Tavaszi csíráztatás házilag, lépéséről-lépésre

Lássuk, mire érdemes figyelned annak érdekében, hogy tökéletes minőségű, friss és zamatos csírákkal javítsd minden nap a családod egészségét:

A csírák különösen egészséges, magas tápanyagtartalmú élelmiszerek, melyekhez könnyen és olcsón hozzájuthatsz, ha magad veszed kézbe a csíráztatás egyszerű folyamatát.

A csírák gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, ami azonban még egészségesebbé teszi őket, az a magas enzimtartalmuk. Az enzimek részt vesznek testünk biokémiai folyamataiban, nélkülözhetetlenek az immunrendszer működéséhez, a sejtjeink fiatalosan tartásához.  Minden növényi és állati sejtben megtalálhatók,  így testünkben is, ám ahogy öregszünk, egyre fogy a mennyiségük, ezért szorulunk rá, hogy külső forrásból jussunk hozzájuk, például csírákból.

Az otthoni csíráztatás pofonegyszerű, próbáld ki te is!

1.A hibás, törött, fényezett magvak nem fognak kicsírázni, ezeket ki kell válogatnod csíráztatás előtt.

2.A magvak sajnos fertőzöttek lehetnek a leggyakoribb kórokozókkal, szalmonellával, E.colival, ezért fontos, hogy fertőtlenítsed őket. Ehhez áztasd a magvakat citromleves-ecetes vízbe, majd alaposan öblítsed le meleg vízzel, majd hideg vízben is mossad át. Az áztatás során felszínre került hibás szemeket, maghéjat szintén távolítsad el.

3.A magvakat helyezd egy lapos edénybe egy rétegben, ha így nem férnek el, használj több edényt a csíráztatáshoz. A magvak duzzasztásához nagyon megfelel a sima csapvíz. Az edényt tedd meleg, minimum szobahőmérsékletű, sötét helyre.

4.Figyeld a duzzadó magvakat! Távolítsd el a penészes szemeket, és naponta öblítsed át a magokat bő hideg vízzel.

5.Miután kihajtott a magból a csíra – ez 2-5 nap, de növényfajtától függően hosszabb idő is lehet -, újból mossad át a magvakat, hogy megszabadulj a maghéjaktól.

  1. A csírákat alaposan szárítsad meg a kórokozók szaporodásának megelőzése végett, és tárold a hűtőszekrény felső polcán, így biztonsággal fogyaszthatod maximum két napon át. De még így sem javasolt a csírafogyasztás terhesség idején, valamint kisgyerekeknek és gyenge immunrendszerű embereknek.

Csíráztatás üvegben

Ha kezdetben még bizonytalannak érzed magadat, nem kell azonnal egy csíráztató tálba beruháznod. Akár egy befőttesüveg, egy nagyobb üvegedény, esetleg egy-egy kilyuggatott ételes doboz is segítségedre lehet a csírák elkészítésében. Ha pedig még egy szűrőt is fel tudsz szabadítani, akkor hosszabb távon is megoldhatod a csíráztatást ezzel az egyszerű módszerrel. Az edénybe tégy egy kis vizet, felé, a szűrőbe pedig a magvakat! Csak egy vékony rétegnyi mag legyen a szűrőben, nehogy megpenészedjenek! Ne tedd ki direkt napfénynek! Naponta kétszer öblítsd át, cseréld a vizet!

Csíráztatás csíráztató tálban

Amennyiben kedvet kaptál a csíráztatáshoz, illetve úgy gondolod, hogy hosszabb távon is szeretnél foglalkozni ezzel, érdemes lehet beruháznod egy professzionális csíráztató tálba. Ez általában egyébként nem kerül igazán sokba, annyiba semmiképpen, hogy igazából megterheljen egy átlagos családot. Ezzel picit megkönnyítheted, illetve meggyorsíthatod a csíráztatás folyamatát.

Csíráztatni való magok

A csíráztatásra nagyon sok olyan mag alkalmazható, amelyekből egyébként a hétköznapi, közkedvelt ételeinket állítjuk elő. Akár a piacon, akár a kisboltban vásárolsz magokat, mindenhol meg tudják mondani, hogy alkalmas-e ez a mag csíráztatásra. A legkedveltebbek a bab, borsó, retek, búza, lucerna, brokkoli, vöröshagyma, illetve a szójabab. Azt, hogy milyen íze lesz a csírának, nagyjából meg tudjuk becsülni, hiszen általában hasonlít a kifejlett növény ízéhez. Ha tehát szeretjük a babot, akkor a babcsírát is bizonyára kedvelni fogjuk.

A csírafogyasztást tehát nem csak a csírák magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt érdemes elkezdeni, hiszen a csíráztatás folyamata is olyan élmény, amely képes a testünket, lelkünket egyaránt feltölteni energiával és jókedvvel. Tulajdonképpen egy hobbinak is tekinthető, amely ráadásul nem is költséges, az eredmény pedig több mint egészséges.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.