A tönkölybúza előnyei

Bár a búzának közeli rokona, mivel a tönköly egy ősi gabonaféle, egészségesebbnek tartjuk a fogyasztását. Hazánkban a 19. század végén feledésbe merült, ám manapság egyre többen teszik étrendjük részévé ezt az értékes gabonát. Tudd meg, milyen előnyökkel jár a fogyasztása!

Értékes vitamin- és ásványi anyag forrás

A tönköly bőségesen tartalmaz mangánt, foszfort, vasat, rezet, cinket, magnéziumot és B3-vitamint. Emellett kisebb mennyiségben találunk benne B1, B6 és E-vitamint, valamint kalciumot és szelént. Kedvezően hat az idegrendszerre, a csontozatra, az izomműködésre, a vérkeringésre, a vérképzésre, a bőr, a köröm és a haj állapotára. Segít csökkenteni a stresszt, és támogatja az immunrendszer megfelelő működését.

Tudtad, hogy a kenyeret legrégebben tönkölybúzából készítették? Ugyanis a tönkölybúza jótékony hatása már a régi korokban is ismert volt.

Tönkölybúza jótékony hatása

- Ha megfelelő mennyiséget fogyasztasz a tönkölybúzából, akkor az érelmeszesedés kockázata jelentősen csökkenni fog.
- A tönkölybúza B3-vitaminban gazdag, ezért csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőit. Ugyanis a B3-vitamin felelős a koleszterinszint csökkentéséért, mégpedig úgy, hogy gátolja a szabadgyökök oxidációját.
- A tönkölybúza magas rosttartalommal bír, ez csökkenti az LDL-koleszterin szintjét. A tönkölybúza rostjai megkötik az epesavat és a széklettel együtt eltávolítják a szervezetből.
- Ha megfelelő mennyiségű tönkölybúzát fogyasztasz, akkor hatékony védelmet kaphatsz az inzulinrezisztencia, a diabétesz és az elhízással szemben.
- Sőt akár a hormon-függő rákos megbetegedésekkel szemben is nagyobb védelmet élvezhetsz.
- A hagyományos kínai orvoslásban a tönkölyt kiváló lép-, hasnyálmirigy- és májerősítőként ismerik.

tönkölybúza kalászok

Tönkölybúza termesztése házilag

Mivel egyre nagyobb kultusza van a tönkölybúza fogyasztásnak, ezért egyre többen szeretnének otthon saját maguk termesztette növényből készült italt fogyasztani.

Tönkölybúza vitamin tartalma

Az egyik ok, ami miatt érdemes a búzát tönkölybúzára cserélned, az ennek az ősi gabonának az értékes tápanyag- és magas vitamintartalma.

Tönkölybúza vitamin tartalma

Egy pohárnyi főtt tönkölybúza 0,2 mg B1-vitamint, 0,06 mg B2-vitamint, 5 mg B3-vitamint, 0,16 mg B6-vitamint, 25 mcg folsavat, 8NE A-vitamint és 0,5 mg E-vitamint tartalmaz. Ezzel a felsorolt vitaminok napi ajánlott adagjának jelentős hányadát fedezi, különösen B1, B3, B6-vitaminból és a folsavból. A tönkölybúza értékes vitaminjaival hozzájárul az izom-és idegrendszer működéséhez, a keringési rendszered, az immunrendszered, valamint bőröd, hajad, körmeid és szemed egészségéhez. Értékes cink, vas, és magnéziumforrás is.

Szénhidrát tartalma

A köles kiválóan emészthető szénhidrát forrás, melynek fontos részét képezik élelmi rostjai. Egy pohár főtt tönkölybúza szénhidráttartalma 51 gramm, rosttartalma pedig kicsivel több mint 7 gramm. Ez az ajánlott napi rostbevitelnek nagyjából a negyede. Miért fontos rostokat fogyasztani? Mert segítségükkel nemcsak jóllakottabb leszel, és ezzel segíted a fogyókúrád sikerét, hanem mert csökkentik a káros koleszterinszintet, javítják az erek egészségét, csökkenthetik a cukorbetegség, a bélrendszeri daganatos betegségek, a stroke és a szívbetegség rizikóját, és karbantartják a bélrendszered működését. Búcsút inthetsz a kínzó székrekedésnek is.

Tönkölybúza liszt felhasználása

A tönkölybúzát változatosan beépítheted az étrendedbe. Ha gabonaszem formájában szerzed be, akkor finom köret lehet belőle, helyettesítheted vele a rizst a különböző receptekben, és a reggeli salátába is szórhatod. Liszt formájában kiválthatod vele a fehér búzalisztet, süthetsz belőle kenyeret, sütiket. De akkor is sokkal egészségesebb és tápanyagdúsabb házi kenyeret kapsz, ha csak a szükséges lisztmennyiség felét adja a tönkölybúza liszt, a másik felét továbbra is a búzaliszt teszi ki. Természetesen szószok, pörköltek, levesek, főzelékek sűrítéséhez is használhatod a tönkölybúza lisztet.

A tönkölybúza liszt enyhe, diós ízével, egészséges összetételével a fehér búzaliszt népszerű alternatívája. Ám gluténtartalma miatt glutén intoleranciában szenvedők sajnos a tönkölybúzát sem fogyaszthatják.

Búzafűlé készítése

A hántolatlan tönkölybúza magokat mosd meg, majd bő vízbe áztasd be és takard le 12 órára.
Az idő letelte után öntsd le a vizet, mosd át a magokat, majd szórd ki őket a kb. 2 cm vastagságú virágföld-rétegre egy tálcán, és 12 órát hagyd szabadon állni.
Ezt követően közepesen öntözd meg, majd 48 órára takard le egy picit szellőző fóliával. Ezzel azt imitáljuk, hogy elültettük a földbe, megteremtve a megfelelő páratartalmat.
Ezt követően leveheted a fóliát, ekkor már hajtások láthatóak a magokon.
Ezután öntözd folyamatosan naponta kétszer és a búzafű növekedni fog.
Körülbelül két hét alatt 20-25 centiméter magasságúra növekszik. Ekkor itt az ideje a betakarításnak. A földréteghez minél közelebb vágd le a zöld szárakat.
A learatott tönkölybúzafüvet berakhatod a zöldségprésbe és már készítheted is a finom és egészséges búzafűlé italodat.

tönkölybúza magok

A tönkölybúza GI értéke és szénhidrát tartalma

A tönkölybúza körülbelül 55 % szénhidrátot, 9 % rostot, 17% fehérjét, 3% zsírt, valamint ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Alacsony a gluténtartalma, ezért akár a lisztérzékenyek is el tudják fogyasztani. 100 gramm tönkölybúza 338 kcal kalóriát tartalmaz. Kétszer annyi felvehető fehérje van benne, mint a búzalisztben.
A hagyományos gabonaféléknél kisebb szénhidrát- és rosttartalmának köszönhetően, valamint kedvező glikémiás indexe miatt cukorbetegek étrendjébe jól beilleszthető.
Azt fontos tudnod, hogy ha feldolgozod a tönkölybúzát, akkor akár 127 kcal-ra is leeshet az energiatartalma, s ezzel együtt a tápanyagtartalma is.

Jótékonyan hat az emésztésre

Egy pohárnyi tönkölybúza több mint 7 gramm rostot tartalmaz, mely a napi ajánlott rostbevitelnek nagyjából a negyede. A rostok segítenek gátolni a székrekedés, a hasmenés, a puffadás kialakulását, valamint a bélrendszeri gyulladások és fekélyek kockázatát. További pozitív hatásuk, hogy az étvágyadat is csökkentik, így segítenek a fogyásban.

Csökkentheti a koleszterinszintet és a vércukorszintet

A kellő rostbevitel nem csupán az emésztésünket tarthatja rendben és gátolja a székrekedés kialakulását, hanem csökkentheti a káros koleszterinszintet és a vércukorszintet, valamint az elhízás, a szívbetegség és a kettes-típusú cukorbetegség kockázatát. Ám figyelj arra, hogy teljes kiőrlésű tönkölyt fogyasszál, a finomított tönköly ugyanis éppolyan hatású, mint a sima búzaliszt: magas glikémiás indexű élelmiszer, mely gyorsan emeli a vércukorszintet.

Fontos egészségvédő tulajdonságai mellett nem feledkezhetünk meg arról, hogy a tönkölybúza gazdag gluténban, ezért gluténérzékenyek nem fogyaszthatják.

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.