Hogyan kell májgombócot készíteni?

 A májgombóc leves sokunk kedvence. Készen könnyen beszerezhetünk fagyasztott májgombócot levesbetétnek, vagy akár májgombócos levesport, de mint minden élelmiszernél, a májgombócnál is igaz, hogy a házi készítésűnél nincsen finomabb. De milyen hozzávalókból, és hogyan is készítsünk ízletes májgombócot?

A májgombócnak nincsen egyféle receptje, hiszen van, aki csirkemájból készíti, van aki, sertésmájból, esetleg marhamájból, és még a fűszerekkel is variálhatjuk a gombóc ízét. Nekünk sem kell egyetlen változatnál leragadni, kipróbálhatunk többféle receptet, és gazdagíthatjuk vele a levesünket. Bemutatunk 4 finom variációt májgombóc receptre!

 

 

Májgombóc csirkemájból

Hozzávalók:

8 darab csirkemáj

3 kis szelet kenyér

2 fej vöröshagyma

8 evőkanál tej

2 evőkanál friss petrezselyemzöld finomra vágva

3 tojás

Csipet só, bors ízlés szerint

 Elkészítés:

A májat tegyük forrásban lévő vízbe pár percre. Vágjuk fel nagyobb darabokra, és tegyük turmixgépbe. Adjuk hozzá a tejben megáztatott kenyeret, felkockázott vöröshagymát, és pürésítsük finomra. Vegyük ki egy tálba, keverjük bele a petrezselymet, sót, borsot, tojást és tegyünk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen formázható, nem kemény massza legyen belőle. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd tegyük forrásban lévő vízbe, vagy a forrásban lévő levesünkbe, attól függően, hogy a levessel együtt tálaljuk, vagy külön, hogy mindenki kedvére szedjen belőle. Négy-öt perc alatt készre főzzük.

 

Májgombóc sertésmájból

Hozzávalók:

30 dkg sertésmáj

1 nagy fej vöröshagyma

2 zsemle

2 tojás, majoranna

Kevés zsemlemorzsa

Csipet só, bors

 Elkészítés:

A hagymát finomra vágjuk, és üvegesre dinszteljük olajon vagy sertészsíron. A sertésmájat ledaráljuk vagy turmixoljuk, hozzáadjuk a vízbe áztatott, kifacsart zsemléket, tojásokat. Fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával. Ha túl laza a gombóc, tegyünk hozzá kevés zsemlemorzsát. Kisebb vagy közepes nagyságú gombócokat formázunk belőle, majd forrásban lévő vízben vagy a levesben készre főzzük.

 

Májgombóc csirkemájból liszttel

Hozzávalók:

30 dkg csirkemáj

1 fej vöröshagyma

2 tojás

2 evőkanál liszt

Kevés zsemlemorzsa

Csipet só, bors

1/2 csokor apróra vágott friss petrezselyem.

 Elkészítés:

A finomra vágott hagymát olajon megdinszteljük. A csirkemájat késsel lekaparjuk, hozzákeverjük a hagymát, lisztet, tojást, sót, borsot, petrezselymet ízlés szerint, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható állaga legyen. Tíz percig pihentetjük, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.

 

Májgombóc búzadarával

Hozzávalók:

20 dkg csirkemáj

5 púpozott evőkanál búzadara

1 teáskanálnyi vöröshagymapor

2 tojás

Csipet só, bors

1/2 csokor apróra vágott friss petrezselyemzöld

Kevés olaj

 Elkészítés:

A csirkemájat lekaparjuk, hozzákeverünk minden hozzávalót, és állni hagyjuk 15 percig. Forrásban lévő vízbe dobjuk a masszából formázott gombócokat, és 4-5 perc alatt készre főzzük. További 10 percig a forró vízben vagy levesben hagyjuk, hogy a gombócok megdagadjanak.

Jó étvágyat!

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.