A zab az egyik legegészségesebb gabona, s minden értékes tápanyaga a lisztjében is ott rejtőzik. Zabpelyhet gyakran fogyasztunk reggeli müzli formájában, ám a lisztjével nem sok receptet ismerünk. Pedig érdemes lenne minél gyakrabban és többféle formában fogyasztani. Ehhez adunk most 5 remek zabpehelyliszt receptet!
1.Zabpehelyliszt krémleves recept
Hozzávalók:
3 evőkanál zabpehelyliszt
3 evőkanál vaj
1 szál póréhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
8 dl húsleves alaplé vagy zöldség alaplé
2 dl tejföl
8 dkg reszelt sajt
díszítéshez metélőhagyma vagy újhagyma
Elkészítése:
A megolvasztott vajra tedd a zabpehelylisztet, és folyamatosan kevergetve pirítsd meg. A felkarikázott póréhagymát és a finomra vágott petrezselyemzöldet dobd rá, keverd el, és engedd föl az alaplével. Kis lángon főzd kb. 15 percig. Keverd hozzá a tejfölt, majd kis levesestálakban tálald reszelt sajttal és finomra vágott metélőhagymával vagy újhagymával díszítve.
2.Zabpehelyvagdalt recept
Hozzávalók:
2 pohár zabpehelyliszt (kb.4 dl)
2 szelet barna kenyér (jobb, ha már száraz)
2 tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
őrölt pirospaprika
zsemlemorzsa (a panírozáshoz)
natúr ételízesítő
növényi olaj
Elkészítése:
Tedd fel hevíteni a növényi olajat, körülbelül 4 evőkanálnyit. Szórd bele a zabpehelylisztet, és keverd át, de ne pirítsd meg. Öntsd fel 5 dl forró vízzel, ízesítsd ételízesítővel, majd húzd le a tűzről, és lefedve hagyd állni. A kenyeret áztasd meg vízben (vagy tejben), aztán nyomkodd ki. Mikor a zabpehelyliszt kihűlt, keverd hozzá a kenyeret, a tojásokat, a lereszelt vöröshagymát és reszelt fokhagymát. Ízesítsd a vagdalt masszáját sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel, és őrölt pirospaprikával. Formázz a masszából tenyérnyi pogácsákat. Forgasd meg a pogácsákat egyenként zsemlemorzsában, majd süsd ki forró olajban mindkét oldalát aranyszínűre. Szendvicsbe, főzelékre feltétként vagy húspótlóként burgonyaköret mellé is remek.
3.Barackpürés zabsütemény recept
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
10 dkg sárgabarackpüré
40 dkg zabpehelyliszt
Elkészítése:
A nagyon érett, édes sárgabarackokat turmixold püré állagúra. Keverd habosra a vajjal, majd add hozzá a zabpehelylisztet, hogy kemény állagú tésztát kapj. Nyújtsd ki a tésztát fél cm vastagságúra, és szaggass ki pogácsaszaggatóval karikákat belőle. 180 fokos, előmelegített sütőben süsd 10-15 percig, míg aranybarna nem lesz.
4.Zabpehelylisztes nokedli recept
Hozzávalók:
170 gramm zabpehelyliszt
3 tojás
2 evőkanál olaj
só
víz
Elkészítése:
Egy tálban keverd össze az összes hozzávalót annyi vízzel, hogy nokedlitészta állagot kapj. Pihentesd addig, míg egy nagy lábosban fel nem forr a főzővíz. A vízbe tegyél sót. Mikor forr, nokedliszaggatóval szaggasd bele a nokedlitésztát. Mikor megfőtt, szűrd le, öblítsd le hideg vízzel. Ugyanolyan feltétekkel kínálható, mint a hagyományos nokedli.
5.Rántott, sajtos cukkini recept
Hozzávalók:
2 nagyobb cukkini
4 evőkanál zabpehelyliszt (lehet csak ez is a morzsában, ha ki akarod hagyni a zsemlemorzsát)
4 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál reszelt sajt
2 tojás
só, bors
fokhagymapor ízlés szerint
növényi olaj
Elkészítése:
A cukkinit hosszában szeletekre, vagy karikákra vágd, ahogy szereted. A lisztet, morzsát, reszelt sajtot keverd össze egy lapostányérban, ízlés szerint ízesítsd sóval és fokhagymaporral. A tojásokat egy másik tányérban verd fel, és sózd meg picit. A cukkinit sózd meg, és rögtön mártsd a tojásba, majd hempergesd meg a sajtos-lisztes-morzsában. Ha állni hagyod, akkor levet ereszt. A bepanírozott cukkinik mehetnek a forró olajba sülni aranybarna színűre. Rizzsel, vagy burgonyakörettel és majonézzel mennyei főétel.
Jó étvágyat!