- Ahogy az idő őszbe fordul, érdemes megszokott receptjeidet felfrissíteni egy kicsit. A cékla kiváló választást jelent! Jelentős vitamin- A, B1, B2, C, P - és ásványi anyag - kalcium, foszfor, vas, kálium és magnézium - tartalma kedvezően hat a szívműködésre, a magas vérnyomásra, az idegrendszerre, valamint a szellemi és fizikai teljesítményedet is megnövelheti. Nem csak értékes tápanyagokkal dúsítja őszi fogásaidat, hanem ragyogó, élénk színt is ad nekik, és feldobja a hangulatod.
- Az ősszel betakarított céklának van a legerőteljesebb színe, és a cukortartalma is magasabb, mint a tavaszi céklának. Tudtad, hogy a mély, ibolyavörös színét adó betain egy kivételesen erős, rákellenes antioxidáns? Ez a vegyület jótékonyan hat a keringési rendszerre, a gyomorra, a májra, és növelheti tested energiaszintjét, mely a hideg közeledtével általában csökkenő tendenciát mutat, és gyakori ilyenkor a kimerültség és fáradtságérzés.
- Kevesen tudják, de a hideg idő közeledtével a vérnyomás emelkedésnek indul. Miközben a hőmérő higanyszála csökken, a vérnyomás felső és alsó értéke egyaránt megemelkedik, különösen az idősebbek körében figyelhető meg ez a jelenség. Mind a céklát, mind a levét érdemes ilyenkor fogyasztani, mivel a benne lévő nitrátnak köszönhetően már napi egy pohár, két és fél deciliternyi céklalé tíz higanymilliméterrel csökkentheti a vérnyomást.
A cékla változatosan elkészíthető, és nem csak a gumó, de a levele is fogyasztható salátában, vagy olajon fokhagymával megfonnyasztva köretként. Felejtsd el, hogy a cékla csak savanyúságként kerül a tányérodra! Próbálj ki finom céklás recepteket: elkészítheted főzve, sütve, párolva, turmixolva, csinálhatsz belőle levest, salátát, csatnit, fasírtot, smoothie-t, brownie sütit, főzeléket, rizottót, céklás krumplipürét...
Érdemes kísérletezni, hiszen a cékla az egyik legegészségesebb zöldségünk!