10 ok, amiért érdemes banánt enned

1.Értékes tápanyagforrás

Fontos vitaminokat rejt, többek között B1, B2, B3 és B6-vitamint, C-vitamint, foszfort és vasat.Indiában a banánt a hagyományos orvoslásban is felhasználják a húgykövesség ellen.

2.Védi a szívet, az izmokat és az idegeket

Mindezt magas káliumtartalmának köszönheti. A kálium fontos szerepet tölt be a normális ideg- és izomműködésben, nélkülözhetetlen a sportolók és testépítők számára, mérsékelheti a magas vérnyomást, és a szív számára is jótékony, hiányában szívműködési zavar léphet fel.

3.Sportolóknak kiváló gyümölcs

Egyedülálló tápanyagforrása az intenzív testmozgást végzőknek, mivel fontos tápanyagokat és antioxidánsokat, valamint könnyen felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így nem csak energiát nyújt, hanem az edzés által kiváltott oxidatív stresszt és gyulladást is mérsékli.

4.Védi a gyomrod

Ha gyomorégéstől szenvedsz, hamar egyél meg egy banánt, mert savmegkötő vegyületeket tartalmaz. Gyomorfekély esetén is javasolt minden nap a fogyasztása.

5.Remek fogyókúrás élelmiszer

Rosttartalmánál fogva laktat, csökkenti az étvágyat, gyakorlatilag zsír-és koleszterinmentes, ezért fogyókúrázók számára is ideális nassolnivaló. Egy közepes méretű banán csupán 110 kalóriát tartalmaz. Alacsony-közepes a glikémiás indexe, ezért a vércukorszintet sem emeli hirtelen.

6.Immunerősítő

Értékes antioxidáns vegyületei és C-vitamin tartalmánál fogva erősíti a védekezőképességed. Antioxidáns ereje a narancsléhez hasonló.

7.Javítja az emésztést

A banán értékes rostjai és prebiotikus inulintartalma serkenti az emésztést, gátolja a székrekedés, puffadás, gázképződés kialakulását.

8.Támogatja a csontok egészségét

Foszfort és mangánt tartalmaz, melyek hozzájárulnak a csontok egészségének megőrzéséhez, és csökkentik a csontritkulás kockázatát.

9.Könnyen emészthető

Könnyen emészthető tápanyagokat tartalmaz, gyorsan felszívódó szénhidrátokat, ezért kiváló üzemanyag a testednek reggel induláskor, de akár sportolás után is.

10.Változatosan elkészíthető

Bár elsősorban nyersen fogyasztjuk, a banán rendkívül sokféleképpen beépíthető az étrendbe: pürésítve, turmixolva, fagylalt alapanyagnak, gyümölcssalátába, sütve, de akár párolva, sütve is lehet egy-egy főfogás egészséges körete.

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.