Ezért egyél több céklát ősszel

  • Ahogy az idő őszbe fordul, érdemes megszokott receptjeidet felfrissíteni egy kicsit. A cékla kiváló választást jelent! Jelentős vitamin- A, B1, B2, C, P - és ásványi anyag - kalcium, foszfor, vas, kálium és magnézium - tartalma kedvezően hat a szívműködésre, a magas vérnyomásra, az idegrendszerre, valamint a szellemi és fizikai teljesítményedet is megnövelheti. Nem csak értékes tápanyagokkal dúsítja őszi fogásaidat, hanem ragyogó, élénk színt is ad nekik, és feldobja a hangulatod.

 

  • Az ősszel betakarított céklának van a legerőteljesebb színe, és a cukortartalma is magasabb, mint a tavaszi céklának. Tudtad, hogy a mély, ibolyavörös színét adó betain egy kivételesen erős, rákellenes antioxidáns? Ez a vegyület jótékonyan hat a keringési rendszerre, a gyomorra, a májra, és növelheti tested energiaszintjét, mely a hideg közeledtével általában csökkenő tendenciát mutat, és gyakori ilyenkor a kimerültség és fáradtságérzés.

  • Kevesen tudják, de a hideg idő közeledtével a vérnyomás emelkedésnek indul. Miközben a hőmérő higanyszála csökken, a vérnyomás felső és alsó értéke egyaránt megemelkedik, különösen az idősebbek körében figyelhető meg ez a jelenség. Mind a céklát, mind a levét érdemes ilyenkor fogyasztani, mivel a benne lévő nitrátnak köszönhetően már napi egy pohár, két és fél deciliternyi céklalé tíz higanymilliméterrel csökkentheti a vérnyomást.

A cékla változatosan elkészíthető, és nem csak a gumó, de a levele is fogyasztható salátában, vagy olajon fokhagymával megfonnyasztva köretként. Felejtsd el, hogy a cékla csak savanyúságként kerül a tányérodra! Próbálj ki finom céklás recepteket: elkészítheted főzve, sütve, párolva, turmixolva, csinálhatsz belőle levest, salátát, csatnit, fasírtot, smoothie-t, brownie sütit, főzeléket, rizottót, céklás krumplipürét...

Érdemes kísérletezni, hiszen a cékla az egyik legegészségesebb zöldségünk!

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.