Egész évben remek főétel lehet a házi lángos, amely bármilyen finomsággal megtölthető és kicsik valamint a nagyok kedvence is lehet. Így készül a házi lángos!
Lángos egész évben lehet készíteni, mégis valahogy mindenkinek nyáron jut eszébe a lángos készítés, hiszen a hazai strandok egyik gasztro sztárjáról van szó. A lángos készítés kissé idő igényes de nagyon egyszerű munka, és a nyári szünidőben a gyerekek örömmel fogyasztják ebédre a házilag készített burgonyás lángos, vagy sajtos tejfölös lángosokat.
Juhtúrós burgonyás lángos recept
Hozzávalók
50 dkg burgonya
20 dkg juhtúró
1 dkg élesztő
1 db egész tojás
1 evőkanál vaj
5-6 dkg finomliszt
1 csokor friss kapor
1 mokkáskanál törött fekete bors
1 teáskanál só, bő olaj a sütéshez.
A megmosott burgonyát héjában megfőzöm, majd meghámozom és áttöröm. Még melegen összedolgozom a szétmorzsolt élesztővel, a vaj felével, a liszttel, a sóval, a borssal és a tojással. A cipóvá gyúrt tésztát egy órán keresztül pihentetem, majd lisztezett deszkán két centi vastagra kinyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és kissé kihúzogatva bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. Míg a lángos tészta pihen, elkészítem a túrókrémet: a maradék olvasztott vajat összekeverem a juhtúróval, hozzáadom a megmosott és apróra vágott kaprot, majd annyi sóval és borssal ízesítem, hogy kellemesen, de ne legyen nagyon sós. A megsült lángosokat megkenem a juhtúrós krémmel, és kettőbe hajtva teszem a tányérra.
Elkészítési ideje: kb. 150 perc.
Burgonyás lángos – másképp recept
Hozzávalók:
1 kg nyers burgonya
3-4 evőkanál finomliszt
1 db egész tojás
1 púpozott teáskanál só
bő olaj a sütéshez
a tálaláshoz 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma.
A burgonyát nyersen meghámozom, majd megmosom, és szárazra törülöm. Az almareszelő durva fokán lereszelem, és a levét gyengén kinyomom. Ezután összedolgozom a liszttel, a tojással és a sóval. Kétujjnyi olajat forrósítok, amelybe kanalanként beleteszem a krumpli masszát, és mindkét oldalát pirosra sütöm. Hagyom jól lecsurogni róla a felesleges olajat. Fokhagymával ízesített tejfölbe mártogatva a legfinomabb.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Élesztős krumpli-lángos recept
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg főtt, áttört burgonya
1 db egész tojás
kb. másfél dl tej
2 dkg élesztő
1 evőkanál olaj
1 teáskanál só, olaj a sütéshez.
Az élesztőt szétmorzsolom, és fél dl langyos tejbe belekeverem. Langyos helyen hagyom felfutni. Kevés langyos tejjel összedolgozom a főtt, áttört, még langyos burgonyát, a felfuttatott élesztőt, a lisztet, a sót és a tojást. Közepesen kemény tésztát kell, kapjak, amibe végül beledolgozom az olajat is. Ezután félujjnyi vastagra kinyújtom és egy nagyméretű fánkszaggatóval (vagy vékony üvegből készült bő szájú pohárral) kiszaggatom. Langyos helyen pihentetem egy órán keresztül és sok, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetve tálalom. Aki szereti, még forrón szórja meg reszelt sajttal, vagy kenje meg fokhagymával ízesített tejföllel.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.