Antioxidánsokat és vitaminokat is tartalmazz az áfonya
Ismert, hogy az áfonyafélék nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és vitaminokat. A svédországi Lund Egyetem Mérnöki Karának munkatársai kimutatták, hogy az áfonya rosttartalma szintén védő hatást fejtenek ki , mérséklik a gyulladást, többek között colitis ulcerosás, fekélyes vastagbélgyulladásoso betegekben.
A munka során a különböző diétás rostok, illetve az emésztés szempontjából fontos probiotikus baktériumok (laktobacillus és bifidobaktérium) együttes hatását vizsgálták a colitis ulcerosa és a vastagbélrák szempontjából.
A tudósok többféle rostot vizsgáltak, többek között az áfonyahéjat, a rozskorpát, a zabkorpát önmagában, illetve kombinálva probiotikus baktériumokkal.
„A probiotikus baktériumok védőhatást gyakorolnak a májra, mely kedvezően befolyásolja a bél gyulladásos folyamatait” – magyarázza Åsa Håkansson, az Alkalmazott Tápszerek és Élelmiszerkémiai Osztály munkatársa. – „Az áfonya viszont polifenolokat tartalmaz, mely mikrobaellenes és antioxidáns hatással rendelkezik.”
A kettő kombinációja csökkentette a gyulladáskeltő baktériumok számát, és elősegítette az emésztéshez fontos laktobacillusok terjedését. Ehhez hozzájárul, hogy a rostok bontása következtében a bélsejtek, felszívódás után pedig az egész szervezet bőséges energiaforráshoz jut. A felszívódást szintén kedvezően befolyásolják a probiotikus baktériumok.
A rozs és az áfonya a vastagbélből szívódik fel, mely a gyulladásos bélbetegségek leggyakoribb helye. Ezzel szemben a zab már a vékonybélben emésztődik, tehát lokális gyulladás- és daganatgátló hatását nem képes a távolabbi bélszakaszon kifejteni.
Az áfonya hatása a keringési rendszerre
Az áfonyában található erős antioxidánsok, az antociánok, támogatják az erek egészségét, segíthetik a vérerek rugalmasságának megtartását, serkentik a véráramlást, gátolják a vérrögképződést és az érszűkületet okozó plakkok lerakódását, és bizonyítottan csökkenthetik a szívroham kockázatát. Az áfonya a vénás keringésre is jótékonyan hat, és csökkenti a vér pangását a lábakban.
Az áfonya hatása az agyműködésre
A kék áfonya már 3 hónap alatt serkenti az agy működését, javítja a memóriát és a gondolkodási funkciókat, feltéve, ha minden nap megeszel belőle legalább 200 grammot. Levének fogyasztásával szintén hasonló hatást érhetsz el, ehhez naponta 3 evőkanálnyi koncentrált áfonyalevet kell meginnod. Az áfonya jótékony hatását két úton fejti ki: gátolja a gyulladásokat, és fokozza az agy véráramlását, ezáltal az oxigénellátottságát és a szabad gyökök kitisztulását.
Áfonyával a cukorbetegség ellen
Az áfonya jelentős mértékben képes a kettes-típusú cukorbetegség kockázatát csökkenteni. Antocianin tartalmánál fogva védő hatást fejt ki a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeire, serkentheti az inzulin kiválasztást, és mérsékelheti a cukrok felszívódását a bélben. Hetente háromszor egy marék áfonyával máris sokat tettél a betegség elkerülése érdekében.
Amit az anocianinról még tudnod kell…
Gyulladásgátló, sebgyógyító, allergia- és daganatellenes hatással rendelkezik. Elősegíti a bőr rugalmasságért felelős kollagén termelődését, ezáltal a bőrödet is szépíti és fiatalossá teheti. Az áfonya közismerten javítja a látást, a szem mikrokeringését, emellett kollagénerősítő és antioxidáns hatása miatt gátolhatja a zöldhályog és a szürkehályog kockázatát is.
Ne feledd: hetente három marék áfonya is elég ahhoz, hogy egészségesebb legyél!