1 alapanyag 3 recept: sárgaborsó

A sárgaborsó egy ízletes módja annak, hogy több rostot és fehérjét csempéssz az étkezésedbe. A sárgaborsó hüvelyes zöldség, rokona a zöldborsónak, lencsének, babnak. Igen tápláló, nagyon gazdag növényi fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban, ezért a vegán étrendnek is fontos részét képezheti. Íme, 3 remek sárgaborsós recept!

sárgaborsó recept

A sárgaborsó amilyen egyszerű zöldség, annyira egészséges. Szerényen meghúzódik a boltok polcain, pedig igazi kincs lehet az étkezésünkben. Magas a fehérjetartalma, és sok rostot tartalmaz, zsírtartalma viszont alacsony. Kiváló folsav, kálium és vasforrás. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás és egyes rákbetegségek kockázatát, valamint növeli a jóllakottság érzését, ezért a fogyókúra sikeréhez is hozzájárulhat.

Sokan lebecsülik a sárgaborsót, és nem találják elég izgalmasnak az ízét. Tény, hogy a sárgaborsó főként leves és püré alap lehet, de azért sokféleképpen lehet izgalmassá tenni az ízét, például különleges fűszerezéssel.

Íme, 3 fantasztikus sárgaborsó recept, amit érdemes kipróbálni!

1.Sárgaborsó-krémleves

A sárgaborsó leves egy fehérjében gazdag, nagyon egészséges leves, mely magyaros ízesítéssel is nagyon finom. Ám, ha szeretnéd különlegesebbé varázsolni, akkor bolondítsd egy kis curry-vel, cayanne borssal és tejszínnel.

Hozzávalók:

40 dkg sárgaborsó

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 dl tejszín

kb.1,6 dl víz

bio ételízesítő kocka

1 szál fehérrépa

1 szál sárgarépa

cayenne bors

curry

olívaolaj

 

Elkészítése:

A sárgaborsót áztasd be éjszakára hideg vízbe. A sárgaborsót és a darabokra vágott fehérrépát bő vízben tedd fel főni. Ízesítsd ételízesítővel. Míg a sárgaborsó fő, a sárgarépát és a finomra vágott vöröshagymát olívaolajon dinszteld meg. Fűszerezd a hagymát curry-vel és cayenne borssal, az olajon a fűszerek erőteljesebben ki fogják adni az ízüket. Mikor a sárgaborsó megfőtt, keverd a levesbe a dinsztelt répát és hagymát, és még főzd kis ideig, hogy az ízek összeérjenek. Add hozzá a tejszínt, sózd meg, ha szükséges, és botmixerrel pürésítsd a levest. Tálaláskor díszítheted tökmaggal, olívaolajjal, tejszínnel vagy pirított zsemlekockákkal.

Sárgaborsó krémleves

2.Sárgaborsó-hummusz

 

A sárgaborsó püré küllemben nagyon hasonít a hummuszra, és ha már megfordult valaha a fejedben, hogy akár „hummuszosan” is lehetne ízesíteni, akkor bizony nem tévedtél. A sárgaborsó-hummusz ugyanúgy készül, mint névadó társa, csupán a csicseriborsót kell a receptben lecserélni sárgaborsóra.

 

Hozzávalók:      

2 pohár főtt sárgaborsó

3 evőkanál tahini

2 gerezd fokhagyma

3 evőkanál citromlé

egy teáskanál őrölt kömény

csipet őrölt pirospaprika

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

só, bors

 

Elkészítése:

Az előző nap beáztatott sárgaborsót főzd puhára háromszoros mennyiségű vízben. A megtisztított fokhagyma gerezdeket turmixgépben pürésítsd. Add hozzá a főtt sárgaborsót, tahinit, citromlevet, köményt, és pürésítsd krémes állagúra. Ha túl sűrű, akkor a borsó főzőlevéből tegyél bele, hogy lazíts az állagán. Sóval, borssal ízesítsd. Miután elérted a kellő állagot és ízesítést, élvezd a finom sárgaborsó-hummuszt egy finom pitával. Tálaláskor ne felejtsd el meglocsolni egy evőkanál extra szűz olívaolajjal, és megszórni egy csipetnyi őrölt pirospaprikával.

 

3.Korianderes-gyömbéres-citromos sárgaborsó

 

A korianderes-citromos sárgaborsó önmagában is finom, de köretként is kiváló bármilyen sült hús mellé. Ha nem szereted a koriander erőteljes ízét, akkor cseréld le petrezselyemzöldre. Ha pedig salátaként fogyasztanád, tegyél bele sült koktélparadicsomokat.

 

Hozzávalók:

2 pohár sárgaborsó

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olívaolaj

4 pohár zöldség alaplé

1 evőkanál reszelt gyömbér

1 evőkanál reszelt citromhéj

5 evőkanál citromlé

egy csokor finomra vágott koriander

só, bors

 

Elkészítése:

A beáztatott sárgaborsót mosd meg, és öntsd le róla a vizet. A fokhagymát vágd finomra, és olívaolajon dinszteld egy kicsit, de vigyázz, meg ne égjen. Add hozzá a sárgaborsót, és keverd át, hogy a borsó jól átvegye a fokhagyma finom ízét. Öntsd fel a négy pohár zöldség alaplével, és főzd puhára a borsót. Míg a sárgaborsó fő, reszeld le a citromhéjat, a gyömbért, és facsard ki a citrom levét. Vágj finomra egy csokor koriandert vagy petrezselyemzöldet, amelyik közelebb áll a szívedhez. Ha a borsó megfőtt, ízesítsd sóval, és borssal ízlés szerint, majd keverd bele a gyömbért, a citromhéjat és a citromlevet, végül a finomra vágott zöldet.

 

Jó étvágyat!

Esetleg ez is érdekel? 1 alapanyag a kamrából, és 3 recept: Zöldborsó

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.