Így készíts szalagos fánkot a farsangi bálra!

Ahogy beköszönt a farsang, sokan izgatottan várjuk a vidám, maskarás napokat és a finom fánkok illatát, amelyek ilyenkor különleges vendégei a süteményes dobozoknak. Az egyik klasszikus farsangi finomság, amelyet otthon is könnyedén elkészíthetsz, a szalagos fánk. Ebben a cikkben megosztunk veled egy remek receptet, amely garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbóidat és feledhetetlenné teszi a farsangi időszakot.

farsangi szalagos fánk

Farsang eredete:

A farsang hosszú múltra tekint vissza, és a tavasz beköszöntének örömét ünnepli. A magyar hagyományokban kiemelt szerepet játszik, hiszen a téli időszakot búcsúztatva, a tavasz közeledtének jeleként rendezik meg az ünnepségeket és farsangi mulatságokat. A maszkok, a jelmezek és a különböző rendezvények mind hozzájárulnak ahhoz, hogy vidáman, jókedvűen búcsúztassuk a téli hónapokat.

A farsanghoz szorosan kapcsolódik az édesség és a jóllakott vendégsereg, akiket finom süteményekkel kényeztetnek el a háziasszonyok. A szalagos fánk, a tömör tésztája és a finom édes cukorrétege miatt kiváló választás a farsangi asztalra. Ez a desszert nemcsak finom, de készítése is egy valódi élmény, amit érdemes közösen megosztani család és barátok körében.

Most pedig, nézzük meg, hogyan készítheted el otthon a tökéletes szalagos fánkot!

Szalagos Fánk Csodálatos Receptje - 28-30 Darabhoz

Hozzávalók:

  • 1/2 kg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 pohárka rum
  • Késhegynyi só
  • Kb. 1/2 liter langyos tej
  • 1 liter olaj vagy 1 kg zsír a sütéshez

Szalagos fánk elkészítése:

Melegítsd fel a lisztet, és gondoskodj róla, hogy a konyhád egyenletes meleg legyen, huzatmentes környezetben. A takaró kendőt és a gyúródeszkát is melegítsd elő, ha szükséges.

Készíts egy félsűrű kovászt 3 dl langyos tejből, élesztőből, egy kanál porcukorból és 3 kanál lisztből. Közben keverd össze a tojássárgákat a maradék porcukorral, majd ad hozzá az érett kovászt. Keverd hozzá a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyit a só feloldása után a tészta felvesz. Az eredmény legyen egy lágy, kalácstészta sűrűségű tészta.

Használj fakanalat vagy robotgépet, és dagaszd a tésztát legalább 20 percig. Szórd meg a tetejét liszttel, fedd le, majd meleg helyen, kelesztőtálban hagyd duplájára kelni. Lisztezett deszkán borítsd ki a tésztát, majd ujjnyi vastagra nyomkod szét. Vizespohárnagyságú fánkszaggatóval szaggasd ki, majd lisztezett deszkán takarva még kb. 1/2 órán át keleszd tovább a tésztát.

Ügyelj rá, hogy a tészta ne keljen túl, mert akkor elveszíti szalagos szerkezetét. Használj fánkszaggatót a tészta kiszaggatásához.

fánk tészta

Süsd a fánkokat közepesen forró bő zsiradékban. Fontos, hogy ellenőrizd a zsír hőfokát egy próbafánkkal; ha túlforró, gyorsan sül, és a belseje nyers marad. A fánkok felső részét fordítsd alulra sütéskor, és ügyelj arra, hogy csak annyit süss egyszerre, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésnek. Kezdetben fedd le az edényt, majd, amikor megfordítod a fánkokat, fedő nélkül süsd tovább.

Egy szűrőkanállal szedd ki a fánkokat, helyezd rá őket egy papírtörlőre, majd még forrón szórd meg vaníliás cukorral. Melegen tálald.

Az lehullott tészta-széleket gyúrd össze, hagyd őket újra megkelni, majd szaggasd ki és süsd meg utoljára. Az olaj az ideális sütőközeg, mivel kevésbé szívódik be a tészta, így könnyebb és levegősebb lesz a végeredmény.

Jó étvágyat és kellemes farsangi készülődést kívánok!

Ezt olvastad már? 3 mennyei farsangi fánk recept a farsangi bálra

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.