZITÍV
A 130 ezer amerikai egészségügyi szakember részvételével készült Ápolónők Egészségtanulmánya és Egészségügyi Szakemberek Egészségtanulmánya körülbelül 20 évig vizsgálta a koffeinfogyasztást, és azt az eredményt hozta, hogy a kávé nem növeli a halálozást.
Nemzetközi kutatások mutatták ki, hogy a koffeintartalmú és koffeinmentes kávé nagy mennyiségű fogyasztása a 2-es típusú diabétesz alacsony kockázatával hozható összefüggésbe, vagyis a kutatók szerint a koffein hosszú távon előnyös hatást gyakorolhat a cukorbetegségre. Más előzetes kutatások arra utalnak, hogy a kávé a Parkinson-kór, a májrák és a májzsugorodás ellen is védelmet nyújthat, és a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkentheti.
A Harvard Egyetem Orvosi Karának az Archives of Internal Medicine folyóiratban közzétett kutatása azt mutatta, hogy a kávéfogyasztás nők körében csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát.
NEGATÍV
A kávé kafesztolt tartalmaz, ami növeli az LDL koleszterin szintjét. Ezt papírfilter használatával el lehet kerülni, de ha valaki szűrés nélkül főzi vagy török kávét iszik, nagy mennyiségű kafesztolt visz be a szervezetébe a kávéval. A kutatások szerint a szűretlen kávé akár 8 százalékkal is növelheti az LDL szintjét.
A kávé rövidtávon negatív hatást is gyakorolhat a diabéteszre. Amikor kutatások során koffeint vagy koffeintartalmú kávét adtak a kísérleti alanyoknak, amit valami magas glükóztartalmú táplálék követett, az alanyok inzulinérzékenysége csökkent, és vércukorszintjük a vártnál magasabbra emelkedett.
A feketén, vagy egy kevés tejjel és cukorral készített kávé egészséges lehet. A kávék többsége azonban nagy mennyiségű feldolgozott cukrot, szirupot, tejszínt vagy tejszínhabot tartalmaz, amelyek megnövelhetik a vércukorszintet és a koleszterinszintet is. Ráadásul az ilyen italok kalóriatartalma a hízást is elősegíti.
Végül a kávéivás életmóddal kapcsolatos viselkedésként tekintve más negatív viselkedésekkel, például kevesebb testmozgással, egészségtelenebb étrenddel és dohányzással állhat összefüggésben. Ebből a szempontból tehát bár maga a kávéfogyasztás semleges az egészségre, a többi hozzá társuló viselkedéssel együtt káros hatással lehet.
5 különleges kávé recept
Először is, minden kávés ital alapja a presszókávé, tehát érdemes először ezt elkészíteni, odafigyelve, hogy milyen kávéból készítjük, hiszen ez lesz az alkotásunk alapja.
- Gesztenyés kávé:
- enyhén pörkölt arabica kávéból készült presszó kávé
- 1 tk. forró tej
- 2 ek. tejhab
- 3 tk. gesztenyepüré
- 1 tk. apró gesztenyedarabok
A tejhab elkészítése után a gesztenyepürét a forró tejjel elkeverjük, majd csészébe tesszük. Ez után ráöntjük a kávét, majd rátesszük a tejhabot és gesztenye darabokkal díszítjük.
- Kókuszos-vaníliás jegeskávé:
- 2 dl kávé
- 1 ek. kókuszzsír
- 1 ek. kókuszreszelék
- 1 kk. vaníliaaroma
- 2 dl tej
A 2 dl kávét jegesre hűtjük. Kókuszzsíron karamellizáljuk a mézet, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket és az aromát. Ezután fokozatosan hozzáöntjük a tejet. Forrásig keverjük, majd kihűtjük. Végül beledobjuk a jéggé fagyott kávét.
- Forró jeges-málnás kávé:
- 110 ml enyhén savas kávéból főtt hosszú kávé alap
- 3 ek. tejhab
- 1 gombóc málnafagyi
- 1 friss mentalevél
A tejhabhoz hozzáadjuk a mentalevelet és félretesszük. A hosszú kávéhoz hozzáadjuk a tejhabot, végül a fagyit.
- Szerecsen kávé:
- - 1.5 dl feketekávé
- - 4 dkg étcsoki
- - 2 ek. tejszínhab
A forró kávéban elkeverjük az étcsokit és tejszínhabbal díszítjük.
- Diós kávé:
- 2 dl hideg kávé
- 3 dkg dió
- 1 db banán
- 1 kk kakaópor
- 1 kk fahéj
- 1 tk cukor
- 3 dl víz
A hozzávalókat turmixgépben összedolgozzuk és frissen fogyasztjuk.