Kültéri játékötletek kis kertekbe

 Kitört a tavasz, és nyakunkon a nyár. Ilyenkor minden gyermek alig várja, hogy akár egyedül, akár a pajtásaival a szabadban játszhasson. Ötleteinkkel garantálhatod, hogy a kicsire egy igazán önfeledt, vidám és játékos nyár várjon, ami ráadásul az egészséges, teljeskörű fejlődéséhez is nagyban hozzájárul!

A jó idő közeledtével a kerti játék minden kicsi kedvenc időtöltése. A szabadban számos olyan játékkal játszhatnak a gyerekek, amikkel beltérben vagy egyáltalán nincs lehetőség, vagy éppen nem a legjobb ötlet. Éppen ezért a tavasz és a nyár napsütéses hónapjai a felszabadult, önfeledt játék időszaka.

Összegyűjtöttünk néhány tippet a kinti játékra, amit akár kisebb méretű kertben is fel lehet használni.

Homokozás

Klasszikus szabadtéri játék a homokozás, ami rendkívül hasznos a gyermekek teljeskörű fejlődéséhez!

A homok, mint anyag, rengeteg ingert kelt a kicsik bőrén. A homokszemcsék pergése, a száraz homok selymes melegsége, valamint a hűsítő, vizes anyag mind-mind hozzájárulnak a tapintás fejlődéséhez.

Szerencsére a homokozáshoz már nem kell az egész kertet átalakítani. Az udvarban egyszerűen elhelyezhető, műanyag homokozót csak fel kell tölteni és már kezdődhet is a játék! Ha esőfelhők gyülekeznek, akkor sincs ok aggodalomra, hiszen a fedéllel elkerülhető, hogy az eső beleessen a homokozóba. Ugyanígy falevelek és egyéb szennyeződések sem kerülnek bele.

A homokozás arra is tökéletes, hogy a gyermekek szabadjára engedjék fantáziájukat. Formákkal mókás alakzatokat, vagy éppen mesés építményeket alkothatnak. A finommotoros készségek is remekül fejlődnek homokozás közben, ráadásul létezik kifejezetten erre a fejlesztési területre tervezett játékkészlet.

 

Labdázás

Labdajátékok esetében határ a csillagos ég! Rendkívül kedvezően hat a gyermekek ügyességére és a szem-kéz koordinációra, de a testük is erősödik a labdajátékok közben.

Az érzékelő labdák sokrétű eszközök, amelyekkel a kicsik játszhatnak, a szülők pedig egy gyengéd masszírozás közben gyermekük érzékelését fejleszthetik az apró és finom tüskéknek köszönhetően. Ezekkel a labdákkal ráadásul a babák is játszhatnak – őket a guruló labda mászásra késztetheti.

A labdák akár célbadobó készletek részei is lehetnek, és ilyen módon a koordináció mellett az ügyesség és a térérzékelés remek fejlesztői.

A kis sportolók focilabdával, vagy akár mini kosárpalánkra dobálva is tovább erősödhetnek. Mindkettő serkenti a kicsik erőnlétét, valamint a koordináció- és a végtagjaik ügyességének fejlődését, miközben az egyensúlyozást is finomítják.

 

Kertészkedés

A szülők az első számú követendő példát jelentik minden gyermeknek. Ha mi magunk is gyakran kertészkedünk, biztosak lehetünk benne, hogy a gyermekeink is szeretnék utánunk csinálni.

A kis kertészek már valódi, nekik tervezett eszközökkel is segíthetnek a ház körüli teendőkben. Az így eltöltött idő segíthet a kicsivel való kapcsolatunk elmélyítésében, akit büszkeséggel tölt el, hogy az ő munkája is hozzájárul a szép és hangulatos kerthez vagy éppen a saját zöldségekhez. A segítséget pedig ne felejtsük el megjutalmazni! Ami nekünk könnyű munka, az számukra sokkal fárasztóbb, ilyenkor jól esik nekik egy frissítő tea és valami harapnivaló.

 

Pancsolás

A meleg nyári napok üdítő élménye lehet egy kis kerti pancsolás! Akkor is, ha a kerti slagból spricceljük a vizet, és akkor is, ha egy mini medencében hűsítjük le az aprónépet, akiket szintén megvisel a kánikula. Vízi játékokkal még sokkal mókásabb lesz a szabadban töltött idő. A vizet spriccelő játékok igazán feldobják a gyermekek hangulatát, és valljuk be, hogy a szülők is szívesen beszállnak egy kis pacsálásba. A kisebb vízi játékokat akár még a nyaralásra is magunkkal vihetjük, hogy ott is biztosított legyen a szórakozás.

 

Egyéb kerti játékok

Nem kellenek hatalmas játszótéri méretű játékok egy jó kis élményhez. A gyártók már minőségi anyagokból készült biztonságos játékokkal készülnek az otthoni felhőtlen mókázáshoz. Ilyen például a libikóka, amit ketten vagy hárman, és akár beltéren is használhatnak a kisebbek. A Bilibo, valamint a kismotor, amelyek az egyensúlyozás, a koordináció és az erőnlét vidám fejlesztői.

 

Végül egy fontos tipp!

Ha a kicsivel kint játszunk, mindig tartsuk szem előtt, hogy legyen a kezünk ügyében elegendő frissítő ital, és óvjuk a bőrét a káros UV-sugárzástól!

(X)

 

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.