5+1 dolog, amit nem tudtunk a visegrádi országokról

  1. A knédli szlovák étel

Az tudjuk, hogy a nokedli magyar, de a hozzá hasonló knédliről a megkérdezettek közel kétharmada azt gondolta, hogy a csehek nemzeti étele. Alig minden negyedik válaszadó tudta csak, hogy a knédli a szlovák konyhát színesíti. Érdekes módon, a férfiak kisebb arányban hitték szlováknak ezt a fogást – ők biztosan nem találkoztak még ezzel a gőzöléssel készült tésztafélével.

  1. A golyóálló mellény, a kockacukor és a golyóstoll feltalálója mind V4-es országból származott

Mi, magyarok sok találmányt érzünk magunkhoz közel: épp ezért gondolhatta minden második válaszadó, hogy a villanykörte feltalálója, Thomas Edison valamely V4-es országból származott. Ezzel szemben tényleg a visegrádi négyes innovációi közé tartozik a golyóálló mellény alapanyagául szolgáló kevlár (Stephanie L. Kwolek) a kockacukor (Jakob Christof Rad) és a golyóstoll (Bíró László József).

  1. A Kisvakond már 61 éves

A gyerekkorunk örök mesehősét, a Kisvakondot minden magyar ismeri. Azt azonban kevesebben tudjuk, hogy a régió egyik legismertebb rajzfilmfigurája 1957-ben debütált, így idén már a 61. születésnapját ünnepli.  Az eredményeken is látszik, hogy inkább az 1990 előtti generációknak fűződnek hozzá emlékei: a kutatásban a 25 év alattiak valamivel több mint fele, az idősebbeknek azonban kétharmada tudta jól az évszámot.

  1. Lengyelország nemzeti szimbóluma a sas

A magyar mondavilágból ismert turulhoz hasonlóan Lengyelország nemzeti szimbóluma is egy madár: a sas. Erről a válaszadó 25 év felettiek több mint 70 százaléka tudott, a fiatalok körében azonban tízből csak hatan ismerték a legészakibb V4-es ország jelképét. A második legnépszerűbb találat a medve volt, az azonban Oroszországhoz kapcsolódik.

  1. Fél évszáda kapott Oscar díjat Jiří Menzel világhírű filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok

A visegrádi országok számos Oscar díjas filmet és rendezőt tudhatnak magukénak (köztük Szabó István Mephistója vagy a Saul fia Nemes Jeles Andrástól). Közéjük tartozik Jiří Menzel cseh rendező, akinek a filmje 1968-ban kapta meg az amerikai filmakadémia legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerését – ezt a válaszadók közel kétharmada tudta helyesen. A 25 év alattiak körében csak minden második, az idősebbek között azonban tízből hét megkérdezett adott helyes választ a kérdésre – hiszen nekik több emlékük volt róla.

+ 1. A V4 együttműködés létrehozását Antall József, magyar miniszterelnök kezdeményezte, a formáció 1991-ben jött létre.

Bár szinte minden fiatal tisztában van azzal, hogy mely országok alkotják a Visegrádi Együttműködést, azt azonban már csak a válaszadók valamivel több mint 60 százaléka tudta helyesen, hogy a formáció magyar vonatkozású, hiszen az ötletét Antall József magyar miniszterelnök fogalmazta meg. A kitöltők közel 70 százaléka a régiós összefogás létrehozásának 1991-es évszámával is tisztában volt.

Tízből nyolc fiatal azt is tudta, hogy az együttműködés elnöki tisztét 1-1 évig tölti be az adott ország; jelenleg Magyarország. A magyar elnökség mottóját: „V4 közösen” a válaszadók 60 százaléka ismerte, ugyanakkor ennél valamivel kevesebben voltak tisztában azzal, hogy aV4 magyar elnökségi program az energetikában és a közlekedésben az észak-déli irányú fejlesztéseket részesíti előnyben, illetve a válaszadók háromnegyede tudta jól, hogy a nyugat-balkáni államok európai uniós tagságát támogatja kiemelten a magyar elnökség.

A kitöltők közül csak egyvalaki tudta helyesen megválaszolni az összes kérdést. Te mennyit tudtál ezek közül?

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.