Így használd helyesen az orrsprayt és az orrcseppet megfázás idején

A megfázás egyik leggyakoribb tünete az orrdugulás. Szerencsére számos orrspray és orrcsepp áll rendelkezésre, melyek pillanatok alatt megszabadítanak ettől a kellemetlen panasztól. Ezek lehetnek gyógyszertartalmúak, vagy természetes, tengeri sót tartalmazó oldatok. Hogyan használjuk ezeket megfelelően, és meddig alkalmazhatók?

 

Meddig lehet használni az orrspray-t vagy orrcseppet?

Ez termékenként eltérő. Hacsak az orvos másképp nem javasolja, általában nem tanácsos 5-7 napnál tovább alkalmazni az orrspray-t vagy orrcseppet. Ennek két fő oka van. Az egyik, hogy egyes gyógyszer hatóanyagok hosszú távú használat esetén károsíthatják az orr nyálkahártyáját. A másik ok, hogy egy idő után előfordulhat, hogy már nem enyhítik az orrdugulást, mert az orr nem reagál a hatóanyagra. Emiatt vagy nem használod tovább a terméket, vagy egyre többször teszel az orrodba, hogy legyen hatása, amivel nagyobb kárt teszel, mint hasznot. Ha úgy látod, hogy egy adott orrdugulás elleni termék nem használ, kérjed ki orvosod tanácsát, hogy mit ajánl helyette.

 Az orrdugulást gátló termékeknek két fő fajtája ismert: az orrspray és az orrcsepp. Lássuk, hogyan kell ezeket helyesen alkalmazni!

 

Az orrspray helyes használata

 

  • Első lépésként fújjad ki az orrod, amennyire csak lehetséges, hogy megszabadulj a váladéktól. Így a gyógyszerhatóanyag akadálytalanul fel tud szívódni az orr nyálkahártyáján keresztül.

 

  • Ellenőrizd, hogy a terméken a fúvókarész a helyén van.

 

  • Rázzad fel az orrspray-t használat előtt, ha hajtógázas termékről van szó. Ha pumpás adagolós spray, akkor is érdemes felrázni a hatóanyagok keveredése miatt, majd többszöri pumpálással a megfelelő permet megjelenéséig fel kell tölteni az adagolófejet. A megfelelő permetet a hajtógázas termékeknél is ellenőrizzük, és fújjunk a levegőbe.

 

  • Tartsuk be a terméken szereplő ajánlott adagolást. Ha azon az áll, hogy egyszer fújjunk az orrba, akkor ezt tartsuk be, hiszen a termék úgy van beállítva, hogy azzal az egy fújással is pontosan kimért, elegendő hatóanyag mennyiséget juttatunk az orrjáratba. Naponta többször ismételhetjük, de az erre vonatkozó ajánlásokat is vegyük figyelembe.

 

A hatás igen gyorsan, akár fél perc alatt jelentkezhet, és szabadon lélegezhetünk akár 12 órán át az orrspray-nek köszönhetően.

 

Az orrcsepp helyes alkalmazása         

 

Az elsődleges használatbeli különbség, hogy az orrcsepp használatához erősen hátra kell a fejet hajtani vagy még jobb lefeküdni, ezért ha munkába szeretnél valamilyen orrdugulást enyhítő terméket választani, akkor tanácsos az orrspary-t választani, hiszen az álló helyzetben is egyszerűen kezelhető. Az orrcsepp használata előtt végezzünk próbacseppentést az adagolófej feltöltéséig, míg meg nem jelenik a nyílásán az első csepp.

 

  • Használat előtt alaposan fújjuk ki az orrunkat.

 

  • Amennyire csak tudjuk, hajtsuk hátra a fejünket, vagy feküdjünk hanyatt az ágyra úgy, hogy a fejünk lelógjon róla hátrafelé.

 

  • Cseppentsük mindkét orrnyílásunkba az előírt adagot, de még ne keljünk fel, hagyjuk, hogy a hatóanyag az orrban lefolyjon, és kellően szétoszoljon.

Akár orrspray-t, akár orrcseppet használunk, utána lehetőleg ne fújjuk ki rögtön az orrunkat. Mindig olvassuk el a betegtájékoztatót és használati útmutatót az alkalmazás előtt.

A cikk folytatása: Természetes D vitamin források, amelyek megvédenek a vírusok és baktériumok ellen

 

 

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.