A céklalé jótékony hatása szervezetedre

A cékla libatop félék családjába tartozó kétnyári növény. Több féle gumóval is rendelkezhet, van, amelyik tojásdad alakú, van amelyik kerek, és a vörös szín különböző árnyalataiban tündököl. Levelei kissé hullámosak, virágzata apró sárgászöld színűek, és májustól egészen augusztus végégi virágzik.

A céklalé jótékony hatása szervezetedre

Csodafegyverré való kikiáltását támasztja alá, hogy mennyi mindenre jó a cékla: csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést, a koncentrációt, az agyműködést, méregtelenít, védi a csontokat, széppé varázsolja a bőröd, segít a daganatos megbetegedések elkerülésében. Javítja a szervezet vérellátását, megerősíti az immunrendszert. Vegyük sorba részletesebben.

Az agy karbantartója

A céklalé kitűnő memóriajavító. Kitágítja a vérereket, ezáltal javítja a vérkeringést az agyszövetekben is, így segíti az idegrendszer megfelelő működését, csökkenti az Alzheimer-kór rizikóját és egyéb demenciák kialakulását, vagy a már kialakult demencia tüneteinek csökkentését.

Vérnyomáscsökkentéssel a daganatok ellen

A vérnyomás csökkentésével hozzájárul a különböző betegségek elleni küzdelemhez. Számos kutatás kimutatta, hogy a céklalében lévő antioxidánsok nagyon erős daganatellenes hatásúak. Lelassítják a daganatok növekedését.

A cékla és a nitrátok kitartást adnak

A céklalében található nitrátok kitágítják a vérereket, így javítják a vérkeringést, ezáltal több oxigén jut a sejtekbe. Ennek hatására nő a koncentráció. Érdemes egy nagy pohár céklalét meginni nagyobb fizikai megterhelés előtt is, hiszen nő az erőnlét, az állóképesség és a kitartás is.

A vitaminok hada és a rengeteg ásványi anyag

A-, C-, B6 vitamin, kálium, magnézium, kalcium, vas, mangán, réz sorakozik a céklalében azért, hogy a csontjaidat épen tartsa, hogy az agyad vérkeringését fokozva a memóriád a régi maradjon, a bőröd selymes és kisimult legyen. A C-vitamin és a réz együtt segítik a vas felszívódását, ezért igen ajánlatos beépíteni az étrendedbe egy kis, sőt inkább több cékla alapú ételt, ha vérszegény vagy.

Méregtelenítés céklalével

Ha úgy döntöttél itt az ideje egy nagyszabású fogyókúrának, akkor előbb kezd a méregtelenítéssel. Szabadítsd meg a szervezeted a méreganyagoktól és a fogyás is hamarabb beindul majd. A céklalé nagyszerű segítséged lesz ezen az úton. A céklában lévő methionin nevű pigment élénkíti a máj sejtjeit, ezzel segíti a méregtelenítő folyamat beindulását. Csökkenti a zsírmáj kialakulásának rizikóját. A fogyókúra ideje alatt is legyen hű társad a céklalé, mert a fentebb említett vitamintartalma támogatja az immunrendszered megfelelő működését a megvonásokkal járó diéta ideje alatt.

Jó hatással van a szívre

Magas káliumtartalma miatt a céklalét a szívritmus zavarban szenvedők sem hagyhatják ki az életükből. A kálium hiánya a szervezetből, enyhébb esetben csak szédülést okozhat, de elvezethet komolyabb szívbetegséghez is.

 A céklalé kiváló a vashiány ellen!

A cékla és a céklalé és igen hatásos zöldség, amelyet legtöbbször, mint savanyúság fogyasztunk. Több ásványi anyag és vitamin is található benne többek között B1, B2, B6 és C-vitamin, foszfor, magnézium, kalcium, és kálium is.

Szabályozza a szervezet sav bázisát, méregtelenítő, vízhajtó és tisztító hatása is van, épp ezért fogyókúra és diéta idején is kiváló. De ezen kívül vérképző emésztést serkentő és máj valamint veseműködést serkentő hatással is bír. A B vitamin tartalom miatt a cékla erősíti az idegrendszert, véd a cukorbetegségtől, szépíti a hajat és a bőrt, és erősíti a kötőszövetet.

Mivel nagyon magas a vas tartalma vashiányos állapotban kiemelten ajánlott a fogyasztása. Főleg a hölgyek részére ajánlott pl. terhesség idején, amikor a szervezetnek fokozottan van szükséges a vasra.

Heti két-három alkalommal fogyasszunk el 3 dl friss céklalevet, vagy fokozott igénybe vétel esetén akár napi 1 dl céklalé is iható. Az ebéd mellé kínáljunk rendszeresen céklasalátát, vagy savanyúságnak szolgáljuk fel, hiszen nem csak finom, de nagyon egészséges is.

Vérszegénység és rák ellen együnk céklát

A cékla egy nagyon finom savanyúság, finom a pörkölt vagy sült hús mellé. De a cékla fogyasztása segít leküzdeni a rákos sejteket is, sőt a vérszegénység ellen is hatásos.

A cékla ez a különleges rubint vörös gumós növény, egy kicsit mellőzött lett hazánkban, néha felkerül az asztalra egy jó sült hús mellé vagy egy finom pörkölt mellé, de mint gyógynövény elfelejtettük. Pedig nem csak magas vitamin tartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani, hanem a benne található rostok miatt is, hiszen segít az emésztésben, így fogyókúra alkalmával is többet hetünk belőle.

A cékla ősét a vörös répát már kb. 3000 éve felfedezték, de tudósok csak napjainkban figyeltek jobban oda erre a különleges zöldségre, amelynek a gumóját fogyasztjuk.

A benne található E, B1, B2, B6, és C-vitamin tartalma valamint a magas rost anyagok miatt igen értékes gyógynövény is a cékla. Nem rég tudósok figyelme még jobban a cékla felé irányult, mert kiderült, hogy magas rost anyagának köszönhetően segít leküzdeni a vastagbél rák kialakulását, bár önmagában nem csodaszer, de ha szeretnénk megelőzni ennek a mai népbetegségnek a kialakulását, amely a rost szegény étrend miatt alakult ki, a cékla az élen jár.

A cékla a libatop félék családjába tartozó kétéves növény, ami azt jelenti, hogy az első évben csak levelet növeszt, majd a második évben virágzik. Magát a gumót az első éves növényekből nyerik ki. Amikor a piacon céklát választunk érdemes a színét megfigyelni, mert a világos színű cékla kevesebb vitamint tartalmazz, mint a sötét vagy mély burgundi színben pompázó gumók.

A céklát érdemes lé formájában fogyasztani, akár sárgarépával akár paradicsommal keverve, hetente többször is. A cékla a vérszegénység ellen is kiváló gyógynövény lehet, mert segít a vörösvértestek regenerálásában és képzésében, szaporodásában is. Így azok a nők, akik vérszegények, sápadtak gyakran érzik magukat fáradtnak és levertnek, igyanak hetente kétszer céklalevet, vagy fogyasszák nyersen.

A céklakúrát érdemes három héten keresztül folytatni, ám ekkor nem szabad megfőzni, csak nyersen reszelve vagy lé formájában napi fél litert kell meginni, minden nap. A cékla hasznos lehet vérszegénységénél, rost szegény táplálkozásánál, fogyókúránál, rákos betegségnél, pattanásos bőrnél, májbetegségnél, sőt korpásodás ellen is hatásos. Ha egészségesen szeretnénk élni, próbáljuk meg minél többször beiktatni a céklát étkezéseinknél, és készítsük le minél változatosabban.

Íme, néhány ötlet a cékla elkészítéséhez:

Nyers cékla reszelt tormával:

1 kg nyers céklát és 20 dkg tormát megtisztítunk, majd lereszelünk, és összekeverjük. Ízesítsük köménymaggal, és egy cukros sós salátalevet készítünk hozzá. Kimosott és kifőzött befőttes üvegbe töltjük, lezárjuk és savanyúságként fogyasztjuk. Nagyon sokáig eláll és nagyon finom.

Céklasaláta almával:

Néhány nagyobb szép céklát meghámozunk és felkarikázzuk, majd 4-5 almát is megmossunk és felkarikázzunk. Egy nagyobb tálra rendezzük, és egy citromos mézes saláta lével leöntjük, majd tálalásig hűtőszekrénybe tesszük és hidegen tálaljuk.

Céklaleves:

A céklákat meghámozzuk, felszeleteljük, és sós vízben feltesszük főni. Amikor már elég puha vajból és lisztből világos rántást készítünk, berántjuk vele a levest, majd tejföllel, reszelt citromhéjjal ízesítsük. Akár egy kevés tésztát is főzhetünk bele.

Joghurtos céklasaláta recept

Hozzávalók: 6 db közepes fej cékla, 4 db burgonya, 2 db sárgarépa, fél db zeller, 1 db fehérrépa, 1 evőkanál ecetes, reszelt torma, 1 pohár joghurt, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál citromlé.

Elkészítése: A céklát héjastul megfőzzük, majd meghámozzuk. A burgonyát és a répát lobogó, sós vízben majdnem puhára főzzük, majd leszűrjük. A zellert megtisztítjuk, és zöldséggyalun laskákra szeleteljük, majd ugyanezt tesszük a teljesen kihűlt burgonyával, répával és céklával is.

Meglocsoljuk a citromlével. Közben a joghurtot eldolgozzuk a tormával, a cukorral és a sóval, majd óvatosan a zöldséghez keverjük.

Hűsítő céklaleves recept

Hozzávalók: 2 dl ecetes-tormás céklasaláta levével együtt, 5 dl kefir vagy joghurt, 5 dkg nagyon finomra darált dió, 1 közepes nagyságú alma, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint cukor és só.

A céklasalátát leszűrjük, majd turmixgép poharába rakjuk. Hozzátesszük a meghámozott, kicsumázott és darabokra vágott almát. Annyi céklalevet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és addig keverjük, amíg az egész sűrű péppé válik. Ezután fokozatosan hozzátöltjük a többi céklalevet és a kefirt. Ismét összekeverjük, végül beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöld és a dió felét. A habos, sűrű levest megkóstoljuk, és ízlés szerint kevés cukorral valamint sóval ízesítjük.

Tálalás előtt a leveses csészékbe néhány jégkockát teszünk, erre kanalazzuk rá a levest. Végül meghintjük a megmaradt petrezselyemzölddel és dióval. Aki kevésbé savanykásan szereti, a fele kefir helyett tejjel vagy tejszínnel turmixolja össze a céklasalátát.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.