Ezek lehetnek az epekő tünetei

 Az epekövek változatos méretűek lehetnek kezdve a homokszem nagyságtól egészen a golflabda méretig. Van, akinél egy kő alakul ki, másoknál egyszerre több. Melyek a fő tünetei?

Mi az az epekő?

Az epehólyagban tárolt, máj által kiválasztott epe szerepe a zsírok emésztése. Az epe legnagyobb részben vizet tartalmaz, amiben oldott állapotban található koleszterin, epesavak, és zsírok. Ha az epe besűrűsödik, a benne lévő elemek kicsapódhatnak, és epekő alakulhat ki. Az epekövek többsége koleszterinkő, azaz a koleszterin kicsapódásával alakulnak ki. A kialakulás okai között legtöbbször az egészségtelen táplálkozás vagy a májműködés zavara állhat. A cukorbetegség és a Crohn-betegség is fokozza az epekő kialakulásának kockázatát, de a terhesség és a szoptatás időszakában is megnő a rizikója.

 

Melyek az epekő jellemző tünetei?

  • görcsös fájdalom, epegörcs: hirtelen bekövetkező, éles, erősödő fájdalom a has felső, jobb oldali részén. A fájdalom néhány percig vagy óráig tarthat.
  • két lapocka közötti hátfájdalom
  • jobb vállba sugárzó fájdalom
  • az epekő visszatérő epehólyag-gyulladást okozhat, mely nem mindig okoz panaszt, de olykor lázzal járhat együtt.
  • hányás, hányinger, zsíros ételek fogyasztása után jelentkező puffadás, teltségérzés.

Mi az epekő képződés 3 fő oka?

  • ha az epe túl sok koleszterint tartalmaz. Ez akkor alakul ki, ha túl sok koleszterint választ ki a májunk, többet, mint amit az epe fel tud oldani, és a koleszterintöbblet kikristályosodik, és kövekké formálódhat.
  • ha az epe túl sok bilirubint tartalmaz. A bilirubin a vörösvértestek egyik bomlásterméke. Túlzott felhalmozódásának hátterében májzsugor, epeúti fertőzés vagy valamilyen vért érintő rendellenesség állhat.
  • ha az epehólyag nem ürül megfelelően, és emiatt túl koncentrálttá válik az epe.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • olyan erős hasi fájdalom esetén, ami már jelentősen rontja az életminőségünket
  • a bőr sárgasága esetén
  • láz, hidegrázás esetén

Ha az epekő panaszokat okoz – legtöbbször azért, mert elzárja az epeutakat, és gátolja az epe kiürülését - akkor általában szükséges az epekő műtéti úton történő eltávolítása, de a panaszmentes epekövesség rendszerint nem igényel semmilyen kezelést. Epekövesség esetén érdemes diétázni, rostban gazdag, zsírban szegény étrendet választani.

 Mi az összefüggés az epekő és a szívbetegség között?

Amerikai kutatók arra a felfedezésre jutottak, hogy azoknál, akiknek már volt epeköve, megnövekszik a szívbetegség kialakulásának kockázataAz epekő és a szívbetegség hátterében gyakran ugyanaz a rizikófaktor áll, többek között a kettes típusú cukorbetegség, illetve a nem megfelelő koleszterinszint, ám ez még önmagában nem ad magyarázatot az új keletű felfedezésre, ezért azoknak, akiknek már volt epeköve, mindenképpen fontos odafigyelniük a szív- és érrendszeri állapotukra. Dr. Richard Stein kardiológus úgy véli, az egészséges étrend, a testmozgás és a vérnyomás megfelelő szinten tartása elsődleges fontosságú.



Az epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a bilirubin és a víz. Ha az epehólyag nem tud megfelelőképp kiürülni, vagy a koleszterin, az epesavak vagy a bilirubin túlságosan felszaporodik az epében, kialakulhatnak az epekövek. A legtöbb esetben az epekőnek nincs semmilyen különös tünete, ám ha a kő az epét szállító vezetékek valamelyikébe kerül, visszatérő, hirtelen jelentkező felső-hasi fájdalom léphet fel, és ilyenkor előfordulhat, hogy műtétre van szükség.

Dr. Lu Qi, a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatója több korábbi tanulmányt is átnézett, melyek egyike több mint 269 000 férfit és nőt kísért figyelemmel. Előbbiek közül 3, utóbbiak közül 6 százaléknál fordult már elő epekő, és míg a férfiaknál 11, addig a nőknél 33 százalékkal nőtt meg ennek hatására a szívbetegség kialakulásának esélye. Egy másik vizsgálat szintén azt mutatta ki, hogy azoknál, akiknek már volt epeköve, 23 százalékkal nagyobb a valószínűsége a szívbetegségnek. Qi szerint a háttérben az a több milliárd baktérium és mikróba áll, melyek normál esetben az emésztő rendszerben tartózkodnak, ám az epekő megzavarhatja az egyensúlyukat, és ez vezethet a szívbetegség kialakulásához. Stein hozzátette, hogy egy másik magyarázat az lehet, miszerint az epekő gyulladást idéz elő a szervezetben, és ez az, ami a szívbetegséget is előidézheti. Bármelyik feltételezés is igaz, az biztos, hogy az emésztőrendszer és a szív- és érrendszer között szoros kapcsolat van, vagyis ha a szívünk egészséget meg akarjuk őrizni, akkor az emésztőrendszerünk állapotára is oda kell figyelnünk.
7 tipp az egészséges szívért!

A diétától a testmozgáson át a koleszterinig az amerikai AHA egészségügyi szervezet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának 7 kulcstényezőjére hívta fel a nyilvánosság figyelmét.



Az AHA (American Heart Association), amerikai kardiológiai egyesület 7 egyszerű lépésre hívta fel a nyilvánosság figyelmét, amelyekkel a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának kockázata csökkenthető. A Circulation szaklapban megjelent cikkben az AHA az alábbiakat javasolja az ideális szív- és érrendszeri egészségi állapot fenntartásához:

    Dohányzásmentes életmód, vagy legalább egy éve elhagyott dohányzás.
    Egészéges testtömeg-index (BMI)
    Testmozgás, minél több, annál jobb. A legújabb adatok szerint legalább heti 150 percnyi könnyebb testmozgás, vagy 75 percnyi erős testedzés szükséges az egészségünk megőrzéséhez.
    120/80-as érték alatti vérnyomás
    Éhgyomorra a vércukorszinr kevesebb, mint 100 mg/dl
    a koleszterinszint kevesebb mint 200 mg/dl
    Egészséges étrend az egészséges étkezés 4 vagy 5 alapelemével.

Egy 2000 kalóriás étrend esetén ezek a következők: naponta gyümölcs és zöldség; hal, hetente kétszer; naponta, rostban gazdag magvakat tartalmazó élelmiszerek; a nátriumbeviel naponta ne legyen több 1500 mg-nál; hetente maximum 1 liter cukros ital.


Az AHA azt reméli, hogy a 7 kulcstényezőre épülő 7 egyszerű lépéssel az amerikaiak szív- és érrendszeri egészségét 2020-ra 20 %-kal tudják javítani, illetve, ezzel együtt a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a stroke (gutaütés) előfordulását is 20%-kal tudják majd csökkenteni.
A görögdinnye védi szívünket!

Mindenki tudja, hogy naponta egy alma az orvost távol tartja, de újdonság lehet, hogy a görögdinnye talán a kardiológust ijesztheti el.

A Purdue Egyetem és a Kentucky Egyetem közös kutatásából az derült ki, hogy a görögdinnyelevet is tartalmazó étrenden élő egerek alacsonyabb testsúllyal, koleszterinszinttel és kevesebb arteriális plakkal rendelkeztek, mint a kontrollcsoport. A Journal of Nutritional Biochemistry szaklapban közzétett eredmények arra utalnak, hogy a görögdinnye egyik összetevője, a citrullin, hozzájárul a szív-érrendszer egészségéhez.

Shubin Saha, a tanulmány egyik szerzője elmondta, azért érdekelte őket a citrullin, mert a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a vegyület csökkentheti a vérnyomást. A mostani kísérlet ugyan nem mutatta ki a vérnyomás csökkenését, de a tapasztalt egyéb változások rendkívül bíztatók.

A kísérlet során két csoport egeret tápláltak telített zsírokban és koleszterinben gazdag étrenddel. Az egerek fele 2 százalék görögdinnyelevet tartalmazó vizet kapott, a másik pedig ugyanannyi vizet olyan oldattal kiegészítve, amely megfelelt a görögdinnye szénhidráttartalmának. Az eredmények azt mutatták, hogy a dinnyelevet fogyasztó egerek körülbelül 30 százalékkal kevesebbet híztak, mint a kontrollcsoport tagjai, és körülbelül 50 százalékkal kevesebb káros LDL koleszterinnel rendelkeztek. A dinnyelevet fogyasztó csoportban az artériákban képződő plakkok mennyisége is 50 százalékkal csökkent.

„Most már tudjuk, hogy a görögdinnye citrullintartalmának köszönhetően jót tesz az egészségnek” – magyarázta Saha, a Kentucky Egyetem kutatója. „Azt azonban még ki kell derítenünk, mely molekuláris szinten működik.” A kutatók azt is megpróbálják meghatározni, hogy a citrullin és a görögdinnye másik összetevője, a likopén mely koncentrációi hatnak az egészségre.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.