Hagyd tehát a szerencsétlen meseszereplőt, és láss neki a hideg nyalat – ilyen mulatságos neve volt régen – összeállításának! Ne feledd, ha igazi bio fagyit szeretnél, az alapanyagok is ilyenek legyenek!
1., Eper, eper, csodaszer
Az eper szép és megszépít. Annyi C-vitamin és antioxidáns van benne, hogy jótékony hatása mellett a fenséges íze szinte már túlzásnak tűnik, mégis igaz. Fogadd el a természet bőkezű ajándékát, és fél kilót azonnal fagyassz le belőle! Ha teljesen megkeményedett, rétegezd a turmixgépbe fél kiló sűrű joghurttal (lehet akár szójajoghurt), 3-4 kanál mézzel, és cseppents utána egy pici citromlét! Egy gombnyomás, villámgyorsan elkészül a massza, és máris hűtheted.
2., Fűszerrel a nyári napokon is
A szilva és a fahéj kiváló páros – nemcsak gombócban, fagyiban is. Fél kiló fagyasztott szilvához tegyél egy-két banánt sűrítésnek, ízesítsd néhány kanál mézzel, pici fahéjjal és vaníliával, majd turmixold össze!
3., M&M: málna és menta
20 dkg fagyasztott gyümölcshöz 2 dl joghurt, valamint 2-2 evőkanál citromlé és édesítőszer dukál. A málna édességét ellenpontozza és egyben ki is emeli a menta, de ne ess túlzásba, néhány levél elegendő ahhoz, hogy a fagyid üdítő és pikáns is legyen.
Mindhárom recepttel néhány perc alatt elkészítheted a hűsítő édességet a magad és a barátaid számára, csak a fagyasztás igényel hosszabb időt. Ha van fagylaltgéped, használd minél gyakrabban! Ha nincs, akkor se ess kétségbe, a fagyasztó is alkalmas a nyalánkság lehűtésére. Figyelj arra, hogy jól zárható edénybe kerüljön a fagyid, és nagyjából húsz percenként kevergesd meg egy villával, hogy a belekerülő levegőtől krémesebb legyen; a fagylaltgépeknek is ez a titka. Végül már csak a kiskanál fog hiányozni belőle!