Nem bízhatunk az online ovulációs naptárakban sem

A New York-i Presbyterian Hospital és Weill Cornell Medical College közös kutatása rámutatott, hogy 53 ilyen kalkulátorból csupán 4 számít megbízhatónak.

„Az volna a szakmai javaslat, hogy senki ne támaszkodjon pusztán ezekre az oldalakra, illetve alkalmazásokra, mivel ezek egyáltalán nem számítanak biztonságos védekezési módszernek” – mondja a kutatást vezető Dr. Robert Setton nőgyógyász.

Az online termékenységi kalkulátorok mögötti elképzelés egyszerű. Lényegük, hogy a nőnek tudnia kell, mikor volt a menstruációja utolsó napja, és általában milyen hosszúságú a ciklusa. Ezután a rendszer kiszámolja, hogy mikor várható a leginkább termékeny időszak, amikor a fogamzásnak a leginkább megvan az esélye.

Dr. Setton szerint a piacon rengeteg ingyenes és fizetős kalkulátor van jelen, de korábban semmilyen kutatást nem végeztek ezeknek megbízhatóságával kapcsolatban.

Teszt gyanánt ezért a szakemberek 20 online felületet és 33 telefonos applikációt teszteltek, méghozzá oly módon, hogy mindegyiket ugyanazokkal az adatokkal töltötték ki: ugyanaz volt az utolsó menstruáció időpontja, és az átlagos ciklus hossza 28 nap volt.

Az ún. „termékenységi ablak” – amikor a gyerekre vágyó pároknak érdemes szexelniük – tartalmazza az ovuláció napját, és az előtte lévő öt napot is. Egy átlagos, 28 napos ciklussal rendelkező nő esetében ez a 10. és a 15. nap közötti időszakot jelenti.

Ennek ellenére csupán egyetlen honlap és három alkalmazás adta meg ezt a termékenységi ablakot: a Babymed.com és a következő appok: a Clue; a My Days – Period & Ovulation és a Period Tracker.

A szakember azt is hozzátette, hogy természetesen nem tudhatjuk, hogy ezek a hibás alkalmazások hátráltatják-e a párokat abban, hogy gyerekük legyen.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.