Ezek lehetnek a szívinfarktus jelei

Életet menthet, akár a sajátodét is, ha ismered az infarktus figyelmeztető jeleit. A gyors orvosi segítség csökkenti a szívizom károsodását, és segíti a túlélést.

infarktust kap egy férfi

Sokan hisszük, hogy az infarktus legfőbb tünete egy hirtelen, mellkasba nyilalló, erős fájdalom. Valójában a tünetek egyénileg változóak lehetnek, és akár enyhe fájdalommal és rosszulléttel is kezdődhetnek. Infarktus nem csak akkor következhet be, ha éppen aktívak vagyunk, hanem pihenés közben is. A súlyossága sok mindentől függ, az életkortól, az egészségi állapotunktól, hogy mekkora szívizomterületet érint a károsodás, sőt, még a nemünktől is.
A leggyakoribb tünetek, melyek akár órákkal az infarktus előtt is jelentkezhetnek:

    Mellkasi fájdalom – szorító fájdalom vagy nyomásérzés. Ez hosszú perceken át tarthat, de előfordul, hogy elmúlik, aztán újra visszatér.
    A mellkasi fájdalom kisugározhat egyik vagy mindkét karba, de akár a hátba, a nyakba, a gyomorba, a fogakba és az állkapocsba is.
    Nehézlégzés, légszomj, mely mellkasi fájdalom nélkül is jelentkezhet.
    Verejtékezés, hidegrázás, hányinger, hányás, szédülés, szorongás, emésztési zavarok, hasi diszkomfort érzet, fáradtság, gyengeségérzés, zsibbadás, végtag-elnehezedés.


A nők gyakorta nem a klasszikus tüneteket tapasztalják:

   Az ő  esetükben a mellkasi fájdalom nem csak baloldalon, hanem a mellkas más területén is jelentkezhet, előfordulhat gyomortájéki nyomás, mintha csak egy nehéz súly lenne a hason. A nőknél sokkal gyakoribbak a kevésbé ismert tünetek, a végtagokba, állkapocsba kisugárzó fájdalom, a hányinger, a hányás és a szédülés.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, vagy bárkin a környezetedben, azonnal mentőt kell hívni. Ne késlekedj, még akkor sem, ha nem vagy biztos abban, hogy valóban infarktussal állsz szemben. Míg a mentők megérkeznek, addig is fontos a nyugalom, ülő pozícióban. Ha nem áll fenn allergia az aszpirinre, akkor érdemes bevenni gyorsan két tasakkal a nyelv alatt oldódó formában. Légzéskimaradás esetén fekvő betegen egy hozzáértő személynek kell végeznie lélegeztetést és mellkasi kompressziót.

Az infarktus megelőzése

Az egyik legjobb mód az infarktus megelőzésére, ha egészséges életmódot folytatunk. Ennek három fő eleme van. Ismerd meg ezeket!

A szívinfarktus, érelmeszesedés és a stroke megelőzésében a leghatásosabb, ha betartod a három fő aranyszabályt:

  • egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozol
  • nem cigarettázol
  • ügyelsz arra, hogy a vérnyomásodat a megfelelő tartományban tartod

1.Egészséges táplálkozás

A cukorban, szénhidrátokban és állati zsírokban gazdag táplálkozás egyik legsúlyosabb következménye, hogy a zsírok lerakódnak az erek belső falán, ami által érszűkületet, vagy akár egy ér elzáródását is okozhatják. A zsírdús ételek növelik a káros, LDL koleszterin szintjét, mely lerakódik az erek falára. Ezzel szemben létezik jó koleszterin is, a HDL koleszterin, mely segít kitakarítani az ereket ezektől a plakkoktól. A káros zsírforrások közé tartoznak a sült élelmiszerek, zsíros felvágottak, vörös húsok, állati eredetű zsírok, vaj, zsír, tejszín, tejföl, sütemények, kekszek. Ezeknek a fogyasztását érdemes minimálisra szorítani. Helyettük kövessünk egészséges étrendet, mely növényi olajokból, teljes kiőrlésű péksüteményekből, fehér húsokból, halhúsból, sok zöldségből és gyümölcsből áll. Ez az étkezés a magas vérnyomás ellen is hatásos.

 

2.A dohányzás elhagyása

Ha sosem dohányoztunk, az a legjobb, ám ha rabjai vagyunk a cigarettának, sosem késő leszokni róla, hogy csökkentsük a szívinfarktus veszélyét. A cigaretta fokozza az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kockázatát. Mindkettő az infarktus fő rizikófaktorai közé tartozik.

3.A vérnyomás egészséges tartományban tartása

A magas vérnyomás nagy megterhelést jelent a vérerek számára, és extra terhet ró a szívműködésre is. Jelentősen növeli az infarktus kockázatát. Ezért nagyon fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, és ha megállapítást nyer, hogy magas, nem szabad kezeletlenül hagyni, mindenképpen gyógyszert kell rá szedni. Emellett fontos az étkezésünkre is odafigyelni, mert egészséges táplálkozással akár azt is elérhetjük, hogy idővel elhagyjuk a vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Csökkentsük a sóbevitelt, együnk kevesebb zsírt és szénhidrátot, több rostot, mérsékeljük az alkoholfogyasztást. Érdemes aktívan élni, sétálni vagy intenzívebben tornázni edzettségünknek megfelelően, és csökkenteni a súlyunkat, ha túlsúllyal küzdünk.

Ezek az életmódbeli változtatások védik a szív és egész keringésünk egészségét, és nem csupán az infarktus, hanem a stroke kockázatát is jelentősen csökkenthetik.

Hol kezelik a leggyorsabban a szívinfarktust?

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.