5 recept zabpehelylisztből készítve

 A zab az egyik legegészségesebb gabona, s minden értékes tápanyaga a lisztjében is ott rejtőzik. Zabpelyhet gyakran fogyasztunk reggeli müzli formájában, ám a lisztjével nem sok receptet ismerünk. Pedig érdemes lenne minél gyakrabban és többféle formában fogyasztani. Ehhez adunk most 5 remek zabpehelyliszt receptet!

zabpehely

1.Zabpehelyliszt krémleves recept

Hozzávalók:

3 evőkanál zabpehelyliszt

3 evőkanál vaj

1 szál póréhagyma

1 csokor petrezselyemzöld

8 dl húsleves alaplé vagy zöldség alaplé                             

2 dl tejföl

8 dkg reszelt sajt

díszítéshez metélőhagyma vagy újhagyma

 

Elkészítése:

A megolvasztott vajra tedd a zabpehelylisztet, és folyamatosan kevergetve pirítsd meg. A felkarikázott póréhagymát és a finomra vágott petrezselyemzöldet dobd rá, keverd el, és engedd föl az alaplével. Kis lángon főzd kb. 15 percig. Keverd hozzá a tejfölt, majd kis levesestálakban tálald reszelt sajttal és finomra vágott metélőhagymával vagy újhagymával díszítve.

 

2.Zabpehelyvagdalt recept

 

Hozzávalók:

2 pohár zabpehelyliszt (kb.4 dl)

2 szelet barna kenyér (jobb, ha már száraz)

2 tojás

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyemzöld

só, bors

őrölt pirospaprika

zsemlemorzsa (a panírozáshoz)

natúr ételízesítő

növényi olaj

 

Elkészítése:

Tedd fel hevíteni a növényi olajat, körülbelül 4 evőkanálnyit. Szórd bele a zabpehelylisztet, és keverd át, de ne pirítsd meg. Öntsd fel 5 dl forró vízzel, ízesítsd ételízesítővel, majd húzd le a tűzről, és lefedve hagyd állni. A kenyeret áztasd meg vízben (vagy tejben), aztán nyomkodd ki. Mikor a zabpehelyliszt kihűlt, keverd hozzá a kenyeret, a tojásokat, a lereszelt vöröshagymát és reszelt fokhagymát. Ízesítsd a vagdalt masszáját sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel, és őrölt pirospaprikával. Formázz a masszából tenyérnyi pogácsákat. Forgasd meg a pogácsákat egyenként zsemlemorzsában, majd süsd ki forró olajban mindkét oldalát aranyszínűre. Szendvicsbe, főzelékre feltétként vagy húspótlóként burgonyaköret mellé is remek.

 

3.Barackpürés zabsütemény recept

 

Hozzávalók:

20 dkg puha vaj

10 dkg sárgabarackpüré

40 dkg zabpehelyliszt

 

Elkészítése:

A nagyon érett, édes sárgabarackokat turmixold püré állagúra. Keverd habosra a vajjal, majd add hozzá a zabpehelylisztet, hogy kemény állagú tésztát kapj. Nyújtsd ki a tésztát fél cm vastagságúra, és szaggass ki pogácsaszaggatóval karikákat belőle. 180 fokos, előmelegített sütőben süsd 10-15 percig, míg aranybarna nem lesz.

 

4.Zabpehelylisztes nokedli recept

 

Hozzávalók:

170 gramm zabpehelyliszt

3 tojás

2 evőkanál olaj

víz

 

Elkészítése:

Egy tálban keverd össze az összes hozzávalót annyi vízzel, hogy nokedlitészta állagot kapj. Pihentesd addig, míg egy nagy lábosban fel nem forr a főzővíz. A vízbe tegyél sót. Mikor forr, nokedliszaggatóval szaggasd bele a nokedlitésztát. Mikor megfőtt, szűrd le, öblítsd le hideg vízzel. Ugyanolyan feltétekkel kínálható, mint a hagyományos nokedli.

 

5.Rántott, sajtos cukkini recept

 

Hozzávalók:

2 nagyobb cukkini

4 evőkanál zabpehelyliszt (lehet csak ez is a morzsában, ha ki akarod hagyni a zsemlemorzsát)

4 evőkanál zsemlemorzsa

4 evőkanál reszelt sajt

2 tojás

só, bors

fokhagymapor ízlés szerint

növényi olaj

Elkészítése:

A cukkinit hosszában szeletekre, vagy karikákra vágd, ahogy szereted. A lisztet, morzsát, reszelt sajtot keverd össze egy lapostányérban, ízlés szerint ízesítsd sóval és fokhagymaporral. A tojásokat egy másik tányérban verd fel, és sózd meg picit. A cukkinit sózd meg, és rögtön mártsd a tojásba, majd hempergesd meg a sajtos-lisztes-morzsában. Ha állni hagyod, akkor levet ereszt. A bepanírozott cukkinik mehetnek a forró olajba sülni aranybarna színűre. Rizzsel, vagy burgonyakörettel és majonézzel mennyei főétel.

Jó étvágyat!

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.