Milyen agyvédő ételek vannak? Neked is ezeket kellene enned

Szeretnél élesebb memóriát, jobb gondolkodást, fokozott szellemi erőt? Félsz korunk rettegett betegségétől, a szellemi hanyatlástól? Étrended összeállításánál vedd az agyad egészségét is figyelembe, és ne hagyd ki belőle a következő fontos agyvédő élelmiszereket!

Halak

Különösen a zsírban gazdag, tengeri halhús értékes az agyad számára, a makréla, a lazac, a hering és a szardínia. Kiváló omega-3-zsírsav források, mely nélkülözhetetlen tápanyag az agy számára: serkenti a memóriát és a szellemi képességeket, erős gyulladáscsökkentő, hatékonyabbá teszi a tanulás folyamatát, javítja az agysejtek közötti ingerület-átvitelt, fokozza az agy véráramlását és ezzel az agy működését is. A halhúson kívül a lenmagolaj és a repceolaj, valamint az avokádó a legfőbb omega-3-zsírsav források, ha vegán vagy, hal helyett fogyaszd ezeket.

Tojás

Szuper élelmiszer a szemnek és az agynak is, rendkívül fontos tápanyagokkal, szóval ne dőlj be a régi riogatásnak, hogy magas lesz a koleszterinszinted, ha sok tojást eszel. Heti 2-5 tojást mindenképpen érdemes fogyasztanod. Amellett, hogy a tojás is tartalmaz omega-3-zsírsavat, találunk benne még triptofán nevű aminosavat, mely nem csak a depresszió ellen hat, de a hosszútávú memóriát is javítja, továbbá kiváló kolinforrás is. A kolin a B-komplex vitamincsalád tagja, mely nélkülözhetetlen az agy egészséges működéséhez, hiányában memóriazavarok, csökkent gondolkodási képességek, idegi károsodás és mentális panaszok alakulnak ki.

Áfonya

Az áfonyában lévő antioxidáns flavonoidok testünk minden sejtjét, így az agysejteket is megvédik a szabad gyökök károsító hatásától. A flavonoidok javítják a kognitív képességeket, az agyi funkciókat, a memóriát, a tanulás folyamatát, gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva az agy krónikus gyulladással járó betegségeinek kockázatát is csökkentik, sőt, még a korral járó szellemi hanyatlástól is megóvhatnak.

Zöld saláta

A legújabb kutatások szerint, ha minden nap eszel egyetlen adag zöld salátát, akkor megőrizheted agyad fiatalosságát, javíthatod a memóriádat és a szellemi teljesítményed, továbbá a korral járó szellemi hanyatlás folyamatát is fékezheted. Hasonló hatást érhetsz el spenót, káposzta és más, zöld színű zöldség fogyasztásával. Vajon a zöld színt adó klorofillnak köszönhető a sejtfiatalító hatás?

Finom nassolnivalók

Két étkezés között ne felejts el bekapni pár kocka magas kakaótartalmú étcsokit, pár szem diót, banánt, fűszerként gyakran használj kurkumát, a növényi olajok közül pedig válaszd az olívaolajat és a kókuszolajat, mert ezek mind támogatják agyad egészségét.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.