Az áfonya jótékony hatása

Antioxidánsokat és vitaminokat is tartalmazz az áfonya

Ismert, hogy az áfonyafélék nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és vitaminokat. A svédországi Lund Egyetem Mérnöki Karának munkatársai kimutatták, hogy az áfonya rosttartalma szintén védő hatást fejtenek ki , mérséklik a gyulladást, többek között colitis ulcerosás, fekélyes vastagbélgyulladásoso betegekben.

A munka során a különböző diétás rostok, illetve az emésztés szempontjából fontos probiotikus baktériumok (laktobacillus és bifidobaktérium) együttes hatását vizsgálták a colitis ulcerosa és a vastagbélrák szempontjából.

A tudósok többféle rostot vizsgáltak, többek között az áfonyahéjat, a rozskorpát, a zabkorpát önmagában, illetve kombinálva probiotikus baktériumokkal.

„A probiotikus baktériumok védőhatást gyakorolnak a májra, mely kedvezően befolyásolja a bél gyulladásos folyamatait” – magyarázza Åsa Håkansson, az Alkalmazott Tápszerek és Élelmiszerkémiai Osztály munkatársa. – „Az áfonya viszont polifenolokat tartalmaz, mely mikrobaellenes és antioxidáns hatással rendelkezik.”

A kettő kombinációja csökkentette a gyulladáskeltő baktériumok számát, és elősegítette az emésztéshez fontos laktobacillusok terjedését. Ehhez hozzájárul, hogy a rostok bontása következtében a bélsejtek, felszívódás után pedig az egész szervezet bőséges energiaforráshoz jut. A felszívódást szintén kedvezően befolyásolják a probiotikus baktériumok.

A rozs és az áfonya a vastagbélből szívódik fel, mely a gyulladásos bélbetegségek leggyakoribb helye. Ezzel szemben a zab már a vékonybélben emésztődik, tehát lokális gyulladás- és daganatgátló hatását nem képes a távolabbi bélszakaszon kifejteni.

Az áfonya hatása a keringési rendszerre

Az áfonyában található erős antioxidánsok, az antociánok, támogatják az erek egészségét, segíthetik a vérerek rugalmasságának megtartását, serkentik a véráramlást, gátolják a vérrögképződést és az érszűkületet okozó plakkok lerakódását, és bizonyítottan csökkenthetik a szívroham kockázatát. Az áfonya a vénás keringésre is jótékonyan hat, és csökkenti a vér pangását a lábakban.

Az áfonya hatása az agyműködésre

A kék áfonya már 3 hónap alatt serkenti az agy működését, javítja a memóriát és a gondolkodási funkciókat, feltéve, ha minden nap megeszel belőle legalább 200 grammot. Levének fogyasztásával szintén hasonló hatást érhetsz el, ehhez naponta 3 evőkanálnyi koncentrált áfonyalevet kell meginnod. Az áfonya jótékony hatását két úton fejti ki: gátolja a gyulladásokat, és fokozza az agy véráramlását, ezáltal az oxigénellátottságát és a szabad gyökök kitisztulását.

Áfonyával a cukorbetegség ellen

Az áfonya jelentős mértékben képes a kettes-típusú cukorbetegség kockázatát csökkenteni. Antocianin tartalmánál fogva védő hatást fejt ki a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeire, serkentheti az inzulin kiválasztást, és mérsékelheti a cukrok felszívódását a bélben. Hetente háromszor egy marék áfonyával máris sokat tettél a betegség elkerülése érdekében.

Amit az anocianinról még tudnod kell…

Gyulladásgátló, sebgyógyító, allergia- és daganatellenes hatással rendelkezik. Elősegíti a bőr rugalmasságért felelős kollagén termelődését, ezáltal a bőrödet is szépíti és fiatalossá teheti. Az áfonya közismerten javítja a látást, a szem mikrokeringését, emellett kollagénerősítő és antioxidáns hatása miatt gátolhatja a zöldhályog és a szürkehályog kockázatát is.

 Ne feledd: hetente három marék áfonya is elég ahhoz, hogy egészségesebb legyél!

 

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.