Mi okoz memóriaromlást a menopauza idején?

Bár kimondottan szubjektív vélemény, hogy mikor érzi magát feledékenynek és szétszórtnak egy ember, a Brigham and Women’s Hospital, a Massachusetts General Hospital és a Harvard Medical School munkatársai állítják, hogy friss kutatásuk tudományos bizonyítékokkal bizonyítja, hogy a változó kori szórakozottság létező jelenség.

„Úgy tűnik, hogy egy nő teljesítménye a különféle memóriateszteken romlik, amint szervezetében az ösztrogénszint csökkenni kezd. Ez főként a menopauza idején történik, amire 45 és 55 év között kerül sor. Ez az az időszak, amikor a nő nem menstruál már többé, és akkor beszélünk menopauzáról, amikor tizenkét egymást követő hónapon keresztül elmaradt a vérzés” – mondja a kutatást vezető Julie Dumas.

A korábbi kutatásokból kiderült, hogy a nők mintegy 60 százaléka érzi magát feledékenynek a menopauza időszaka alatt. A szakemberek ebből arra következtetnek, hogy valóban történik ilyenkor valami az agyban, nem egyéni problémáról, és nem is „az őrület jeleiről” van szó.

A kutatás során 200 negyvenöt és ötvenöt év közötti nőt és férfit vizsgáltak, hagyományos memóriatesztek segítségével, amit MRI-vizsgálatok egészítettek ki. Kiderült, hogy az estradiol – az ösztrogén egy fajtájának – csökkenése a szervezetben valóban gyengébb teljesítményhez vezetett a nők esetében.

Magnézium vitamin javítja a memóriát

Azok, akik ipari országokban élnek, könnyen hozzáférnek az egészséges ételekhez és a táplálékkiegészítőkhöz, de a magnéziumhiány még mindig gyakori jelenség.

Ez nagy probléma, ugyanis a Tel Avivi Egyetem új kutatása szerint a magnézium kulcsszerepet játszik az emlékezet működésében, és az eddig feltételezettnél is sokkal kritikusabb a gyermekek idegsejtjei és az egészséges felnőtt agysejtek szempontjából.

A kutatás Dr. Inna Slutsky posztdoktori projektje kapcsán vette kezdetét, majd egy többközpontú kísérletté nőtte ki magát, és egy új magnézium-kiegészítőre összpontosított (magnesium-L-theronate, vagy MgT), mely hatékonyan lép át a vér-agy határon, hogy meggátolja az agy idegsejtjeiben a kálcium áramlását.

A Neuron című tudományos folyóiratban nemrég megjelent tanulmány felfedezte, hogy a szintetikus magnézium-összetevő a fiatal és idősödő állatok esetén is javította a memóriát, vagy megakadályozta annak hanyatlását. A kutatás öt éven át zajlott és jelentős eredményeket hozott a recept nélkül kapható magnéziumpótlás használatával kapcsolatban.

A kísérletben két csoport patkányt vizsgáltak, melyek normál táplálásban részesültek, természetes forrásból egészséges mennyiségű magnéziumot kaptak. Az első csoport patkányainak MgT kiegészítést is adagoltak, a kontroll csoport csak a megszokott táplálékot fogyasztotta. A viselkedéstesztek kimutatták, hogy a kognitív funkciók javultak az első csoport tagjainál, és nőtt az agyi szinapszisok száma is.

Rossz hír a mai magnéziumpótló szereknek

"Nagyon örülünk a tanulmány pozitív eredményeinek.” – mondta Dr. Slutsky. „A rossz hír azonban az, hogy a jelenleg recept nélkül kapható magnézium-kiegészítők nem igazán hatásosak, nem kerülnek be ugyanis az agyba. Kifejlesztettünk egy ígéretes új összetevőt, mely megtette az első fontos lépést, hogy Guosong Liu professzor, a Tsinghua Egyetem Tanulás és Memória Központjának igazgatója, a Magceutics társalapítója elvégezze a klinikai kísérleteket.” – mondta.

Bár a hatásokat nem lehetett azonnal érzékelni, a tanulmányban részt vevő kutatók (Tel Avivi Egyetem, MIT, Torontoi Egyetem és a Tsinghua Egyetem) fel tudták mérni, hogy az új összetevő a vér-agy gáton jobban hatol át. Két hét szájon át történő alkalmazását követően növekedett az agyi-gerincvelői folyadék magnéziumszintje az egereknél.

Egy rugalmasabb agyért

"A józan észnek ellentmondani látszik az, hogy magnéziummal fejlesszük az emlékezetet, hiszen a magnézium az NMDA-receptor természetes blokkolója. Az NMDA-receptor kritikus fontosságú az emlékezet szempontjából. A mi összetevőnk azonban csak a háttérben zajló idegsejti aktivitás során blokkolja a receptort. Ennek eredményeképpen fokozza az agy rugalmasságát és növeli az agyi szinapszisok számát.” – mondta Dr. Slutsky. „Az eredményeink arra engednek következtetni, hogy a kereskedelemben kapható magnéziumpótló termékek nem hatásosak a gerincvelői folyadék magnéziumtartalmának emelésében. A magnézium a negyedik legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag a szervezetben, de az ipari országok lakosainak fele magnéziumhiányban szenved, mely általában károsítja az egészséget, beleértve a kognitív funkciókat is.”

Mielőtt az új összetevő forgalomba kerül, Dr.Slutsky azt tanácsolja az embereknek, hogy inkább a régi, jól bevált módszerrel vegyék magukhoz a szükséges mennyiségű magnéziumot: sok zöld levél, brokkoli, mandula, kesudió és gyümölcs fogyasztásával. Az emlékezetre gyakorolt hatás nem alakul ki egyik pillanatról a másikra, de az étrend tartós megváltoztatásával az emlékezetnek fejlődnie kell, jelentősen késhet az elbutulással járó időskori betegségek jelentkezése is.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.