A köménymagtea elkészítése és felhasználása


A köménymag (Carum carvi) az egyik legjobb természetes emésztésjavító és puffadás gátló szer, épp ezért fogyasztása rendszeres javasolt, ha valaki túl sok nehéz zsíros és nehezen emészthető ételt fogyaszt.
A köménymag teát enyhe formában csecsemőknek és gyermeknek is adható, a hasfájás és szélgörcsök ellen, de kismamáknak a szoptatás idején is érdemes inni, mivel a köménymag illóolaja bekerül az anyatejbe, így a babára is jó hatással lesz, de a tejelválasztás serkentésére is javasolják a szakemberek.


A köménymag tea jótékony hatása:

Legtöbben a köménymagot és a belőle készült teát csak puffadás és szélgörcsök ellen használják, pedig a kömény máj és epeműködés javítására, menstruációs görcsökre, köhögéscsillapításra, idegi és szívpanaszokra, vizelettartási gondokra is hatásos. Az újabb kutatások igazolták, hogy a köménymag rendszeres fogyasztása zsírégető hatással is rendelkezik, valamint javítja a memóriát, az agyműködést, valamint fokozza a vérkeringést is.


Köménymag tea készítése

A köménymag tea készítésénél fontos, hogy kicsit megtörd a magokat a felhasználás előtt, mert így az illóolajok jobban felszabadulnak. Tehát vegyél elő egy mozsarat, tegyél bele 1 kávéskanál köménymagot és törd össze. Majd a magokat tedd bele egy bögrébe és öntsd fel 2-3 dl forró vízzel és hagyd állni 10 percig. Inkább készíts napi két, három gyengébb köménymagteát, mint egy erőset!
Amikor langyosra hűlt kis kortyokban idd meg, naponta kétszer vagy háromszor is ihatsz egy csésze köménymag teát.

Köménymag felhasználása csecsemőknek és gyermekeknek!
Csecsemőknek és gyermekeknek fele mennyiségű köménymagból kell teát készíteni, és ezt langyosan kell a cumisüvegbe beletenni.
Csecsemőknek és gyerekeknek az édesköményt is érdemes felhasználni hasfájás esetén, nagyobb hat éves kor feletti gyerekeknek pedig kamilla, ánizs és köménymag keverékből készítsünk gyenge teát, és ezt adjuk langyosra hűtve. Csecsemőknél és kisgyermekeknél gyógynövények használata előtt minden esetben kérjük ki a gyermekorvos véleményét és tanácsát!

A köménymag gyógyhatása

A köménymag jótékony hatását a benne levő illóolajnak köszönheti, egyetlen kis köménymag akár 5-7 % illóolajat is tartalmazz, amelyben karvon, limonén, és karveol is található, ez adja a jellegzetes illatot és aromát. De a köménymag kalciumot, káliumot, vasat, és magnéziumot is tartalmazz.


Tudtad, hogy a köménymag a Candida ellen is hatásos?

Egyre több ember szerezz róla tudomást, hogy az emésztési és más gondjaikért a belekben található Candida gomba a felelős.
Többek között az állandó puffadást is a Candida okozhatja, de kutatások igazolták, hogy a rendszeres köménymag tea fogyasztás nagyban gátolja a Candida felszaporodását, ezért is érdemes minden étkezés előtt egy csésze köménymagteát fogyasztani.


A nagyfokú puffadás és a gázok megrekedése okozhat szívpanaszokat is, mivel a sok gáz felfelé nyomja a rekeszizmot, a szívet, amely így heves szívdobogást, mellkasi nyomást, verejtékezést is okozhat, sokan ebben az esetben attól félnek, hogy infarktust kapnak, pedig csak a gázok és puffadás a kiváltó ok. Ilyenkor is érdemes egy csésze langyos köménymagteát meginni, és ha a tünetek csökkenek, minden étkezés előtt iktassunk be egy csésze gyógyteát.
Ezen kívül, ha valakinek erős fájdalommal jár a menstruációja, vagy a veséjével vannak gondok, szintén enyhülést hozhat a köménymagtea, amely görcsoldó és fájdalomcsillapító, valamint a vizeletkiválasztó rendszerserkentő hatással is rendelkezik.
Ha úgy érzed, nem tudod a köménymagteát meginni, készíts sok köménymagos ételt, és fűszerként használd gyakrabban, pl. levesekbe, sültekhez, és más finomságokhoz.

Köménymagleves (rántott leves)

Hozzávalók:

3 evőkanál olaj, 5 dkg liszt

1 teáskanál köménymag

1 teáskanál piros fűszerpaprika

1 csapott evőkanál vegeta;

a levesbetéthez 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér, 1 evőkanál olaj.

Az olajat gyengén felhevítsd fel, majd a lisztet szórd rá, és állandó, folyamatos keverés közben píritsd barnára . Ezután keverd bele a köménymagot, és a tűzről lehúzva, de folyamatosan kevergetve pattogtasd ki. A pirospaprikát is keverd bele, majd öntsd fel 3 dl hideg vízzel, és keverd ki simára. Tedd a tűzre vissza, és jól forrald fel. Ezután szűrd át. Közben egy kis fazékban tegyél fel 8 dl vizet, szórd bele a vegetát, és  a leszűrt, köménymagos rántást. Kevergetve forrald fel. A zsemlét apró kockákra vágva az olajon barnára pirítsd le. Tálalás előtt közvetlenül tedd a zsemlekockákat a tányérokba, és merd rá a forró levest. (Bizonyos szigorú diéta esetén a rántott levest úgy is készíthetjük, hogy a lisztet csak szárazon pirítjuk, majd húsleveskockával ízesített vízzel felengedve, összeforraljuk. A már kész köménymag levesbe keverjük az evőkanálnyi hideg olajat.)


Mikor nem szabad köménymagot fogyasztani?

A köménymagot és a belőle készült teát terhesség idején nem szabad fogyasztani, mert vetélést okozhat, valamint refluxosok kérjék ki az orvos tanácsát a fogyasztása előtt, mert egyes esetekben még jobban felerősíti a tüneteket, és a gyomorsav termelődését.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.