1.Értékes tápanyagforrás
Fontos vitaminokat rejt, többek között B1, B2, B3 és B6-vitamint, C-vitamint, foszfort és vasat.Indiában a banánt a hagyományos orvoslásban is felhasználják a húgykövesség ellen.
2.Védi a szívet, az izmokat és az idegeket
Mindezt magas káliumtartalmának köszönheti. A kálium fontos szerepet tölt be a normális ideg- és izomműködésben, nélkülözhetetlen a sportolók és testépítők számára, mérsékelheti a magas vérnyomást, és a szív számára is jótékony, hiányában szívműködési zavar léphet fel.
3.Sportolóknak kiváló gyümölcs
Egyedülálló tápanyagforrása az intenzív testmozgást végzőknek, mivel fontos tápanyagokat és antioxidánsokat, valamint könnyen felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így nem csak energiát nyújt, hanem az edzés által kiváltott oxidatív stresszt és gyulladást is mérsékli.
4.Védi a gyomrod
Ha gyomorégéstől szenvedsz, hamar egyél meg egy banánt, mert savmegkötő vegyületeket tartalmaz. Gyomorfekély esetén is javasolt minden nap a fogyasztása.
5.Remek fogyókúrás élelmiszer
Rosttartalmánál fogva laktat, csökkenti az étvágyat, gyakorlatilag zsír-és koleszterinmentes, ezért fogyókúrázók számára is ideális nassolnivaló. Egy közepes méretű banán csupán 110 kalóriát tartalmaz. Alacsony-közepes a glikémiás indexe, ezért a vércukorszintet sem emeli hirtelen.
6.Immunerősítő
Értékes antioxidáns vegyületei és C-vitamin tartalmánál fogva erősíti a védekezőképességed. Antioxidáns ereje a narancsléhez hasonló.
7.Javítja az emésztést
A banán értékes rostjai és prebiotikus inulintartalma serkenti az emésztést, gátolja a székrekedés, puffadás, gázképződés kialakulását.
8.Támogatja a csontok egészségét
Foszfort és mangánt tartalmaz, melyek hozzájárulnak a csontok egészségének megőrzéséhez, és csökkentik a csontritkulás kockázatát.
9.Könnyen emészthető
Könnyen emészthető tápanyagokat tartalmaz, gyorsan felszívódó szénhidrátokat, ezért kiváló üzemanyag a testednek reggel induláskor, de akár sportolás után is.
10.Változatosan elkészíthető
Bár elsősorban nyersen fogyasztjuk, a banán rendkívül sokféleképpen beépíthető az étrendbe: pürésítve, turmixolva, fagylalt alapanyagnak, gyümölcssalátába, sütve, de akár párolva, sütve is lehet egy-egy főfogás egészséges körete.