Az acai (ejtsd: ászái) bogyó Brazíliában, az amasonasi esőerdőben őshonos, kicsi kék csonthéjas gyümölcs. Az acaipálmán terem, hosszú fürtökben. Egy pálma kb. 20kg bogyót terem, kétszer egy évben. Szüretelése jellemzően még ma is kézzel történik és feldolgozása során semmilyen adalékanyagot sem használnak.
Jelentőség, hatások:
Az acai szuperélelmiszer, ami azt jelenti, hogy egy olyan természetes anyagról van szó, amely a többi élelmiszerhez képest több pozitív tulajdonsággal is rendelkezik, kedvező hatással van az egészségre, javítja a közérzetet, a szellemi és testi teljesítőképességet.
Az acai bogyó a legmagasabb antioxidáns tartalmú és ORAC értékű gyümölcs. Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), vagyis az oxigéngyök elnyelő kapacitás egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és étrendkiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére. Az ORAC érték megmutatja egy bizonyos élelmiszer, kiegészítő vagy összetevő szabad gyökpusztító és -semlegesítő képességét. Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk.
A bogyó színanyagai energetizálnak, javítják az állóképességet, éberséget, segítik az ideg- és az immunrendszer működését. Megszépítik és megfiatalítják a bőrt.
Felhasználás, adagolás:
A javasolt napi adag 1-2 teáskanál acai bogyó por, amelyet folyadékban vagy ételben elkeverve érdemes fogyasztani. Hozzáadhatja kedvenc ízesítésű gyümölcs- vagy zöldséglevéhez, turmixához, gyümölcsleveséhez.