Ha ezt teszed vacsora után, csökkeni fog a vércukorszinted

Sokkal jobban csökkenti a vércukorszintet a séta, mint hinnénk, különösen vacsora után. Éppen ezért érdemes járni egyet étkezés után, különösen akkor, ha 2-es típusú cukorbetegség nehezíti életünket.

Az étkezés utáni vércukorszint olyan tényező, amely alapján viszonylag pontosan lehet következtetni a különféle szívbetegségek, pl. a szívinfarktus kockázatára. Ez a szám ugyanakkor átlagosan 12 százalékkal alacsonyabb akkor, ha sétálunk egyet étkezés után. Az egyéb időpontokban megtett séta nem jár hasonló pozitív hatásokkal a jelek szerint.

„A 2-es típusú diabétesz esetén orvosi ajánlásra heti 150 perc fizikai aktivitás számít ideálisnak. Kutatásunk azonban azt mutatja, hogy fontos volna kiemelni, hogy étkezés utn kerüljön sor egy kis sétára. Különösen a vacsora utáni mozgás ajánlott” – mondja a kutatást vezető Andrew Reynolds, az új-zélandi University of Otago munkatársa.

Más szakemberek szerint azért nem árt óvatosnak lenni, mivel ez 2-es típusú diabétesz megterhelő a szív számára, ezért fontos odafigyelni arra, hogy a páciens este már ne erőltesse meg magát túlzottan. Nem elég továbbá a mozgás, a helyes táplálkozás és a stressz csökkentése is fontos a hosszútávú jóllét érdekében.

Csökkentheti a vércukorszintet a rooibos tea

Új bizonyíték merült fel a rooibos tea antidiabetikus hatását illetően.

A Dél-Afrikai Orvosi Kutató Tanács (MRC) tudósainak kísérletéből kiderült, hogy a zöld rooibos tea kivonata csökkentette a cukorbeteg patkányok vércukorszintjét.

Az aspalathin, amely a rooibos (Aspalathus linearis) antioxidáns hatású anyaga, a kutatás eredményei szerint képes csökkenteni a vér glükóztartalmát. Ugyanebben a teában található másik kulcsfontosságú vegyülettel kombinálva olyan kivonatot hoztak létre a kutatók, amellyel patkányokon már a jelenleg forgalomban lévő vércukorszint-csökkentő gyógyszerekhez hasonló hatást tudtak elérni.

"Kutatásunk megerősítette, hogy a rooibos összetevői hasznosnak bizonyulnak a cukorbetegség elleni küzdelemben. Úgy gondoljuk, hogy a rooibos egy egységes antidiabetikus szer kidolgozásának az alapját adhatja" - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Johan Louw, az MRC munkatársa.

Az eredmények Dr. Louw szerint mindenekelőtt Dél-Afrikában lehetnek fontosak, mivel ott a lakosság nagy része főként gyógynövényeket használ.

Az alacsony rosttartalmú és a feldolgozott élelmiszerek hirtelen vércukorszint-emelkedést eredményeznek

Az alacsony rosttartalmú és a feldolgozott élelmiszerek hirtelen vércukorszint-emelkedést eredményeznek, így akik sokat fogyasztanak belőlük, magasabb diabétesz-kockázattal számolhatnak – írja egy friss tanulmány.

„A vércukorszint emelkedésével és a hasnyálmirigy inzulintermelésének állandó ösztönzésével jelentősen megnő a cukorbetegség kialakulásának veszélye, főleg azoknál, akik napról napra, étkezésről étkezésre ilyesmit esznek” – mondta Dr. David Ludwig, a Bostoni Gyermekkórház obezitológusa, aki független szakértőként mondott véleményt az új tudományos eredményről.

Az értekezéshez 24 olyan tanulmányt elemeztek a kutatók, amelyek 1997 óta jelentek meg, és összesen 125 000 felnőtt étrendjét kísérték figyelemmel. Az adatok alapján megerősíthető a cukorbetegség kockázata és a magas glikémiás indexű táplálékok – úgymint a fehér kenyér és a burgonya – közötti összefüggés. Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmány a Kalifornia és az Oxford Egyetem kutatóinak közös munkája nyomán megállapítja, hogy a vizsgált személyek naponta átlagosan 139 gramm cukrot vittek be a szervezetükbe. Az egyesült államokbeli Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai alapján az ország lakóinak 8 százaléka küzd diabétesszel. Tízből kilenc esetben 2-es típusú változatról van szó, melynek nyomán a test képtelen a vércukorszintet szabályozó inzulin hormon termelésére, illetve hasznosítására.

Az elemzés nem tér ki arra, hogy a megfigyelt személyek közül hánynál alakult ki cukorbetegség, de minden extra 2000 kilojoule-onként (azaz 478 kilokalóriánként) bevitt 100 gramm cukor 45 százalékkal növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét. „Nagyon könnyű túllépni ezt a 100 grammot, főleg, ha nem figyelünk oda az étrendünk összetevőire” – magyarázta Heidi Silver, a Vanderbilt Egyetemi Orvosi Központ dietetikusa.

Az alacsony glikémiás indexű ételek közé tartoznak a halak, a húsok, a magas rosttartalmú gyümölcsök és zöldségek, a magvak, a sajtok és egyéb tejtermékek, a barna rizs, illetve a többi finomítatlan gabonaféle. A glikémiás terhelést a grammokban mért szénhidráttartalom és az adott fogáshoz társítható glikémiás index szorzataként lehet kiszámolni – utóbbi számos internetes adatbázisban elérhető.

A kutatók szerint közegészségügyi kérdés, hogy a lakosság minél jobban megértse a magas glikémiás terhelést jelentő étrend veszélyeit, illetve tisztában legyen a csökkentés lehetőségeivel. Egy nagyon érett banán például sokkal több cukrot tartalmaz, mint a még zöld. Az édesburgonya pedig nyersen sokkal egészségesebb, mint sütve. Valóságos információs és tévhit-dzsungel uralkodik a témában – fogalmazott Kari Kooi klinikai táplálkozástudományi szakértő. „Például az előrecsomagolt energiaszeletek rosttartalma nem ugyanazt a tápanyagot nyújtja, mint a gyümölcsök és a zöldségek természetes rostjai. Ez megtévesztő lehet a fogyasztókra nézve, akik azt hihetik, hogy minden rostforrás egyformán alacsony glikémiás indexű...” – tette hozzá.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.