5 ok, amiért érdemes xilitet használnod

A xilit éppen úgy néz, mint a cukor, ám nem csak a kalóriatartalma kisebb, ennél jóval több pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Ismerd meg 5 előnyét!

A xilit édes, mint a cukor, mégis vércukorszint-barát

Fehér, kristályos, és a cukorhoz hasonlóan édes, ám csaknem 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz. Mivel a xilit is finomított cukor, nem tartalmaz vitaminokat, sem ásványi anyagokat, ami nagy kár, mégis hatalmas előnye, hogy nagyon alacsony a glikémiás indexe, azaz nem emeli a vércukorszintet, sem az inzulinszintet, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.

A xilit védi a fogakat

Míg a cukor a fogaink egyik legfőbb ellensége, addig a xilit a jóbarátja. A szájüregi, fogszuvasodásért felelős baktériumok egyik fő tápláléka a cukor, ám a xilittel nem tudnak mit kezdeni, elfogyasztása után képtelenek a cukrot felvenni, és elhalnak, ezért a xilit fogyasztásával nem támogatod ezeknek a kórokozóknak az elszaporodását. Attól azonban nem kell tartani, hogy a hasznos baktériumokban is kárt tesz. Nem véletlen, hogy a xilit gyakori összetevője a cukormentes rágóknak, cukorkáknak és fogápoló termékeknek.

A xilit fogyókúra-barát édesítőszer

Ha szeretnél megszabadulni felesleges kilóidtól, a fogyókra első lépése legyen, hogy a cukrot lecseréld valamilyen kalóriamentes alternatívára. A xilit remek választást jelent! Bár a xilit nem teljesen kalóriamentes, a kalóriatartalma jóval alacsonyabb a cukorénál, és egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy fogyasztása jótékonyan hat az anyagcserére, csökkentheti a hason lerakódott zsír mennyiségét, valamint segítségével megelőzhető lehet a súlygyarapodás.

A xilit erősíti a csontjainkat

A xilitról kimutatták, hogy fokozhatja a kalcium felszívódását, ezáltal erősítheti csontjaidat, fogaidat, javíthatja a csontsűrűséget, így a csontritkulás kockázatát is csökkentheti. Sőt, a kollagénszintézist is fokozhatja, ami nem csak a csontok állapotát javítja, hanem a bőrödet is feszesebbé, simábbá teszi.

A xilit gátolja a bakteriális és gombás fertőzéseket

A szájüreg, az orr és a fül szoros kapcsolatban áll egymással, ezért fordulhat elő, hogy a szájüregi baktériumok fülgyulladást okoznak. Ez főként a gyerekeknél gyakori probléma. Ezeknek az elődfordulását már azzal jelentősen csökkenteni lehet, ha a gyermek szervezetébe minden nap kis mennyiségű xilitol kerül. A xilit a Candida gomba szaporodását is gátolhatja.

A xilitet érdemes kipróbálnod cukor helyett, csak ne vidd túlzásba. Nagy mennyiségben fogyasztva ugyanis enyhe emésztési panaszokat, puffadást, hasmenést okozhat. Arra vigyázz, ha kutyusod van, hogy a xilit erősen mérgező a kutyák számára. A cicáknál nem okoz életveszélyes állapotot, de azért előlük is tartsad elzárva.

Xilit: tökéletes cukorpótló fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek

A xilit egy alacsony kalóriatartalmú, antioxidáns hatású cukorpótló, mely javíthatja fogaid egészségét, gátolhatja a fülfertőzés kialakulását, és még főzéshez is használhatod.

Mivel alacsony a GI-értéke, a xilitet cukorbetegek is fogyaszthatják

A xilitnek alacsony a gikémiás indexe, azaz nem okozza a vércukor- és az inzulinszint hirtelen megugrását. Ezért a cukorbeteg étrendben is ott a helye.

A xilit fogyókrázóknak is ideális

A xilit fogyasztása nem emeli gyorsan a vércukrot, ezért nem okoz olyan éhségrohamokat, mint a cukor, ráadásul még magas zsírtartalmú étrend mellett is jelentős vércukorszint-csökkentő hatással rendelkezik. Segíthet csökkenteni a pocak méretét, és a súlygyarapodás megelőzéséhez is hozzájárul. Elhízás és metabolikus szindróma esetén az egyik legjobb választás a fehér cukor helyett.

Mennyit xilitet ehetsz egy nap?

Személyenként eltérő az ideális adag, általánosságban 10-30 gramm xilit az ideális mennyiség, felnőtteknél maximális napi fogyasztható mennyisége 70 gramm, gyerekeknél 45 gramm. Ezt érdemes napi többszöri, kis adagokra elosztani.

Hogyan használd a xilitet főzéshez és a befőzéshez?

A xilit kiváló cukorhelyettesítő, az édessége ugyanis hasonló a fehér cukoréhoz, ám jóval alacsonyabb a kalóriatartalma. Hogyan használhatod főzéshez, befőzéshez?

  • Xilitből ugyanannyi mennyiségre van szükség, mint a cukorból, mivel nagyjából ugyanolyan az édesítőreje. Ez jelentősen megkönnyíti a sütés-főzést, ha cukorból 3 evőkanálra lenne szükség egy recepthez, akkor xilitből is 3 evőkanállal tegyél bele.
  • A xilit sok folyadékot szív fel, ezért a szokásosnál több folyadékra lesz szükséged a recepteknél, hogy ugyanúgy sikerüljön a végeredmény, mintha cukorral készítenéd.
  • Kelesztéshez nem használhatsz xilitet, mivel az élesztő nem tudja hasznosítani, azaz a tészta nem fog megnőni tőle. A Candida gombát sem táplálja a xilit, ezért is javasolt Candida betegség esetén cukor helyett ezt fogyasztani. Ugyanígy nem használhatod a xilitet olyan receptekhez, ahol karamellizált cukorra van szükség, mert a xilit még magas hőmérsékleten sem karamellizálódik.
  • Befőzéshez is használható cukor helyett, ám arra ügyelni kell, hogy hűtőbe téve a xilites dzsem, lekvár és szirup kikristályosodhat. Ennek megelőzésére a xilithez kevés xantán gumit kell keverni felhasználás előtt.

Milyen mellékhatásai lehetnek a xilitnek?

Ha túl sokat eszel belőle emésztési panaszokat okozhat, puffadást, hasmenést. Irritábilis bél szindróma esetén tanácsos kerülni a fogyasztását, de a legtöbben biztonsággal ehetik. Ha fokozatosan növeljük a mennyiségét az étrendben, és hagyjuk, hogy a testünk hozzászokjon, akkor semmilyen panaszt nem fog okozni.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.